10 начина да сте щастливи в живота според невролозите

Щастието е условно понятие. До момента много направления в науката, включително медицината, се опитват да разкодират какво предизвиква щастието. В тази статия събираме хипотези на различни учени в областта на неврологията, които изследват факторите за щастлив живот.  

№ 1: Правете добри неща за другите

Макар да изглежда логично, че преследването на собствените желания прави хората щастливи, проучване от 2017 г. открило закономерност между щедростта към другите и щастието.

Неговото заключение е, че хората, които правят мили жестове към околните, получават повече удовлетворение. От неврологична гледна точка, актът на даването активира същите центрове в мозъка като храната и секса, освобождавайки химикали на щастието.

№ 2: Бъдете благодарни

Истинската тайна на щастието не е в това да имаш повече, а в това да оцениш напълно това, което имаш. За съжаление, някои хора са заети да гледат хоризонта, пропускайки настоящия момент. Или пък приемат много от нещата в ежедневието си за даденост, без да бъдат благодарни за тях.

Науката обаче показва, че благодарността стимулира системите за възнаграждение в мозъка. Това води до повишение на серотонина и активиране на мозъчния ствол да произвежда допамин.

По този начин човек получава краткотрайно добро усещане и настройва мозъка си да „мисли“ положително.

№ 3: Прекарвайте време сред природата

В забързаното ежедневие, често забравяме света, към който наистина принадлежим. Редица изследвания обаче са категорични, че взаимодействието с природата прави хората физически и психически по-здрави.

Според едно проучване по темата 50-минутна разходка сред природата намалява тревожността и засилва положителните емоции, сравнено с разходка из големия град.

№ 4: Бъдете осъзнати

Целенасоченото привличане на вниманието към преживявания в настоящия момент подпомага мозъка да функционира по-добре. Резултатите от практикуването на осъзнатост индиректно подпомагат щастието, като се свързват със следните ползи:

  • Намалена тревожност и депресия
  • Намаляване на болката
  • Понижено кръвно налягане
  • Подобрен сън
  • По-добър фокус
  • Подобрена памет
  • По-голямо удовлетворение

№ 5: Спортувайте

Макар понякога да липсва мотивация за спорт, факт е, че физическата активност кара мозъка да освобождава ендорфини, заедно с много други мозъчни химикали, които ви карат да се чувствате добре.

Изследователите са открили, че аеробните тренировки с „умерена интензивност“ подобряват настроението до 12 часа след това.

№ 6: Опитайте се да мислите позитивно

Умовете са като гъби, които попиват това, с което ги храним. Негативните мисли, постоянното недоволство и взирането в лошото са сигурна предпоставка за въвличане в спиралата на черногледството, от която после трудно се излиза.  

Тренирането на мозъка да мисли положително и да парира лошите мисли е първата крачка към по-щастлив живот според невролозите.

№ 7: Усмихвайте се

Звучи банално, но усмивката наистина може да ви направи по-щастливи. Смехът създава химическа реакция в мозъка, която освобождава коктейл от познатите хормони на щастието. Допаминът повишава чувството за добро настроение, а секрецията на серотонин се свързва с понижаване на стреса. От своя страна ниските нива на допамин и сетотонин могат да провокират депресия и агресивно поведение. Затова е важно да търсим смеха в ежедневието си, но това не означава да потискаме емоциите си. Което ни води към следващия момент.

№ 8: Не прикривайте чувствата и емоциите си

Една от най-големите пречки пред намирането на щастие понякога е самият стремеж към него. Твърде често приравняваме щастието с недостижимото.

Искаме съвършенство. Искаме винаги да постигаме своето. Искаме никога да не преживяваме лоши дни и да не изпитваме негативни емоции.

Ако искаме да бъдем щастливи, трябва да се научим как да се справяме с напълно нормалните и неизбежни широк спектър от емоции, които ще изпитаме по пътя.

Вместо да отблъснем неприятните чувства, можем да ги неутрализираме, като им дадем израз. Изследванията са установили, че назоваването на това, което чувстваме, с думи, намалява ефекта от съответната негативна емоция.

Това е така, защото тези емоции задействат амигдалата – областта в мозъка, отговорна за страха. Когато определим какво чувстваме, това намалява активността в амигдалата и едновременно с това увеличава активността в частта от мозъка, която обработва емоциите и възпрепятства реакцията.

Ето защо, разговорът за това как се чувствате с приятел или воденето на дневник могат да направят всичко по-различно.

№ 9: Бъдете социални

Оказва се, че хората, които са по-социално свързани със семейството, с приятелите и общността, са по-щастливи. Те са физически по-здрави и живеят по-дълго от хората, които са с по-малко социални контакти.

В допълнение на социалните връзки и взаимоотношения, физическият контакт, включително сексът, интимната близост и прегръдките, също са важен фактор на щастието.

Според едно проучване, правенето на секс веднъж седмично носи толкова удовлетвореност, колкото би била печалбата на допълнителни 50 000 долара годишно.

Прегръдката също действа благотворно, като намалява стреса, подобрява съня и помага на организма да се справи с възпаленията.

№ 10: Спрете да се тревожите за перфектното решение и просто направете избор

Да се научим да пренебрегваме перфекционизма и да практикуваме по-голяма гъвкавост по отношение на взимането на решения може да ни помогне да се справяме по-добре с живота.

Факт е, че много от нас се страхуват от неизвестното, което понякога ни пречи да взимаме решения. Прекомерно мислене обикновено води до по-голям стрес и безпокойство. Неврологията обаче е категорична, че даването на отговор на мозъка ни го успокоява.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Източник: The Experteditor

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай