Ултразвук и бременност. Какво трябва да знаем?

ултразвук-преглед-бременност

Ултразвуково изследване, ехография или видеозон – това са три наименования на един от най-честите методи за образна диагностика, който намира широко приложение в почти всички области на медицината. Особено в акушерството и гинекологията.

За повечето жени днес е трудно да си представят гинекологичен преглед или проследяване на бременност без ехографско изследване, но истината е, че това „изобретение“ съществува едва от средата на 50-те години на миналия век.

В днешната статия ще разгледаме на какъв принцип работи ехографът, какви са видовете му, какво изследва и има ли риск за майката и бебето при неговото приложение.

Как работи ехографът?

Ехографът използва високочестотни звукови вълни, чрез които произвежда образ на телесните органи и тъкани. Неговото устройство много наподобява това на аудио система. Тялото на ехографа може да се възприеме като усилвател, а частта, която се допира до кожата (трансдюсер), е вид тонколона, която излъчва звукови вълни с определена честота (мегахерци). Тези вълни преминават през кожата и достигат до съответния орган или бебето в утробата, където се отразяват и улавят от трансдюсера. Резултатът на екрана всъщност е изображение на ехото на изследваната структура – оттам идва и едно от имената на уреда – „ехограф“.

За първи път ултразвукът е използван за клинични цели през 1956 г. в Глазгоу от акушер-гинеколога Иън Доналд и инженера Том Браун. Ще трябват още години преди обаче откритието рутинно да се използва в медицинската практика, което се случва към края на XX век. Технологията претърпява бурно развитие и усъвършенстване в последните години, за да предложи изображения с кристален образ.

Днес ултразвукът е предпочитан метод за образна диагностика, тъй като е широко достъпен и предоставя изображения в реално време, а процедурата не изисква специална подготовка и е безболезнена за пациента.

Приложение на ехографа в гинекологията, акушерството и пренаталната медицина

Ултразвуковата диагностика може да има широко приложение в областта на изследване на майчиното и ембрионалното/ фетално здраве, както преди така и по време на бременност.

Ултразвукът може да се използва за

  • Изследване на матката и яйчниците, включително да се провери наличието и развитието на яйчникови фоликули за настъпване на овулация (фоликулометрия).
  • Потвърждаване на бременност – с възможност за много ранно установяване на бременността – още от 4 г.с.
  • Установяване каква е бременността – едноплодна или многоплодна
  • Проследяване нарастването и развитието на бебето в утробата, включително това на всички негови жизненоважни органи и системи  
  • Проверка на сърдечната дейност и мускулния тонус на бебето, както и кръвотока на маточните артерии и други артериални и венозни съдове
  • Скрининг за вродени дефекти и аномалии като спина бифида, заешка уста и др.
  • Помощно средство за извършване на други пренатални тестове като хорионбиопсия или амниоцентеза
  • Регистриране на усложнения при бременността, включително извънматочна бременност, моларна бременност и спонтанен аборт

Какви видове ултразвукови системи познаваме?

В зависимост от това дали една жена е бременна и в какъв етап от бременността се намира, могат да се прилагат различни видове апаратури за ултразвуково изследване.

Трансабдоминален ултразвук

Това е най-често използваният вид ехографско изследване по време на бременност. Пациентката ляга по гръб на кушетката, а лекарят покрива корема ѝ с тънък слой гел. Гелът помага на звуковите вълни да се движат по-лесно за по-добра картина. С помощта на трансдюсера, който лекарят придвижва по корема на бременната, се визуализира матката, плацентата и самото бебе – неговите органи, крайници, пъпната връв и техните функции.

Трансвагинален ултразвук

Този вид ултразвук се прави през влагалището (родовия канал). Трансдюсерът тук наподобява пръчка, която внимателно се поставя във влагалището за получаване на по-детайлна информация. Обикновено този тип ехография се използва в ранните гестационни седмици, когато трансабдоминалният ултразвук не би дал толкова прецизна информация.

Доплер ехография

Този тип изследване най-често се използва, за да се провери кръвотокът в артериалните и венозните съдове. Прилага се в различни етапи от бременността, но обикновено е важна част от проследяването на състоянието на бебето в последния триместър. Благодарение на доплеровото изследване наблюдаващият лекар може да установи и оцени сърдечната дейност на детето, да провери кръвотока на маточните артерии двустранно, дуктус венозус, средната мозъчна артерия и други.

3D и 4D ултразвук

С напредване на медицинските технологии, бебето вече може да се види в съвършени детайли още вътреутробно. Много съвременни ехографски апарати имат 3D/4D опция. За разлика от стандартната черно-бяла двуизмерна ехография (2D), при 3D ехографията се получава изображение в три измерения, заснето от множество двуизмерни снимки от различни ъгли. 4D ехографът пък показва движението на бебето в реално време. Този тип ехографско изследване е полезно, защото дава много по-детайлна и прецизна представа за анатомията на бебето и може да разкрие специфични дефекти (напр. заешка уста или сърдечни аномалии).

Крие ли рискове за бебето и бременността използването на ултразвук?

Ултразвуковата диагностика се използва широко вече повече от три десетилетия и до момента няма научни данни, че тя e рискова за майката и развиващото се бебе. Тъй като ултразвукът използва звукови вълни вместо радиация, той е по-безопасен от рентгеновите лъчи.

Въпреки това, трябва да се има предвид факта, че ултразвукът е форма на енергия и като такава тя демонстрира известен ефект върху биологичните тъкани, през които преминава. Учените и до момента разгадават дали двата основни биоефекта на ултразвука – звуков и термичен –  могат да имат някакъв негативен ефект за развиващото се бебе.

Според едно проучване, публикувано в New Scientis, ултразвуковите вълни се улавят в матката и звукът може да варира – от най-високите тонове на пиано до шум, подобен на навлизащ в тунел влак. Има няколко публикации, описващи увреждане на бебетата, изложени на продължителни повишени нива на околния шум, особено на силния промишлен шум в самолетната и текстилната индустрия. От друга страна, според проучване, обхващащо бременни, изложени на ЯМР изследване, генерираният шум по никакъв начин не се отразил негативно на слуха на техните бебета. Нещо повече, до момента не е известно да има научен доклад, който потвърждава, че бебетата в утробата изобщо чуват радиочестотните вълни, реагират на тях и те представляват риск за здравето им.  

Що се касае до другия биоефект на ултразвука – загряването, научната литература също не установява наличие на реален риск за бебето. Има предположения, че при рутинен ехографски преглед температурата може да се повиши до 1,5 °C в първия триместър и до 4 °C през втория и третия триместър, особено при използването на доплер. Идеята за повишаване на температурата по време на ултразвуков преглед се основава на факта, че енергията на ултразвуковите вълни се преобразува частично в топлина в тъканта, през която преминават вълните. Въпреки това, биологичните тъкани са нехомогенни и се получава допълнително отслабване поради разсейване на звука, съответно – намаляване на неговия интензитет и ефект. Например, костите имат по-висок коефициент на абсорбция, докато течностите са с ниски абсорбционни характеристики. Следователно, рискът от повишаване на температурата в околоплодната течност вследствие на ехографски преглед е минимален.

Може би единственият реален недостатък на ултразвуковата диагностика по време на бременност е, че тя не може да регистрира всеки проблем с бебето или пък е възможно да създаде повод за фалшиви тревоги. Ето защо, успехът на нейното приложение зависи силно от опита и знанията на лекаря-оператор, както и от холистичното тълкуване на резултатите от ехографа и тези от други изследвания в контекста на общия здравен статус на майката и нейното бебе.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници

Abramowicz JS, Kremkau FW, Merz E. Ultraschall in der Geburtshilfe: Kann der Fötus die Ultraschallwelle hören und die Hitze spüren? [Obstetrical ultrasound: can the fetus hear the wave and feel the heat?]. Ultraschall Med. 2012 Jun;33(3):215-7. German. doi: 10.1055/s-0032-1312759. Epub 2012 Jun 14. PMID: 22700164.

Abramowicz JS. Benefits and risks of ultrasound in pregnancy. Semin Perinatol. 2013 Oct;37(5):295-300. doi: 10.1053/j.semperi.2013.06.004. PMID: 24176149.

Charach R, Abramowicz J, Shoham-Vardi I, Sheiner E. [„Is it safe for my baby?“ acoustic exposure of diagnostic ultrasound]. Harefuah. 2011 Jul;150(7):588-92, 617, 616. Hebrew. PMID: 21874769.

Lewis, T. 5 Fascinating Facts About Fetal Ultrasounds, Live Science, https://bit.ly/2HJ1s7X

Meizner I. [What do doctors understand regarding ultrasound safety during pregnancy?]. Harefuah. 2012 Apr;151(4):234-6, 252. Hebrew. PMID: 22616153.

Ultrasound during pregnancy. March of dimes, https://bit.ly/3RWf8MZ

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай