Магнезий и бременност – какво трябва да знаем?

бременност-хранене-магнезий

Почти всяка система в тялото на майката – и развиващото се бебе – се нуждае от магнезий. Този минерал участва в редица химични процеси и реакции в организма. Той е важен за нервната и мускулната система, за енергийния метаболизъм, сърдечното здраве и добрата функция на стомашно-чревния тракт. Освен това магнезият помага на бебето да изгради здрави зъби и кости. Нещо повече – едни от последните проучвания сочат, че адекватният прием на минерала по време на бременност може да помогне за предотвратяване на преждевременно раждане, раждане на дете с ниско тегло и други усложнения.

Защо организмът се нуждае от магнезий – по принцип и при бременност?

Минералът магнезий изпълнява много важни задачи в човешкото тяло. Освен стабилизиращата си функция в костното формиране, той регулира енергийния метаболизъм в клетките и участва в активирането на над 600 ензима. Добре регулираният магнезиев баланс прави хората по-устойчиви на стрес, тъй като балансира сърдечно-съдовата система и осигурява здравословно кръвно налягане.

Не на последно място, магнезият е важен за контролиране на мускулните контракции и особено за последващата релаксация. За да функционират нормално, мускулите се нуждаят от балансирано съотношение на магнезий и калций. Последният е необходим за мускулното свиване, а първият е отговорен за отпускането. Ако концентрацията на калций в мускула се увеличи поради дефицит на магнезий, мускулът вече не може да се отпусне и се появяват крампи. Магнезият постига своя разхлабващ спазмите ефект, като прави клетъчните мембрани „непропускливи“, така че електролитният баланс се възстановява обратно до нормалното. Калцият и други електролити като калий и натрий са възпрепятствани да продължат да проникват в мускулите и нервните клетки. Това намалява възбудимостта на нервните клетки и мускулните крампи са по-малко вероятни.

Например, благодарение на релаксиращата си функция, магнезият е важен за облекчаване на менструалните болки и разхлабва спазмите при небременни жени.

Когато говорим за вътреутробното развитие на бебето, ролята на магнезия е ключова. В ранния етап от бременността, този минерал подпомага деленето и растежа на клетките на ембриона. Необходимостта от магнезия расте с напредване на гестационната седмица, като през последните три месеца от бременността бебето складира до 7 мг магнезий в растящите кости и мускули.

Кърмещите жени също имат по-високи нужди от магнезий, тъй като те предават значително количество от минерала на детето си чрез кърмата, която съдържа средно 3 мг магнезий на всеки 100 мл.

Кой е изложен на риск от магнезиев дефицит?

Недостигът на магнезий може да се развие като следствие на ограничена или небалансирана диета с ниско съдържание на зеленчуци и ядки.

Понякога обаче магнезиевият дефицит може да се формира вследствие на определено здравословно състояние или прием на някои лекарства.

Сред рисковите фактори за магнезиев дефицит са:

 • някои стомашно-чревни заболяване като болест на Крон или целиакия (цьолиакия)
 • нерегулиран диабет тип 2
 • бъбречно заболяване
 • хроничен алкохолизъм
 • прием на определени лекарства, напр. инхибитори на протонната помпа, диуретици
 • високорискова бременност

Симптоми на магнезиев дефицит

Симптомите на нисък магнезий обикновено са леки в началото и могат лесно да бъдат объркани с други често срещани заболявания. Те включват гадене, повръщане, загуба на апетит, умора и слабост.

По-сериозният магнезиев дефицит може да доведе до по-ниски нива на калций и калий и да провокира други по-отличителни симптоми.

Мускулни потрепвания и крампи

Често срещан симптом на магнезиев дефицит е потрепването и схващането на мускулите. В по-тежки случаи това може да прогресира до гърчове или конвулсии.

Мускулна слабост

Смята се, че ниският калий (който може да бъде страничен ефект от ниските нива на магнезий) може да причини мускулна слабост.

Нарушения на сърдечния ритъм и коронарни спазми

Дефицитът на магнезий може да причини някои нарушения в сърдечната дейност, сред които болка, стягане, тежест в гърдите и неравномерен или необичайно висок пулс.

Как дефицитът на магнезий влияе върху бременността?

Много бременни жени се оплакват от спазми в прасците и неясна коремна болка, които могат да възникнат като следствие от магнезиев дефицит. По-слабото наличие на магнезиев дефицит може да доведе до сърцебиене или изтощение, но по-сериозният дефицит крие редица рискове за бременната. Сред тях са силни, неконтролируеми  контракции, които могат да предизвикат преждевременно раждане. При недостиг на магнезий балансиращият ефект върху сърдечно-съдовата система се преустановява и рискът от хипертония се повишава. Освен това се предполага, че магнезиевият дефицит е рисков фактор за появата на прееклампсия и по-силното гадене.

Колко магнезий може да приема бременната?

Препоръчителният дневен прием на магнезий е различен спрямо здравословния статус и дефицитите за всяка бременна, но ориентировъчно той изглежда така:

 • За бременни между 19 и 30 год. – 350 mg/ден
 • За бременни над 30 год. – 360 mg/ден
 • За бременни под 18 год. – 400 mg/ден

Усвояването на магнезий се влияе от приема на витамин D и калций, така че е важно да се консумират достатъчни количества от всички тези хранителни вещества.

Освен това, трябва да се знае, че поради хормоналните промени по време на бременността, повече магнезий се отделя чрез урината, което в някои ситуации прави допълнителния му прием задължителен.

Странични ефекти на магнезия по време на бременност

Здравите индивиди отделят излишъка от магнезий в кръвта през бъбреците и в урината. В случай на по-голям прием, една част от минерала се придвижва през червата и се отделя с изпражненията, а при предозиране, магнезият може да има и леко слабителен ефект.

Сред другите признаци на предозиране с магнезий могат да бъдат гадене, ниско кръвно налягане, мускулна слабост и умора.

Кои храни са богати на магнезий?

Магнезият е в изобилие в семената, пълнозърнестите храни, някои риби, зеленолистните зеленчуци и определени бобови растения.

Едни от най-големите хранителни източници на магнезий са

 • тиквени семки, печени: около 28 г = 156 мг
 • семена от чиа: около 28 г = 111 мг
 • бадеми, печени: около 28 г = 80 мг
 • 1/2 чаша спанак, варен: 78 мг
 • 1/2 чаша черен боб, сварен: 60 мг
 • едамаме, варено: около 28 г = 50 мг
 • 2 супени лъжици фъстъчено масло: 49 мг
 • картофи, изпечен с кожата: около 100 г = 43 мг
 • 1/2 чаша кафяв ориз, варен: 42 мг
 • 1 среден банан: 32 мг
 • атлантическа сьомга, сготвена: 85 г =26 мг
 • 1/2 чаша авокадо на кубчета: 22 мг
 • Черен шоколад с високо съдържание на какао: около 50 мг

Лесно е да се набави необходимият дневен прием на магнезий с една разнообразна и балансирана диета. Разбира се, в определени случаи лекуващият лекар може да прецени, че е добре бременната да приема магнезий под формата на добавки. Това може да се случи при очевидни дефицити на минерала или при многоплодна бременност, когато депата на някои витамини и минерали в майчиния организъм се изчерпват по-бързо.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай