Киселини по време на бременност. Какво представляват и как да се справим с тях?

киселини-бременност

Гастро-езофагеалният рефлукс или по-познат като „киселини“ е едно от най-честите стомашно-чревни неразположения, от което страдат между 17% и 45% от бременните. В някои проучвания е установено, че появата на киселини се увеличава от 22% през първия триместър до 39% през втория триместър и между 60% и 72%  през третия етап от бременността.

Както подсказва името, киселинният рефлукс се причинява от връщане на киселина от стомаха обратно към хранопровода. Усещането е за неприятна, силна и пареща болка, която започва зад гръдната кост и може да стигне до гърлото и устата. Тя може да продължи от няколко минути до часове, а в някои случаи се придружава от други симптоми като трудно преглъщане, често оригване, подуване на корема, кисел вкус в устата и дори кашлица.

Какво предизвиква киселините?

Все още не може да се каже с категоричност какво предизвиква киселинния рефлукс по време на бременност, но сред основните заподозрени са хормоналните и физическите промени, които настъпват в тялото през 9-те месеца.  

Хормони

Прогестеронът е важен хормон за протичането на нормална бременност, но повишените му нива имат свойството да отпускат мускулите, включително на пръстена от мускули (т. нар. долен езофагеален сфинктер), който „затваря“ стомаха от хранопровода. Когато се храните или пиете, тази клапа от мускули обикновено се отваря, за да пропусне съдържанието в стомаха, преди да се затвори плътно. Повишените нива на прогестерон по време на бременност могат да нарушат нормалната функция на клапата и да позволят на богатите на киселини стомашни сокове да изтекат обратно към хранопровода и дори да стигнат до гърлото.

Нарастване на матката

Матката се разширява заедно с растящото бебе и започва да се „конкурира“ за място с някои от останалите органи. Подобно на изстискване на тубичка паста за зъби, нарастващата матка оказва натиск върху стомаха и го „избутва“ нагоре, което създава предпоставка стомашните киселини да се излеят към хранопровода и да предизвикат неприятно парене. Колкото повече расте матката, толкова повече се увеличава рискът от подобно „притискане“ на стомаха, което обяснява защо киселините са по-чести с напредване на бременността. Състоянието се усложнява при пълен стомах или в легнало положение.

Нарушено храносмилане

Тук отново хормонът прогестерон оказва въздействие върху функцията на храносмилателната система, забавяйки процеса на преработване на храната. В резултат на това, една от страничните реакции е киселинен рефлукс.

Как да облекчите киселините?

Киселините могат да бъдат доста неприятен проблем, съпътстващ хода на една бременност, но съществуват няколко изпитани начини, които могат да облекчат и дори напълно елиминират това състояние.  

Подходяща диета

Киселите и пикантни храни създават повече предпоставки за образуване на киселини. Затова сред най-честите съвети за бременни с подобни оплаквания са да избягват цитрусови плодове, домати, лук, чесън, кофеин, шоколад, газирани напитки, пържени и мазни храни. В списъка с ограниченията попадат и без това забранените по време на бременност алкохол и цигари.

Често и по малко

Вместо традиционните три хранения на ден, препоръчително е бременната да хапва по-малки порции по-често през деня, като избягва храненето 3 часа преди нощния сън. По този начин стомахът не се претоварва и има повече възможност по-бързо да преработи и усвои приетата храна. Друг съвет е правилната поза на хранене – седнали, но не и в легнало положение.

Внимавайте с течностите

Препоръчително е вода и други течности да се приемат не по време на, а след хранене. Така стомахът не се препълва излишно и има достатъчно време да преработи поетата храна.

Повдигната глава по време на сън

Един от начините да преборите киселинния рефлуск, особено нощем, е да повдигнете леко главата си с помощта на възглавници. Обикновено 15-20 см са достатъчни, за да облекчат парещите симптоми и да ви осигурят по-спокоен сън.

„Да“ на свободните дрехи

Всяка дреха, която стяга и създава натиск върху стомаха, не е препоръчителна за бременната, особено ако страда от киселини.

Терапия с лекарства

Ако съветите по-горе не облекчават положението ви, добре е да се обърнете към вашия лекуващ акушер-гинеколог или гастроентеролог, който да ви предпише подходяща терапия. Обикновено приемането на антиацидни препарати значително намалява честотата и тежестта на симптомите.

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Използвани източници

Christiano, D. (2019) Heartburn in Pregnancy: 11 Treatments to Put Out the Fire, Healthline

Pregnancy: How Your Digestion Changes, University of Rochester Medical Center

Vazquez JC. Heartburn in pregnancy. BMJ Clin Evid. 2015;2015:1411. Published 2015 Sep 8.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай