1 и 2 г.с. от бременността: Седмиците на подготовката

Звучи малко объркващо, но през 1 и 2 г.с. седмица вие все още не сте бременна. За улеснение, лекарите приемат първия ден на последната менструация като начало на изчисляване на седмиците на бременността. Разбира се, денят на овулацията или самото оплождане биха били по-точни като отправна точка. Проблемът е, че ако не минавате през процедура по асистирана репродукция, няма как да знаете тези дати. Затова последната менструация си остава най-сигурният показател.

През 1 и 2 г.с. тялото ви се подготвя за евентуална бременност – антралните фоликули нарастват, а лигавицата на матката започва бавно да образува нов слой след като старият е бил изхвърлен с менструацията. Възможно е в началото на този период да изпитвате леки спазми, болки в долната част на гърба и главоболие, както и да чувствате корема си подут. Промените в настроението също са характерни, а причината за това са бушуващите хормони.

Какво се случва в тялото?

Като споменахме хормони, ето какво точно се случва. Месечният цикъл се дирижира от финия баланс на няколко хормона. Първият, който се задейства, е FSH – фоликулостимулиращ хормон. Както се подразбира от името му, той стимулира антралните фоликули да нарастват. Към петия ден в този процес се включва и втори хормон – LH, лутенизиращ хормон. Фоликулите, в които се съдържат яйцеклетките, нарастват с различен темп. Ако липсва медикаментозна стимулация (например при подготовка за инсеминация или инвитро), при естествен процес обикновено един фоликул нараства като доминиращ, за да се спука при овулация и освободи зрялата яйцеклетка.

В процеса не зреене, фоликулите произвеждат друг хормон – естроген, който има две задачи. От една страна той кара маточната лигавица отново да започне да се удебелява, за да подсигури добра среда за имплантация на бъдещата оплодена яйцеклетка. От друга страна при достатъчно нарастване на естрогена, се предизвиква скок в производството на LH. Именно този пик на LH кара фоликула да се разпука и да освободи зрялата яйцеклетка – процес, известен като овулация. Яйцеклетките могат да бъдат оплодени само в рамките на 8-12 часа. Ето защо, прозоречният период за забременяване е малък – физически здравите жени на възраст между 20 и 30 г. имат около 25%-30% шанс да забременеят при всеки цикъл.

Как да разбера кога са най-фертилните дни?

Може да следите за най-подходящите дни за зачеване по няколко начина:

  • измерване на базалната температура – добре е тя да се следи в продължение на няколко месеца. Обикновено достига най-ниската си точка непосредствено преди овулация, след което рязко се повишава
  • проследяване на вагиналния секрет – в този период той променя вида и консистенцията си като става по-плътен, лепкав и кремообразен
  • чрез овулационни тестове
  • фоликуметрия при акушер-гинеколог или репродуктивен специалист

Какво е важно да направя?

Ако планирате бременност, подготовката за нея следва да започне няколко месеца по-рано. Добре е стартирате със здравословно тегло, редовна физическа активност и без вредни навици като тютюнопушене, алкохол и прекомерна употреба на кофеин.

В случай че имате индикации за здравословен проблем, добре е първо да го отстраните преди да правите опити за бебе. Всяка промяна в менструацията като много силна болка, обилно кръвотечение или нередовност е причина да направите профилактичен преглед при акушер-гинеколог. Ендокринната ви система също трябва да е във форма, за да посрещне предстоящата бременност.

Партньорът ви също е добре да се подготви, като спазва подходящ хранителен режим, спортува редовно и ограничи излагането на някои вредни въздействия. Например, доказано е, че прекомерно високата температура от електрически възглавници, седалки и дори лаптопи влошава качеството и подвижността на сперматозоидите.

Когато всичко е налице, следва важният момент на оплождането, когато вашата яйцеклетка ще срещне един от милионите сперматозоиди на партньора ви, за да се случи магията на живота. Но за това по-подробно в 3 г.с.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай