Ендокринология

Сложете хормоните в ред.

Балансираната ендокринна система осигурява пълноценен живот

В нашия медицински център ще Ви осигурим надеждна диагностика и лечение на ендокринни проблеми, сред които заболявания на щитовидната жлеза и диабет.

Какво представлява ендокринната система и защо е важно да е балансирана?

Ендокринната система се състои от седем жлези – щитовидната и паращитовидните жлези, хипофизата, надбъбречните жлези, Лангерхансовите острови, яйчниците и тестисите. Те произвеждат хормони – „химически пратеници“, които координират много жизнени функции в организма, включително растеж, обща жизненост, метаболизъм и възпроизводство.

Нарушението в хормоналния баланс може да доведе до редица заболявания, сред които захарен диабет (тип 1, 2 или гестационен), нарушения във функцията на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм), яйчниците (напр. синдром на поликистозни яйчници) или хипофизата (аденом), затлъстяване и метаболитни смущения, остеопороза, хранителни разстройства и др.

Нещо повече, неустановените и нелекувани ендокринни проблеми могат да провокират или задълбочат други заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система, кръвообръщението и т.н.

Нашите ендокринолози могат прецизно да диагностицират и лекуват хормоналните нарушения във Вашата система, за да възстановят нейния нормален баланс.

Защо да се доверите на ендокринологията в медицински център „д-р Сигридов“?

В медицински център „д-р Сигридов“ обръщаме специално внимание на профилактиката и лечението на ендокринни заболявания при жени, на които предстои бременност, бременни са или вече са родили.
Освен високия професионализъм и доказания опит на нашите експерти, центърът разполага с апаратура на световно ниво за прецизна диагностика на ендокринните проблеми.

Мощният и усъвършенстван ултразвуков апарат, който към момента е може би единствен по рода си в България, се доближава до качеството на магнитен резонанс и осигурява изключително информативен образ с висока резолюция в 2D, 3D и 4D. По този начин изследването на ендокринните структури, в частност щитовидна , паращитовидни жлези, надбъбреци биха могли да бъдат подкрепени от кристален ехографски образ за още по-детайлен и точен анализ.

Центърът разполага и с уникален професионален анализатор на телесния състав, признат в над 40 държави по света за диагностиката на състояния свързани с наднормено и поднормено телесно тегло, затлъстяване, захарен диабет като компоненти на метаболитния синдром и други.

Как бременността влияе на ендокринната система?

Физиологичните и хормоналните промени по време на бременност засягат цялата ендокринна система и тя реагира по различен начин:

• повишените нива на хормоните и ускоряването на метаболизма могат да доведат до горещи вълни при бременната;
• паращитовидната жлеза нараства, за да отговори на повишената нужда от калций;
• малко преди бебето да се роди, задната част на хипофизата започва да отделя хормона окситоцин, който ускорява хода на раждането;
• при раждането предната част на хипофизата започва да отделя хормона пролактин, който стимулира производството на кърма.

Често срещани ендокринни нарушения, които могат да се появят по време на бременност, са гестационен диабет и заболявания на щитовидната жлеза. В нашия медицински център сме фокусирани върху тяхната превенция и при необходимост – възможно най-доброто им лечение.

Гестационен диабет и бременност – какво трябва да знаем?

Между 12%-14% от бременните жени развиват гестационен диабет по време на бременност, като значимо по-голям е процентът, когато е използвана асистираната репродукция като начин за настъпване на бременността.

Рискови фактори за неговото настъпване са:

• наднорменото телесно тегло или затлъстяването
• пряка родствена връзка с хора, страдащи от захарен диабет
• анамнезата за синдром на поликистозните яйчници
• възраст над 40
• които са имали са гестационен диабет при предишни бременности
• многораждали жени

При наличие на рискови фактори е необходимо целенасочено търсене на отклонения във въглехидратната обмяна с диагностицирането на брменността, а при липса на такива се препоръчва при всички жени в срок от бременността между 24 и 28 г.с.

Гестационният диабет е най-често преходно състояние, свързано с невъзможността на организма да се справи с физиологичните промени, настъпващи по време на бременността Ролята на плацентата Ви е да произвежда хормони, които обезпечават растежа и развитието на бебето. Тези хормони обаче блокират действието на инсулина (т.нар. инсулинова резистентност). Поради това необходимостта от инсулин по време на бременност е 2 до 3 пъти по-висока от нормалната.

При наличие на инсулинова резистентност, тялото Ви може да не се справи с нарастващото производство на инсулин, което да увеличи нивото на кръвната захар и оттам – да се развие гестационен диабет.

Потвържаването или отхвърлянето на диагнозата се извърша след орален глюкозо-толерансен тест (ОГТТ), който се прави сутрин на гладно и измерва в разките на два часа отговора на тялото към натоварване със 75 гр. глюкоза.

Контролирането на гестационния диабет по време на бременност е важно, за да се избегнат усложнения за здравето на Вас и Вашето бебе. Лечението се определя от проследяващия Ви ендокринолог и обикновено включва максимално здравославен хранителен режим, богат на микро- и макронутриенти и чест самоконтрол на нивата на кръвната захар в кръвта.

След раждане нивата на кръвната захар обикновено се нормализират, но все пак остава риск от 50% за развитие на захарен диабет за майката и за бебето на по-късен етап. Затова е необходимо да обсъдите с Вашия ендокринолог начини за превенция на заболяването в бъдеще.

Нарушения във функцията на щитовидната жлеза по време на бременност – какво трябва да знаем?

Щитовидната жлеза е отговорна за производството на хормони, които контролират метаболизма. Тиреоидните хормони се грижат за енергията, терморегулацията, поддържането на мозъчната и сърдечна дейност, метаболизма, мускулната активност и функцията на редица други органи и системи.

Ако щитовидната жлеза не работи правилно, най-честите проявления са:

• Хипотиреоидизъм – при това състояние щитовидната жлеза не може да произведе достатъчно количество тиреоидни хормони, което провокира повишаване на теглото, депресия, чувство на студ, косопад, суха кожа, нарушения в репродукцията и т.н.
• Хипертиреоидизъм – при него щитовидната жлеза е прекалено активна и секретира голямо количество тиреоидни хормони, което води загуба на тегло, изпотяване, безпокойство, треперене и др.

Поради хормоналните промени в тялото по време на бременност и след раждане, нарушенията във функцията на щитовидната жлеза са второто най-често ендокринно заболяване след гестационния диабет.

Правилното функциониране на щитовидната жлеза е важно не само за бременната, но и за нейното бебе, тъй като до късна бременност. неговата щитовидна жлеза не е напълно развита и то разчита на майчините тиреоидни хормони.

Проблемите със щитовидната жлеза по време на бременност могат да доведат до високо кръвно налягане, анемия, мускулни болки и слабост. Също така съществува риск от спонтанен аборт, мъртво раждане, преждевременно раждане преди 37 г.с. или причиняване на трайно нарушение в неврологичното развитие на бебето. Кръвно изследване може да установи дали бременната страда от хипертиреоидизъм или хипотиреоидизъм.

За щастие, заболяванията на щитовидната жлеза могат да се контролират и лекуват успешно дори по време на бременност, за да се избегнат тежките последици за майката и бебето. Необходимо е да се доверите на Вашия лекуващ ендокринолог и да спазвате стриктно неговите препоръки.