НАШИЯТ ЕКИП

д-р Александър Калчев

Гинекология, ендоскопска хирургия и асистирана репродукция

За да се имплантира и развие един ембрион, трябва да срещне матка със съвършени пропорции.

Започнах средното си образование в Националната търговско-банкова гимназия в София. Още втората година разбрах, че съм сбъркал и не съм послушал сърцето си. Оттогава бях сигурен, че един ден ще стана лекар.

По мое време влизането в Медицинския университет беше изключително трудно – с квотата за момчета само 10 човека. При приемането ми там и за миг не се поколебах, че хирургията ще бъде моята страст. Започнах да давам доброволни дежурства в хирургичните отделения на няколко софийски болници. Имаше дни, в които бях толкова изтощен физически, че не можех да стана от леглото, но се чувствах безмерно щастлив, че съм сбъднал мечтата си.

В хода на моето следване осъзнах, че ще съм много полезен, ако насоча усилията си в друга специалност и я комбинирам с хирургията. Така избрах гинекологията и започнах специализация в I-ва АГ болница Света София (бивша Тина Киркова), чийто страхотен екип от професионалисти ми предадоха безценен опит. Там д-р Георги Николов и д-р Павлета Табакова ме насочиха към ендоскопската хирургия и репродуктивната медицина. След това д-р Малинов ме покани в неговата клиника, където продължих да се развивам в тази посока.

Имах щастието да обиколя едни от най-добрите болници в света и да се среща с изключителни лекари. Специализирал съм в Белгия, където работих с проф. Гордс – отличен ендоскопски хирург, от който научих за трансвагиналната лапароскопия – иновативен и минимално инвазивен метод, приложим при пациентки с репродуктивни проблеми. Още на втория ден от завръщането ми от там направих първата такава операция в България.

По време на друга моя специализация в Италия оперирах с проф. Бетоки – човекът измислил и въвел съвременните ендоскопски инструменти в хистероскопията.

През 2018 успях да защитя един от най-престижните сертификати за репродуктивна хирургия ECRES Master level. Горд съм, че съм сред малкото в света и първи в България, притежаващ такъв сертификат.

обичам.

В работата си обичам… всичко, но най-вече предизвикателствата.

суперсила.

Моята суперсила…е решаването на тежки казуси, някои от които считани за безнадеждни.