ПРЕНАТАЛНА МЕДИЦИНА

Monitoring of high-risk pregnancies

Когато бременността крие рискове, доверете се на нас.

Забременявате с идеята да се насладите на спокойни и безпроблемни 9 месеца за Вас и Вашето бебе. За съжаление, не всяка бременност протича гладко. Добрата новина е, че в медицински център „Д-р Сигридов“ сме профилирани в това да помагаме на онези пациентки, чиято бременност е от „по-трудните“.

Какво е високорискова бременност?

Високорискова бременност е тази, която застрашава здравето или живота на майката или нейното бебе и трябва да се проследява по-често от добре обучен лекар-специалист с опит. Някои жени попадат в категорията на висок риск с напредване на бременността, докато при други повишеният риск от усложнения ги съпътства още в началото на бременността или дори преди зачеването.

Навременната помощ и правилната пренатална грижа за пациентките, които са изложени на по-сериозни усложнения, са важни за протичането на успешна бременност и раждане на живо и здраво дете.

Кои са факторите за високорискова бременност?

Съществуват редица предпоставки, които могат да обърнат хода на една нормално протичаща бременност и да поставят майката и бебето в повишен риск от усложнения, преждевременно раждане, прееклампсия, проблеми с плацентата и др.

  • здравословни проблеми като високо кръвно налягане, диабет, тромбофилии, генетични аномалии, нелекувани полово-предавани болести, хепатит, епилепсия, рак и др.;
  • наднормено тегло или затлъстяване – то може да провокира хипертония, прееклампсия, гестационен диабет и дефекти на нервната тръба. Освен това, затлъстяването може да повиши риска от сърдечни проблеми при бебетата с 15%*;
  • многоплодна бременност – рискът от усложнения при жени, бременни с повече от едно бебе (близнаци, тризнаци и т.н.) е значително по-висок и може да доведе до прееклампсия, преждевременно раждане, раждане на бебета с по-ниско тегло и др. Повече от половината бременности с близнаци и почти 93% от тези с тризнаци се случват преди 37 г.с., което се смята за преждевременно раждане**;
  • възраст на майката – при бременни под 20 и над 35 години рискът от усложнения като прееклампсия и хипертония се повишава***.

 

___________________
* Източник:NIH. (2010). Risk of newborn heart defects increases with maternal obesity
** Източник: Hamilton, B. E., Martin, J. A., Osterman, M. J. K., Curtin, S. C., & Mathews, T. J. (2015). Births: Final data for 2014. National Vital Statistics Reports, 64(12)
*** Източник: MedlinePlus. (2014). Medical Encyclopedia: preeclampsia

Запазете час
Още от Пренатална медицина