Аминокиселината глицин и нейните особености при бременност

бременна жена с играчка

Бременността е период, в който нуждата от енергия и хранителни вещества се променя, за да отговори адекватно на множеството трансформации в майчиния организъм и високите нива на тъканен синтез. В този смисъл, необходимостта от някои протеини (съответно – от техните градивни елементи – аминокиселините) се повишава по време на бременност, по-специално в късните гестационни седмици. Такъв е случаят с една от 20-те основни аминокиселини – глицин.

Преди да видим ефекта му при бременност, нека първо разгледаме какво представлява тази аминокиселина и защо е важна по принцип.

Какво е глицинът?

Глицинът е структурно най-малката аминокиселина, която се счита за заменима, тъй като може да се синтезира в човешкото тяло. Също така тя се среща в богати на белтъчини храни и може да се приема като хранителна добавка след консултация.

Освен че е компонент на протеина, глицинът има още редица ползи за здравето.

Подпомага синтеза на глутатион

Глицинът е една от трите аминокиселини, които тялото използва, за да произвежда глутатион – изключително мощен антиоксидант и важен фактор в имунната и детоксикиращата функция на организма.

Без достатъчно глицин производството на глутатион се компрометира, което може да повлияе отрицателно на начина, по който тялото се справя с оксидативния стрес.

Компонент на креатина

Глицинът участва и в синтеза на креатина, благодарение на който мускулите получават енергия, за да се съкращават.  

Креатинът има още благоприятно въздействие върху здравето на костите и мозъчната функция. Той е ценен при неврологични състояния като болестта на Паркинсон и Алцхаймер.

Основна аминокиселина в колагена

Колагенът е най-разпространеният структурен протеин в човешкото тяло, който отговаря за здравето на мускулите, кожата, хрущялите, сухожилията, косата, костите и кръвта. Синтезът му е тясно обвързан с глицина, тъй като всяка трета до четвърта аминокиселина в колагена е глицин.

Подобрява качеството на съня

Доказано е, че глицинът има успокояващ ефект върху мозъка и може да подобри съня като понижава основната телесна температура.

Изследвания при хора със сънни нарушения демонстрират, че приемането на 3 грама глицин преди лягане намалява времето, необходимо за заспиване, подобрява качеството на съня, намалява дневната сънливост и подобрява когнитивните способности.

Може да детоксикира черния дроб

Има предположения, че глицинът може да намали вредното въздействие на алкохола върху черния дроб, предотвратявайки възпалението. Резултатите от изследвания (засега само върху животни) показват, че глицинът може да подобри възстановителния процес при алкохолно чернодробно увреждане. Аминокиселината също може да намали концентрацията на алкохол в кръвта, като стимулира метаболизма на алкохола в стомаха, а не в черния дроб.

И да подпомогне функциите на сърцето  

Смята се, че глицинът може да има благоприятен ефект и за намаляване на рисковете от сърдечно-съдови заболявания. Той предотвратява натрупването на съединение, което във високи количества е свързано с атеросклероза, втвърдяване и стесняване на артериите. От друга страна глицинът подпомага способността на организма да използва азотен оксид – важна молекула, която увеличава притока на кръв и понижава кръвното налягане.

Може да подобри инсулиновия отговор при диабет тип 2

Диабетът се характеризира с нарушена секреция и действие на инсулина, което означава, че организмът не произвежда достатъчно инсулин или че не реагира правилно на този, който се произвежда. Доказано е, че по-високите нива на глицин са свързани с намален риск от диабет тип 2. Също така аминокиселината повишава инсулиновия отговор при хора без диабет.

Какво се случва с глицина по време на бременност?

След като видяхме ползите от тази аминокиселина за общото здраве, ще се фокусираме върху значението ѝ по време на бременност.

Тъй като глицинът играе централна роля във въглеродния метаболизъм, смущенията в нивата му по време на бременност могат да компрометират трансфера на метилови групи и оттам да повлияят на клетъчната пролиферация и функция.

Независимо че глицинът се приема за заменима аминокиселина, изследване на Расмусен и колеги (2021) установява, че нуждите от него могат да се повишат с напредване на бременността. В проучването, обхващащо здрави жени с едноплодна бременност, учените установяват, че в ранните гестационни седмици и средата на бременността не се наблюдават значими изисквания за допълнителен прием на аминокиселината. Въпреки това, с напредване на гестационните седмици (от 36 г.с. нататък) глицинът става условно незаменим, което означава че може да се наложи допълнителен прием, за да се подкрепят нарастващите нужди на организма.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако искате да приемате хранителни добавки или да предприемете лечение преди и по време на бременност.

Източници:

Rasmussen BF, Ennis MA, Dyer RA, Lim K, Elango R. Glycine, a Dispensable Amino Acid, Is Conditionally Indispensable in Late Stages of Human Pregnancy. J Nutr. 2021 Feb 1;151(2):361-369. doi: 10.1093/jn/nxaa263. PMID: 32939556; PMCID: PMC7850138.

Top 9 Benefits and Uses of Glycine, Healthline (2023)

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай