Чревният микриобиом и неговите особености

microbiome

Човешкото тяло е изумително. Без да подозирате, то е обитание за най-различни видове бактерии, вируси и гъбички. Съвкупността на всички микроби в човешкия организъм се нарича микробиом. Неговото тегло може да достигне до 1-2 кг – почти толкова, колкото приблизително тежи и човешкият мозък.

Интересно е, че по брой бактериалните клетки дори надвишават човешките. Нещо повече, голям процент от тези бактерии се намират в човешките черва. Т.нар. чревен микробиом съдържа близо 1000 вида бактерии, които имат съществена роля за здравето и жизнените процеси. Всъщност, без тях ние едва ли бихме оцелели.

Чревният микробиом се развива и еволюира в продължение на милиони години. Учените все още не споделят единно мнение откога започва неговото влияние, като едни изтъкват момента на раждането, но според други още вътреутробно бебето има досег с някои видове микроби.

Как влияе чревният микробиом?

С възрастта, чревният микробиом се развива и става все по-разнообразен, като оказва влияние в няколко посоки.

От раждането

Още у новородените някои бактерии (бифидобактериите) помагат за усвояване на кърмата, а по-късно други ­­­­–  за разграждането на фибрите. Важна е и ролята на чревния микробиом за функционирането на имунната система и това как тялото реагира на инфекции.

Влияние върху теглото

Нарушеният баланс в чревната флора може да доведе до дисбиоза (или още позната като дисбактериоза) – състояние, в което добрите бактерии от чревния микробиом са редуцирани или унищожени, а вредните започват да доминират. Това от своя страна може да рефлектира върху теглото и да доведе до напълняване.

Влияние върху здравето на сърцето

Някои бактерии в микробиома на червата могат да предизвикат сърдечно-съдови заболявания, докато други – например лактобацилите – да помогнат в намаляването на „лошия“ холестерол. Отново тук важен е балансът.

Влияние върху кръвната захар

Установено е, че появата на диабет от тип 1 е предшествана от рязък спад в разнообразието на чревния микробиом и повишаване на лошите бактерии. Също така, според друго изследване, кръвната захар може да варира значително дори ако хората ядат едни и същи храни, което може да бъде обяснено с различните видове бактерии в червата им.

Влияние върху мозъка

Не на последно място, нови проучвания сочат, че микробиомът има отношение и към функционирането на мозъка. Според тях, хората, страдащи от различни психически разстройства, имат по-различен чревен микробиом от психически здравите. Все още обаче е неясно дали това не е обусловено от разликите в диетичния режим и начина на живот. Факт е обаче, че някои видове чревни бактерии имат роля в производството на химични вещества в мозъка, наречени невротрансмитери. Пример за такъв тип е серотонинът, известен още като хормон на щастието.

Знаете ли че…

В МЦ „Д-р Сигридов“ може да проведете микробиомно лечение, за да разберете какъв е статусът на Вашия чревен микробиом и да го подобрите. Може да запишете час при един от водещите специалисти в тази област ­– д-р Даниел Димитров.

Източник: Healthline

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай