Реанимация на…ембриони

Нека ви запозная с едно ново направление във феталната медицина, наречено ембрионална морфология. Все още към заплашващите аборти в първия триместър най-често се подхожда със стандартна терапия, включваща високи дози прогестерон, спазмолитици и леглови режим. Задълбочаващите се знания по ембриология, в комбинация с новите софтуерни и ултразвукови технологии, обаче промениха играта.

В случая на тази седмица, който комбинира няколко пациентски истории, ще ви демонстрирам как медицински казуси, които допреди няколко години изглеждаха безнадеждни, сега могат да се коригират още в началните седмици на бременността. И трите пациентки, чиито истории разглеждам тук, бяха със стандартната имплантационна терапия при проблемна бременност от типа на нискомолекулярен хепарин, Аспирин, вливания и прогестерон. Въпреки нея обаче, при първите прегледи, попаднах на сериозни отклонения от нормите.

Възстановяване на 100% затворени артерии

При първия случай в 8 г.с. напълно се възстановиха иначе 100% затворени лява и дясна артерии (снимка 1 и 2). След по-задълбочен анализ при тази пациентка установих прекъсвания от нетромботичен тип на кръвоносната система на зараждащата се плацента (снимка 3). След промяна в цялостния курс на терапията, на скрининга в 12 г.с. артериите бяха отворени в нормални граници (снимки 4 и 5), а ембрионът показа ръст в темпа на растеж с близо 50% (снимка 6), което недвусмислено показва, че е бил пред загиване предишния път.

Снимки 1 и 2: пациентски случай, при който напълно се възстановяват изцяло затворените лява и дясна артерии.
Снимка 3: Прекъсвания от нетромботичен тип на кръвоносната система на зараждащата се плацента
Снимки 4 и 5: На скрининга в 12 г.с. артериите бяха отворени в нормални граници.

Снимка 6: след преоведената терапия ембрионът демонстрира растеж с близо 50%.

Коригиране на слаба сърдечна честота

Във втория случай артериите не бяха напълно затворени (снимки 7 и 8), но пък сърдечната честота на ембриона в началото на 7 г.с. беше 93 уд./мин. (снимка 9) – показател за предстоящо блокиране на сърдечния мускул. За справка, нормата за този период от бременността е 103-108 уд./мин. След приложената реанимационна терапия, в 9 г.с. се установи пулсова честота от 171 уд./мин. (снимка 10), което е в средата на нормата за гестационната седмица, както и отново близо 50% ръст в темпа на растеж на ембриона (снимка 11).

Снимки 7 и 8: артериите само частично са затворени.
Снимка 9: сърдечната честота на ембриона е по-ниска за съответната гестационна седмица – 93 уд./мин.
Снимка 10: подобрена пулсова честота от 171 уд./мин. след проведената терапия.
Снимка 11: отново близо 50% ръст в темпа на растежа на ембриона след терапията.

Вътреутробна реанимация на бебе чрез метод за възрастни пациенти

За финал оставям случай от скрининг в 13 г.с., при който пулсовата честота беше 186 уд./мин. при генетично здраво дете (снимка 12), което вече имаше данни за напредваща сърдечна недостатъчност. Индикация за нея беше задържането на течност в гръдната и коремна кухина (снимка 13). Тук приложих един нестандартен подход за справяне със сърдечна недостатъчност при възрасни хора, заимстван от кардиологичната ми практика. Той включва комбинация от йони за подобряване на електролитния баланс на сърдечния мускул и блокирането на адреналиновите и норадреналиновите рецептори с помощта на ниски дози б-блокери. Резултатът след една седмица беше пълен регрес на течностите и възтановяване на пулсовата честота до 163 уд./мин. (снимка 14).

Снимка 12: генетично здраво бебе с пулсова честота от 186 уд./мин.
Снимка 13: задържане на течност в гръдната и коремна кухина – индикации за напредваща сърдечна недостатъчност.
Снимка 14: Резултатът една седмица след терапията – пълен регрес на течностите в гръдната и коремна кухина и възтановяване на пулсовата честота до 163 уд./мин.

Тези случаи са само малко доказателство, че дори някои бременности да стартират като рискови, ходът на събитията може да се обърне още в съвсем ранна фаза, а ембрионът да бъде върнат към живота с навременна реанимация.

Искрено ваш,

Д-р Иван Сигридов

Статията има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Описаните пациентски случаи и терапии са строго индивидуални.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай