(Не)познатият паразит Toxoplasma gondii

Едноклетъчният паразит Toxoplasma gondii най-често се асоциира с крайния си гостоприемник – котката, но истината е, че той може да попадне в организма на всеки топлокръвен вид. В това число и в човека. В повечето случаи инфекцията с Toxoplasma gondii протича безсимптомно или с лека инфекция, наподобяваща грип, но при хора с отслабена имунна система токсоплазмозата може да доведе до гърчове и белодробни проблеми.

В рисковата група попадат бременните, при които първичната инфекция, особено в много ранни етапи на бременността или в третия триместър може да засегне вътреутробното развитие на бебето. Част от рисковете на заразяване с токсоплазмоза са спонтанен аборт или мъртво раждане, а бебетата, родени със заболяването, често имат тежки очни инфекции, увеличен черен дроб и далак.

Учените все още продължават да изучават паразита Toxoplasma gondii и в хода на тези изследвания се натъкват на интересни и понякога странни факти за неговото въздействие върху организмите, включително и върху техните психо-поведенчески активности.

Ето по-любопитните от тях.

Toxoplasma gondii променя нервната активност при плъховете

Заразените с паразита плъхове не изпитват страх от основния си враг – котките. Проучване на PLOS ONE установило, че паразитът при плъховете променя нервната активност в определени области на мозъка им и ги кара да преодолеят естествената си защитна реакция към котките и по-специално – към тяхната урина, която в нормални условия ги отблъсква. Вместо това, заразените плъхове се привличат към аромата ѝ, което в крайна сметка ги прави сигурни жертви на котешка атака.  

Токсоплазмозата може да доведе до психични разстройства при човека

Същото изследване спекулира, че подобно на вируса на бяс, Toxoplasma gondii може да повлияе на мозъчната активност и при хората. Според учените, паразитът има потенциал да инфектира мозъчните клетки и да провокира високи нива на невротрансмитера допамин. Нарушението на този фин баланс се свързва с различни промени в настроението, депресивни състояния, биполярно разстройство и дори склонност към самоубийство. Все още обаче тези прогнози за опустошителните неврологични ефекти на токсоплазмозата върху човешкия мозък не са потвърдени.

Възможно ли е Toxoplasma gondii да провокира шизофрения?

Едни от най-противоречивите хипотези, свързани с токсоплазмозата, са, че заболяването може да предизвика нарушение в мисловните процеси и емоционалните реакции. Според проучване, публикувано в списанието Biological Psychiatry през 2006 г., трансплацентарното предаване на паразита от майка на бебе може да изложи бъдещото дете на по-висок риск от развитие на шизофрения и други психични разстройства. Нещо повече, проучване от 2014 г., публикувано в The Journal of Nervous and Mental Disease, открива антитела срещу токсоплазмоза при пациенти с шизофрения, предоставяйки допълнителни доказателства за потенциална връзка между паразита и психичните разстройства.

Няма лечение за токсоплазмозата

Към момента не съществува медикаментозно лечение срещу паразита на токсоплазмозата, а превенцията е единственият сигурен начин за избягване на инфекцията. Ето защо, жените, планиращи бременност, са съветвани да направят профилактичен скрийнинг за състоянието си преди зачеване, а след това – да бъдат внимателни, за да избегнат заразяване с Toxoplasma gondii. Добрата новина е, че обикновено след прекарана първична инфекция се изгражда траен имунитет.

Инфекцията може да е по-масова, отколкото си мислим

Тъй като в повечето случаи токсоплазмозата протича безсимптомно, много от заразените не подозират, че са се срещали с паразита. Учените се опитват да разгадаят обхвата на разпространение на Toxoplasma gondii, но до момента числата варират – от по-ограничено разпространение до значително масово заразяване на световното население.

Например, проучване от 2002 г. в списание Clinical Microbiology and Infection изчислява, че между 16% и 40% от хората по света са заразени с Toxoplasma gondii, като в някои региони, като части от Централна Америка, Южна Америка и континентална Европа, процентите са между 50% и 80%. Друго изследване от 2011 г. в Journal of Global Infectious Diseasesgave спекулира за още по-големи мащаби на разпространение на паразита, оценявайки, че заразените са около 6 милиарда души или повече от 80% процента от световното население.

Всъщност, единственият възможен начин за потвърждение на активна или прекарана инфекция с Toxoplasma gondii може да се осъществи чрез кръвен тест, който изследва две антитела, насочени срещу паразита – IgM и IgG.

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Използвани източници

Bucklin, S. 7 Strange Facts about the ‘Mind-Control’ Parasite Toxoplasma Gondii, Livescience.com

Toxoplasmosis, Mayo Clinic

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай