Сезонно хранене през лятото
Когато купувате зеленчуците, плодовете, месото и други продукти за вашата трапеза, замисляте ли се за техния произход и дали наличието им е съобразено с текущия сезон?
В тази статия ще припомним ползите от сезонното хранене, преди да разгледаме кои плодове и зеленчуци са типични за най-горещия сезон – лятото.
Сезонното хранене – забравеното старо
Днес някои хора възприемат сезонното хранене като поредния „хайп“ на новото поколение, но преди около 70 години това все още е бил естествен начин на живот. В миналото консумирането на храна, характерна за съответния сезон и географска ширина, е било единствена опция и даденост. По този начин предците ни живеели балансирано с природните цикли и снабдявали телата си с прясна и свежа храна, от която имали нужда при смяната на сезоните.
С въвеждането на пестицидите през 50-те години на XX век и по-масовата употреба на различни синтетични препарати за растителна защита след 80-те, сезонното хранене постепенно се превръща в отживелица. В наши дни можем да имаме ягоди целогодишно или да си купим кочан царевица през януари. Благодарение на постиженията в сферата на отглеждане, пакетиране, съхранение и бързо транспортиране на стоки можем да опитаме храни, които изобщо не са типични за нашите географски райони. Този лукс освен предимства крие и недостатъци. Откъсването от устойчивото сезонно хранене в много случаи означава консумиране на храна, която е с повече консерванти и вредни химикали. Това често са продукти, които са „расли“ насила или са пропътували далечни разстояния, за да достигнат до нас с много по-висока цена, но и със съмнителни хранителни ползи.
Предимства от сезонното хранене
Консумирането на храна, актуална за сезона и географската ширина, има редица ползи за човешкото здраве и планетата.
На първо място, това е по-здравословен избор на хранене. Сезонните продукти съдържат витамини, минерали и други хранителни вещества, от които тялото се нуждае през текущия сезон. Те са с много по-голяма хранителна стойност и са с по-добър вкус. Продуктите извън сезона обикновено се доставят отдалеч и се откъсват преди да узреят добре, което повлиява на хранителните им качества, като много от тях се губят.
Сезонното хранене е устойчив и природосъобразен модел. Локално произведените плодове, зеленчуци и животински продукти, съобразени със сезона и естествените биологични процеси, костват по-малко ресурси, по-евтини са и не съдържат толкова вредни вещества. Консумирането на такава продукция има локален и глобален ефект. От една страна насърчава местните производители, а от друга – опазва планетата заради по-малкото токсични химикали и вредни емисии, които замърсяват почвата, въздуха и водите.
Храненето със сезонни продукти може да се разгледа и като начин за връщане към природата. Синхронизиране на хранителния режим с естествения природен ритъм може да доведе до по-добро и балансирано хранене, повишена енергия и способност да се радваме на благата на всеки сезон.
Сезонното хранене през лятото
Лятото обхваща периода между 21 юни и 23 септември. Сезонът изобилства от свежи, сочни и хидратиращи организма плодове и зеленчуци. Отново това не е случайно. През горещото лято тялото има нужда от повече течности, за да се справи с дехидратацията. Всъщност, около 20% от водата, която приемаме, идва от консумираните плодове и зеленчуци. Краставиците, тиквичките, дините и пъпешите са пример за супер хидратиращи храни с над 90% съдържание на вода.
Любопитно е, че някои от типичните летни растения действат и на ниво слънцезащита. Например, доматите са чудесен източник на ликопен и бета-каротин, които предпазват кожата от вредите UV лъчи и слънчевото изгаряне. Дините, черешите и кайсиите също имат подобен ефект.
Кои са сезонните зеленчуци и подправки на лятото?
Постепенно изобилието от зеленолистни пролетни растения преминава в цветни и сочни зеленчуци. Те също имат определена „сезонност“ в рамките на лятото, тъй като едни са характерни за първите месеци, а други се срещат в средата, а трети – в края на лятото. Ще изброим част от тях тук:
Зеленчуци
- бакла
- бамя
- бамя
- грах
- гъби
- домати
- зелен боб
- зелени чушки
- кейл
- краставици
- лук
- моркови
- патладжан
- ранно зеле
- тиквички
- царевица
- цвекло
- червени чушки
- чесън
Подправки
- босилек
- копър
- кориандър
- магданоз
- майорана
- маточина
- мащерка
- мента
- розмарин
- салвия
Кои са сезонните плодове на лятото?
Летните плодове са ароматни, сочни и чудесни за директна консумация. Техният естествен цикъл на узряване също следва определена сезонност в рамките на лятото. Например, дините през юни най-вероятно все още са оранжерийни. Ето някои от типичните летни плодове за нашия район:
- боровинки
- вишни
- дини
- дренки
- кайсии
- круши
- къпини
- малини
- нектарини
- плодове от черница
- праскови
- пъпеши
- сливи
- смокиня
- череши
- ябълки (ябълки Петровки)
- ягоди
Основен принцип на сезонното хранене е да проверявате източника и произхода на храната, която купувате. Препоръчително е да избирате продуктите от доказани местни производители.
Внимание: Някои от плодовете на лятото, освен с висока концентрация на вода, съдържат и много захар. Затова, ако сте бременна и попадате в рисковата категория от гестационен диабет, консултирайте вашия хранителен режим с наблюдаващия си лекар, ендокринолог или специалист по хранене и диететика.
Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.
Използвани източници
Aktar MW, Sengupta D, Chowdhury A. Impact of pesticides use in agriculture: their benefits and hazards. Interdiscip Toxicol. 2009;2(1):1-12. doi:10.2478/v10102-009-0001-7
Explore Seasonal Fruit and Vegetables in Europe, достъпна на https://bit.ly/3JswVYS
Gordon, B. How Much Water Do You Need (2022), достъпна на https://www.eatright.org/