Кога да обявим бременността си?

тест-бременност-двойка

Малко след еуфорията и бурните емоции от положителния тест за бременност, много жени си задават въпроса кога е най-подходящото време да споделят на света, че очакват бебе. Правилен отговор няма и решението е винаги индивидуално. Все пак, има няколко фактора, които може да отчетете, когато взимате решение на кого, кога и как да съобщите вашата голяма новина.

На кого да кажа първо?

Бъдещият татко най-често е човекът, който почти веднага научава прекрасната новина. Понякога дори присъства в момента, в който двете чертички се появяват на теста за бременност. Ето защо обикновено двойката заедно взима решение на кого да каже за бременността. Това в повечето случаи са близки членове от семейството или много доверени приятели. По този начин бъдещите родители могат да са сигурни, че тяхната малка тайна знаят само хора, които държат на тях и могат да им предоставят подкрепа във всеки етап от процеса. 

Трябва ли да чакам третия месец?

Съществува суеверие, че новината за бременността не бива да бъде споделяна с недотам близки хора преди приключване на първия триместър или до края на третия месец. Зад това поверие стоят чисто логични причини. Изчислено е, че 1 на всеки 8 бременности завършва с аборт. От 1 до 13 г.с. броят на спонтанните аборти е статистически най-висок. В първия триместър рискът от загуба на бременността е 80%. Тогава, ако има налични, се проявяват и голяма част от хромозомните аномалии при плода. С настъпване на втория триместър рисковете за спонтанен аборт падат драстично – между 1-5%, което означава, че това е по-безопасното време да се сподели новината за бременност с повечето хора, извън най-близкия кръг.

Как да им кажа?

Когато говорим за семейството и близките приятели, новината за бременност е хубаво да бъде споделена лично, ако обстоятелствата го позволяват. За споделяне с по-широк кръг от хора много двойки избират социалните медии. Това обаче има някои недостатъци, тъй като трудно може да се контролира до кого може да достигне информацията. От друга страна, онлайн оповестяването може да предизвика излишно внимание, което да отключи споделяне на други лични истории, съвети и коментари, които понякога може да са нежелани от страна на бъдещите родители.

Как да кажа за моята бременност на някой, който има репродуктивни проблеми или е загубил бебе?

Споделянето на новината за бременност обикновено е радостен момент. Въпреки това, ако трябва да я кажете на приятели, борещи се с безплодие или наскоро загубили бебе, ситуацията е по-сложна и за двете страни. Понякога тези хора няма как да изразят радостта си толкова ентусиазирано или новината може да предизвика тъга и болезнено припомняне на тяхната невъзможност да имат дете към момента. Това е нормално. Възможно е самите вие да сте минали по този път и да знаете колко трудно е понякога да научиш за нечия друга бременност, когато сам се бориш за своята. В такива моменти експертите са на мнение, че е добре да не чакате до последния момент, за да признаете на свой скъп приятел с репродуктивни проблеми, че очаквате бебе. Новината е хубаво да бъде споделена насаме, без излишни емоции, като се даде време на човека отсреща да я възприеме. Много хора, особено когато са преминали през трудности при зачеването, изпитват вина, когато трябва да разкрият, че най-накрая имат успешна бременност. Това обаче е вашата лична битка и победа, която не бива да омаловажавате или да се извинявате за нея.

Как и кога да кажа на работодателя си, че съм бременна?

Отново тук няма строго определено правило. Всичко зависи от типа работа, здравословното състояние на жената и не на последно място – отношението ѝ с работодателя. Някои жени предпочитат да уведомят шефа си още след като преминат първия преглед при акушер-гинеколог, който е установил, че всичко с бременността е наред. Така бременните са по-спокойни, че могат да разчитат на разбиране, ако трябва да отсъстват от работа по-често или да не поемат извънреден труд, който може да е противопоказен за тяхното състояние.

Важно е обаче бременните да имат предвид, че за да се възползват от определените права и защити по Кодекса на труда, те трябва да са уведомили работодателя по надлежния законов ред. Това включва представяне на медицински документ за бременността – издаден, подписан и подпечатан от лекаря на служителката. Този документ трябва да се подаде и входира в деловодството на работодателя. За съжаление обаче, бременността „не пази“ жените от прекратяване на трудовите им договори, което макар и рядко, в определени случаи може да се случи. Също така, при прекъсване на бременност, служителката трябва да уведоми работодателя си в 7-дневен срок, ако веднъж вече го е информирала за това по законовия ред.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай