Витамин C и бременност. Какво трябва да знаем?

бременна-жена-лимони-витамин-c

Витамин С е водоразтворим витамин и мощен антиоксидант, който има съществено значение за здравето, включително за периода на бременността. Въпреки че е добре известен имуностимулатор, витамин С играе важна роля и във вътреутробното развитие на бебето, може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

В тази статия ще разгледаме какви са конкретните ползи на витамин С за майчиното и феталното здраве, както и какви са особеностите на приема му по време на бременност.

Защо витамин С е важен по време на бременност?

Витамин С, известен също като аскорбинова киселина или L-аскорбат, е жизненоважен витамин, от който организмът се нуждае всеки ден и периодът на бременността не е изключение. Тъй като човешкото тяло не може естествено да синтезира и да складира този витамин, необходимо е всекидневно той да се доставя с балансиран и разнообразен хранителен режим.

По време на бременността витамин C има благоприятен ефект за здравето на майката и бебето. Той подпомага производството на колаген в тялото, който е важен компонент при изграждане на хрущялите, сухожилията, костите и кожата. Освен това, витамин C има ключова роля за възстановяване на тъканите, укрепва имунитета и не на последно място – подобрява способността да се усвоява желязото в организма.

Някои проучвания спекулират, че ниските нива на витамин С в кръвта по време на бременност съпътстват състоянието прееклампсия. Въпреки това, до момента повечето данни са категорични, че допълнителният прием на витамин C не повлиява честотата на прееклампсия, нито намалява неблагоприятните ефекти за майката или новороденото.

От колко витамин С се нуждаят бременните жени?

Препоръчителният дневен прием на аскорбинова киселина е обект дискусии от специалистите. Спрямо здравословното състояние и хода на бременността, обикновено бременни жени на възраст до 19 г. трябва да се стремят към около 80 mg витамин C дневно. За бременните над 19 години препоръчителният дневен прием от витамина е около 85 милиграма. Онагледено, това изглежда като 1 средно голямо чаша портокалов сок и около 160 г ягоди.

Кои храни са богати на витамин C?

Много хора инстинктивно асоциират витамин C с цитрусови и тропически плодове, но освен тях има още много други растителни видове, които съдържат така ценния витамин. Важно е да се има предвид, че витамин C не издържа добре на термична обработка, така че е най-добре хранителните източници да се консумират в суров вид.

В настоящия списък, който не е изчерпателен, са описани някои от най-богатите на витамин C храни.

ХранаСъдържание на витамин C (mg) в 100 g продукт
Слива Какаду3150
Шипка425
Гуава230
Касис200
Червени чушки140
Лимон – кора129
Кейл120
Киви90
Копър85
Карфиол70
Червено зеле63
Папая60
Ягода59
Ананас48

Трябва ли бременните да приемат добавки с витамин C?

Много жени подхождат с внимание, когато трябва да приемат медикаменти или хранителни добавки по време на бременността си. Важно е всеки подобен прием да е съобразен със здравословното състояние на жената, наличието на определени хранителни дефицити и най-вече – консултиран или препоръчан от наблюдаващия бременността лекар.

Относно допълнителния прием на витамин C по време на бременността, много източници са противоречиви дали това е необходимо, а Световната здравна организация (СЗО) дори се обявява против масовото приемане на витамина при бременни, без реална необходимост и при наличие на балансирана и разнообразна диета.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници:

Kiondo P et al. The effects of vitamin C supplementation on pre-eclampsia in Mulago Hospital, Kampala, Uganda: a randomized placebo controlled clinical trial. BMC Pregnancy Childbirth. 2014 Aug 21;14:283. doi: 10.1186/1471-2393-14-283.

WHO recommendations on antenatal care for a positive pregnancy experience. Geneva: World Health Organization; 2016.

Wilson, D. Can You Take Emergen-C While Pregnant or Nursing?, Healthline (2020).

Zhang, C. at al. Vitamin C and the Risk of Preeclampsia— Results from Dietary Questionnaire and Plasma Assay. Epidemiology 13(4):p 409-416, July 2002.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай