На бебето му никнат зъби: симптоми и облекчаване на болката

бебе-никнене-на-зъби

Когато става въпрос за никнене на първи млечни зъбки, всяко бебе е различно. Най-често първото зъбче може да поникне между 4 и 6 месеца от раждането, а повечето деца имат всички зъбки до навършване на 2 години. Но и тук има изключения.

В тази статия ще разберете в какъв ред е вероятно да стартира никненето на зъби, какви са най-честите симптоми за това и как може да се повлияе дискомфортът от болката.  

В какъв ред се появяват млечните зъби?

Интересно е, че формирането на млечните зъби стартира още вътреутробно – към 7 г.с. от бременността. Бебето се ражда с зародишите на всички временни 20 млечни зъба под своите венци. Те обаче изникват постепенно и в определен порядък.

В много редки случаи 1 на всеки 2000 бебета се ражда с едно или няколко зъбчета. Тези зъби се наричат неонатални и се различни от млечните.

До 3 години повечето деца ще имат всички 20 млечни зъба. Обикновено те следват определен ред на поникване, който обаче не е задължителен и разминаването в него не би следвало да е сигнал за притеснение:

 • долни централни резци – те обикновено са първите, които излизат, когато бебето е между 4 и 7 месеца
 • горни централни резци – между 6 и 8 месеца
 • горни странични резци – между 9 и 11 месеца
 • долни странични резци – между 10 и 12 месеца
 • първи молари (първи кътници на горна и долна челюст) – те се появяват между 12 и 18 месеца
 • кучешки зъби – между 16 и 20 месеца
 • втори молари (втори кътници на горна и долна челюст) – те излизат на около 20 до 30 месеца

Какви са симптомите при никнене на зъби?

Има бебета, които понасят периода на никнене на зъби по-леко от други. При повечето обаче се проявяват някои симптоми и реакции, които не са особено приятни – и за самите мъници, и за техните родители.

Ето няколко признака, че на бебето могат да му никнат зъбки:

 • Зачервяване на едната или двете бузки – най-често страната, от която никне зъбчето
 • Зачервени, подути и чувствителни венци
 • Силно слюноотделяне
 • Желание да гризе всичко, което му попадне под ръка
 • Плач
 • Липса на апетит или отказ от храна
 • Събуждане през нощта
 • Раздразнение
 • Обрив около устата
 • Търкане или дърпане на ушите
 • Разстройство
 • Леко повишена температура

Някои от симптомите по-горе, например търкането на ушите, повишената температура и разстройството, могат да бъдат сигнал за вирусна или бактериална инфекция. Ето защо е важно бебетата да бъдат наблюдавани за други симптоми и при необходимост да се потърси консултация със специалист навреме.

Облекчаване на болката при никнене на зъби

До момента няма категорично научно доказателство за най-ефективен метод или средство за облекчаване на болката и дискомфорта от никнене на зъби. Много родители сами или с помощта на своя педиатър избират кой начин е най-подходящ за тяхното дете.

В литературата са изброени различни съвети справяне с неприятните усещания от изникването на първите зъбки.

Играчки за дъвчене

На пазара съществуват множество играчки за дъвчене, специално създадени да облекчат дискомфорта и да разсеят бебетата от болката при никненето на зъби. Някои от тези чесалки за зъби дори могат да се охладят за кратко в хладилника за по-добър ефект върху раздразнените и подути венци.

Масаж на венците

Сходно с играчката за дъвчене, масажирането на венците с чисти пръсти също може да бъде облекчаваща техника при никненето на зъби. Възможно е масажът на венците да се направи и с чиста, леко навлажнена и студена кърпа. Движенията могат да са кръгови, нагоре и надолу или както е удобно за бебето, а натискът не бива да е твърде силен.

Гелове за никнещи зъби

Липсват научни доказателства, че геловете за никнене на зъби са ефективни. Освен това, не всички са препоръчителни за деца. Някои гелове съдържат обезболяващи агенти като бензокаин и лидокаин. Тези локални анестетици могат да преминат назад към гърлото и да причинят изтръпване, което да наруши рефлекса на преглъщане и да доведе до задавяне. В редки случаи големи количества от гела могат да причинят метхемоглобинемия – състояние, при което нивата на кислород в кръвта рязко спадат.

Преди употребата на гелове за никнещи зъби, както и други нестероидни противовъзпалителни и болкоуспокояващи средства, консултацията с лекар е задължителна.

Алтернативни начини

Някои родители поставят на врата на бебетата си специални гердани от балтийски кехлибар. Смята се, че кехлибарените мъниста могат да облекчат болката при никнене на зъби, благодарение на съдържащата се в тях янтарна киселина, която при досег с топлината се абсорбира в тялото през кожата. Има дори предположения, че самите мъниста могат да стимулират щитовидната жлеза, да контролират слюноотделянето и да подобрят способността на имунната система да намалява възпалението в ушите, гърлото, стомаха и дихателната система. Към днешна дата обаче няма научни доказателства или изследвания, които да подкрепят тези твърдения. Факт е обаче, че родителите трябва да бъдат предпазливи от гледна точка на безопасността за бебето, ако използват подобни огърлици. Самите гердани крият риск от задушаване или скъсване, при което бебето може да погълне някои от мънистата.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай