Сутрешното гадене – как да се справим с него и за какво да внимаваме?

Всеки който го е преживявал, ще потвърди, че името „сутрешно гадене“ е доста подвеждащо. Това състояние на бременността, характеризиращо се с гадене и/или повръщане, всъщност може да се появи по всяко време на денонощното и засяга между 50% и 80% от всички бременни. Макар че при някои жени стартира още в ранните седмици след зачеването, пикът на сутрешното гадене обикновено е между 8 и 12 г.с. Най-често то затихва в началото на втория триместър, като приблизително 90% от бременните потвърждават, че неприятните симптоми изчезват след 20 г.с. Разбира се, има и случаи, при които гаденето и повръщането съпътстват цялата бременност.

Какво го предизвиква?

Все още няма категорични доказателства какви са причините за появата на сутрешното гадене. Изследователите се опитват да обяснят състоянието с промените в тялото на жената, които настъпват вследствие на бременността. Сред тях могат да са ниска кръвна захар и повишаване на хормоните на бременността, като човешки хорион гонадотропин (HCG) или естроген. Сутрешното гадене може да се влоши от стрес, преумора, определени храни или прекомерна физическа активност.

Има ли опасност за развиващото се бебе?

В леките си форми гаденето и повръщането не са опасни за развиващото се бебе. Редица проучвания дори отчитат, че наличието на сутрешно гадене е добра индикация, че бременността се развива нормално и рисковете от спонтанен аборт, преждевременно раждане и вродени дефекти при плода са значително по-малки.

Нещо повече – според канадско изследване, ръководено от д-р Ирена Нулман, децата на майки със сутрешно гадене по време на бременността, имали по-висок коефициент на интелигентност, сравнено с бременни, при които този симптом отсъствал. Когнитивните и психо-социалните умения на децата от проучването на възраст между 3 и 7 години били проверени чрез поредица от тестове. Резултатите показали, че колкото по-тежко било сутрешното гадене при майките, толкова по-високо IQ имали децата. Изследователите обаче уточняват, че липсата на сутрешно гадене не означава раждане на дете, което не е интелигентно, и допълват, че децата на майките, които нямали симптомите на гадене и повръщане, показали нормални резултати на IQ тестовете.

Въпреки това, тежките форми сутрешно гадене крият риск за майката и развиващото се в утробата бебе. Неконтролируемото гадене и повръщане, при което бременната трудно задържа храна и течности, могат да повлияе на бебето, като най-честите проявления са ниско тегло при раждане, по-малък размер за гестационната възраст и преждевременно раждане. Според проучване по темата, децата, родени от майки, които са имали екстремно сутрешно гадене, били 3,6 пъти по-склонни да имат поведенчески или емоционални разстройства като възрастни.

Какво е Хиперемезис гравидарум?

Хиперемезис гравидарум (Hyperemesis gravidarum) засяга 1% от всички бременни жени в западните общества, като това е и най-честата причина за хоспитализация през първия триместър. Състоянието се характеризира с тежко и продължително гадене и повръщане, в резултат на което засегнатите жени страдат от дехидратация, дефицит на витамини и минерали, както и загуба на повече от 5% от първоначалното им тегло.

Симптомите на Хиперемезис гравидарум обикновено се появяват между 4 и 6 г.с. и достигат своя пик между 9 и 13 г.с. Повечето бременни получават известно облекчение между 14 и 20 г.с., въпреки че при около 20% от тях състоянието остава до самото раждане.

Тъй като усложненията вследствие на Хиперемезис гравидарум са опасни за бременната и нейното бебе, това налага незабавно лечение, което най-често е свързано с болничен престой. Обикновено лекарите овладяват състоянието с венозно вливане на течности и медикаменти, като може да се наложи и хранене през стомашна сонда.

Полезни и вредни практики при сутрешно гадене

Експертите препоръчват няколко полезни техники, които могат да са полезни в овладяването на сутрешното гадене.

Какво да правим?

• Яжте често и на малки порции, като се стараете да приемате храни, богати на протеини

• Пийте течности половин час преди или след хранене, но не и заедно с храна

• Пийте малки количества течности през деня, за да избегнете дехидратация

• Опитайте да прекарвате повече време на открито или проветрявайте помещението често

• Опитайте да облекчите състоянието с джинджифил, за който е известно, че намалява позивите за гадене и повръщане

• Попитайте вашия лекуващ лекар дали може да приемате витамин В6, за който клинично е доказано, че оказва благоприятен ефект при сутрешно гадене

Какво да избягваме?

• Не лягайте веднага след хранене

• Не пропускайте храненията

• Избягвайте да готвите и ядете мазна и пикантна храна

• Не отлагайте посещението при лекар, ако гаденето и повръщането са много интензивни и влошават качеството ви на живот. Това може да е опасно за вас и вашето бебе

Без значение как върви борбата ви със сутрешното гадене, важно е да си припомняте че това е просто период от бременността, който ще отмине.

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Използвани източници

Fejzo, M. et al. Neurodevelopmental Delay in Children Exposed In Utero to Hyperemesis Gravidarum, European Journal of Obstetrics and Gynecology and Reproductive Biology, June 2015

Hara A. Morning sickness could mean a smarter baby, study says. wvlt.tv. 2019

Hyperemesis Gravidarum, National Organization for Rare Diseases

Nulman I. et al. Long-term neurodevelopment of children exposed to maternal nausea and vomiting of pregnancy and diclectin. Journal of Pediatrics. 2009;155(1):45–50. 50 e41–42.

Parker S.Е et al. Nausea and vomiting during pregnancy and neurodevelopmental outcomes in offspring. Paediatr Perinat Epidemiol. 2014;28(6):527-535. doi:10.1111/ppe.12151

Trovik, J. and Vikanes, Å. Hyperemesis Gravidarum is associated with substantial economic burden in addition to severe physical and psychological suffering. Isr J Health Policy Res 5, 43 (2016). https://doi.org/10.1186/s13584-016-0099-y

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай