ГИНЕКОЛОГИЯ

Вътрематочна диагностика и лечение

Установете причините за неуспешна бременност.

Понякога стерилитетът се дължи на проблеми в маточната кухина. Правилното им диагностициране и лечение е път към желаната бременност.

Какво включва вътрематочната диагностика и лечение?

С помощта на иновативна апаратура нашите специалисти могат да огледат маточната кухина и да установят дали причините за стерилитет се крият в някои находки в матката. Това могат да са сраствания, полипи, миоми, възпалително-тазова болест, нарушения в позицията или формата на матката и др. След направената диагностика, съществуват няколко щадящи като интервенция подхода за отстраняване на идентифицираните проблеми.

Какво представлява офис хистероскопията и защо да я направите при нас?

Офис хистероскопията е минимално инвазивна процедура, позволяваща да се извърши в амбулаторни условия. Това означава, че може да бъде осъществена без травма на тъканите и без използване на упойка.

Това е кратка процедура, по време на която пациентката изпитва съвсем лек дискомфорт като при менструалния си цикъл, а същевременно – единственият точен метод за установяване на всякакъв тип патология на маточната кухина. Интервенцията се осъществява като рутинен гинекологичен преглед, при който не се налага използване на гинекологичен спекулум, а посредством оптика с диаметър 2 мм се прониква през влагалището в маточната кухина. При огледа се установяват състояния, свързани с повтарящи се спонтанни аборти и имплантационни неуспехи. По време на самата процедура, освен с диагностична цел, могат да бъдат третирани състояния с леки изменения като малки полипи, хроничен ендометрит, малки субмукозни миоми, хиперплазия на маточната лигавица, ципести сраствания. Всяко едно подобно изменение може да оказва съществен негативен ефект при развитието на бъдеща бременност.

Съчетаването на прецизна ултразвукова диагностика със съвременните апарати и офис хистероскопията се оказва единственото решение в нерешимите случаи на маточно безплодие.

Какво е трансвагинална лапароскопия и какви са нейните предимства?

Това е нов и щадящ метод за диагностика, чрез който пряко могат да се визуализират и оценят яйчниците и маточните тръби и при необходимост – да се извърши минимално инвазивна хирургична интервенция.

За разлика от стандартната лапароскопия, която се осъществява през коремната стена, при трансвагиналната лапароскопия достъпът е през влагалището на пациентката. Методът има два етапа – хистероскопия, с която се оглежда маточната кухина, и лапароскопия през задния влагалищен свод, която осигурява достъп до коремната кухина.

Процедурата е извършена за първи път през 1998 г. от проф. Гордс и бързо се превръща е златен стандарт за бърза и точна диагностика на репродуктивните органи.

Основното предимство на трансвагиналната лапароскопия е прецизното визуализиране на турбоовариалните структури в естественото им анатомично положение. Когато това е съчетано с един от най-добрите ендоскопски уреди в света, с какъвто разполага нашият център, пациентите може да са спокойни и сигурни в диагностиката.

Трансвагиналната лапароскопия се прилага при:

• пациентки с неизяснен стерилитет, за да се установят възможностите за спонтанно забременяване
• повтарящи се спонтанни аборти
• пациентки със синдром на поликистозни яйчници за извършване на овариален дрилинг
• установяване на проходимост на маточните тръби вместо стандартната, но лъчево натоварваща хистеросалпингография (HSG – т.нар. цветна снимка)
• пациентки със съмнения за тазово-възпалителна болест или преминали през коремни операции
• случаи на имплантационни неуспехи след няколко инвитро процедури, при които въпреки трансфера на качествени ембриони не е постигната имплантация. По този начин отхвърляме или потвърждаваме наличието на маточни патологии, сраствания или ендометриозни лезии, които биха повлияли негативно на имплантацията.

Предимствата на транвагиналната пред класическата диагностична лапароскопия са:
• нисък риск за пациентката заради по-малката инвазивност на метода
• визуализация на органите в тяхното естествено положение
• възможност за прецизна и ранна диагностика на стерилитета

Запазете час
Още от Гинекология