Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене

без-тютюнопушене

Всяка изпушена цигара съдържа над 4000 химикала, много от които опасни. В Световния ден без тютюнопушене, припомняме 10 факта защо пушенето крие сериозен риск за фертилността, бременността и здравето на бъдещото бебе.

  1. Пушачите са по-склонни да страдат от безплодие, сравнено с непушачите. Излагането на тютюнев дим може да навреди на репродуктивната система и да наруши хормоналния баланс и при двамата партньори.
  2. Пушенето по време на бременност увеличава риска от спонтанен аборт с 24-32%. Рискът също е повишен при бременни, които са пасивни пушачи.
  3. Жените, които пушат по време на бременност, имат 41% по-голяма вероятност за мъртво раждане, сравнено с тези, които не пушат.
  4. Бременните, които пушат, имат 40% по-висок риск да родят преждевременно. Бебетата, родени преди 37 г.с., имат повече трудности да се адаптират към света извън утробата и изискват специализирани болнични грижи.
  5. Цигарите могат да ограничат основния приток на кислород към бебето, в резултат на което сърцето им трябва да бие по-учестено всеки път, когато майката пуши.
  6. Никотинът стеснява кръвоносните съдове, което намалява притока на кръв в плацентата. По-малко кръв означава, че до бебето достигат по-малко кислород и хранителни вещества.
  7. Недостатъчният приток на кислород и хранителни вещества са причина бебетата на майки-пушачки да бъдат с по-ниско тегло при раждане.
  8. Децата, чиито родители пушат, са по-склонни да страдат от астма и други сериозни заболявания, които могат да изискват болнично лечение.
  9. Активното или пасивно пушене в семейството увеличава риска от Синдром на внезапна детска смърт (СВДС) – внезапно настъпила смърт при бебета под 1 година.
  10. Рисковете от пушене на електронни цигари и вейп устройства по време на бременност все още не са напълно известни. Предварителните проучвания обаче сочат, че дори безникотинови аерозоли могат са опасни за вътреутробното развитие на бебето. 

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай