Пробиотик, пребиотик и синбиотик – каква е разликата?

Пробиотици

Терминът пробиотик – от гръцки „pro“-„за“ и „bios“- „живот“ (буквално – „за живота“) – се използва за дефиниране на живи непатогенни микроорганизми, които в определено количество влияят благоприятно върху чревния микробиом, храносмилането и имунната система на гостоприемника – в случая човека.

Едни от най-популярните и често срещани пробиотични микроорганизми са Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri и бифидобактериите. Някои от тези пробиотици – поотделно или в комбинация, се добавят към храни като ферментирали млечни продукти (кисело мляко, кефир), ферментирали зеленчуци (кисело зеле) и други. С напредването на технологиите и целенасочените изследователски усилия в съвременния свят се появяват все повече нови щамове пробиотици с различни ползи.

Ролята на пробиотиците за човешкото здраве е голяма, а сред доказаните им полезни свойства са предотвратяване на стомашно-чревни разстройства, запек, осигуряване на антибактериална и противовъзпалителна защита. Освен това, пробиотиците допринасят за синтеза и по-доброто усвояване на хранителните вещества. Те имат положителен ефект при облекчаване на състояния като алергии, инфекции на дихателните и пикочните пътища, включително и онкологични заболявания. Не са малко изследванията, посветени на благотворното влияние на пробиотиците върху стареенето, хроничната умора, аутизма, остеопорозата, затлъстяването и диабет тип 2.

Пребиотици

Концепцията за „пребиотик“ е представена за първи път през 1995 г. в научна публикация от Гибсън и Роберфроид.

Пребиотиците са несмилаеми фибри, които благоприятно влияят върху здравето, като селективно стимулират растежа и/ или активността на някои групи полезни микрооорганизми, населяващи червата, включително и пробиотичните микроорганизми.

Не всички фибри обаче имат свойството на пребиотици. Идеалният пребиотик трябва да бъде устойчив на действието на стомашните киселини, жлъчните соли и други хидролизиращи ензими в червата. Освен това нe бива да се абсорбира в тънките черва.

Пребиотиците се срещат естествено или в синтезирани форми. Сред източниците на пребиотици са майчината кърма, соята, суровият овес, ечемикът, якон, нерафинираната пшеница, както и растения, съдържащи инулин (най-висока концентрация има в корена от цикория, йерусалимски артишок, аспержи и др.).

Здравословните ефекти на пребиотиците са свързани с намаляване на възпаленията и инфекциите, подобряване на чревното здраве, сърдечно-съдовата функция, имунната модулация, понижаване риска от развитие на рак на дебелото черво. Освен това пребиотиците подобряват усвояването на жизненоважни минерали като калций и магнезий, което от своя страна има благоприятен ефект върху костната минерализация.

Синбиотици

Когато Гибсън представя концепцията за пребиотиците, той спекулира относно допълнителните ползи, ако пребиотиците се комбинират с пробиотици, въвеждайки термина синбиотик. Понятието е обвързано с идеята за синергия и симбиоза между пребиотиците и пробиотиците, тъй като първите са източник на храна за пробиотичните микроорганизми, живеещи в червата. По този начин пребиотиците подобряват преживяемостта и устойчивостта на пробиотиците към различни въздействия.

Сред ползите за здравето при употреба на синбиотици са повишаване нивата на лактобацили и бифидобактерии и балансиране на чревния микробиом; подобряване на чернодробната функция при пациенти с цироза; подобряване на имуномодулиращата способност; предотвратяване на вътреболнични инфекции и други.

За пълноценен ефект, препоръчително е приемът на каквито и да е естествени или синтетични препарати да бъде съобразен с общото здраве на пациента и състоянието на неговия чревен микробиом. Вече съществуват множество начини за определяне на чревното здраве, а в МЦ „Д-р Сигридов“ има специалисти като д-р Даниел Димитров, които да назначат правилния и балансиран хранителен режим, съгласно всеки индивидуален пациентски казус.

Използвани източници:

Pandey KR, Naik SR, Vakil BV. Probiotics, prebiotics and synbiotics- a review. J Food Sci Technol. 2015;52(12):7577-7587. doi:10.1007/s13197-015-1921-1

Prebiotics, достъпна на: https://isappscience.org

Ratan-NM, Health Benefits of Prebiotics, news-medical.net

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай