Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

На 1 декември светът отбелязва Деня за борба срещу ХИВ/СПИН.

Знанието и превенцията са ключови за справяне с този значим глобален здравен проблем, с който обществата се борят вече 40 години. Присъединяваме се към информационните кампании с няколко важни факта за ХИВ/СПИН.

➥ ХИВ – вирусът, отговорен за СПИН, е изолиран от вирусолози от Института Пастьор преди 40 години, през 1983 г.

➥ ХИВ продължава да бъде основен глобален проблем за общественото здраве, отнел досега живота на над 40,4 милиона души по света.

➥ Близо 39,0 милиона души живеят с ХИВ в края на 2022 г., а над 1,3 милиона са се заразили с вируса.

➥ В България от началото на 2023 г. са регистрирани 228 нови ХИВ–серопозитивни лица, а за периода 1986 – 24.11.2023 г. у нас общият брой регистрирани с ХИВ инфекция е 4 276.

➥ Между ХИВ и СПИН има разлика. ХИВ е човешки имунодефицитен вирус, който атакува имунната система, в резултат на което човек може да бъде по-уязвим към други инфекции и болести. СПИН – синдром на придобита имунна недостатъчност – е късният стадий на ХИВ инфекцията, който възниква, когато имунната система е силно увредена поради вируса.

➥ ХИВ може да се предава чрез обмен на различни телесни течности като кръв, кърма, сперма и вагинални секрети. Заразяването с вируса може да се случи също по време на бременност или раждане. Хората не могат да се заразят чрез обикновен ежедневен контакт като целувка, прегръдка, ръкостискане или споделяне на лични предмети, храна или вода.

➥ Няма лечение за ХИВ инфекцията. Въпреки това, с достъп до ефективна превенция, диагностика, лечение и грижи за ХИВ, включително за опортюнистични инфекции, ХИВ инфекцията се превръща в управляемо хронично здравословно състояние, което позволява на заразените да водят дълъг и пълноценен живот. Включително, при определени условия, да имат потомство.

➥ Човек може да бъде заразен с ХИВ и да не проявява никакви симптоми. Изследването за ХИВ е единственият сигурен метод за потвърждение или отхвърляне на наличието на вируса в организма.

Източници: WHO; HIV.gov; Cleveland clinic; Българско национално радио

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай