ХРАНЕНЕ И ДИЕТЕТИКА

Изготвяне на диетичен режим

Яжте по-добре, не по-малко. Бъдете здрави с правилен режим.

Доверете се на нашите експерти за изготвяне на професионален диетичен режим, специално съобразен с Вашия здравен статус.

С какво би помогнал диетичният режим?

Ако страдате от хронични заболявания, други неразположения или просто искате да подобрите начина си на живот отвътре навън, персонализираният хранителен режим ще Ви помогне. Дори малките промени в хранителните навици са в състояние да Ви накарат да се почувствате по-витални и здрави. Важно е да се отбележи, че хранителният режим не означава гладуване, тежки лишения и стрес за организма.

С помощта на професионално създаден и персонализиран диетичен режим, Вие ще знаете кои храни да избягвате и да намерите подходящите заместили за балансирано и вкусно хранене.

Какви заболявания могат да се лекуват/ облекчават чрез подходящ хранителен режим?

Известно е, че храненето може да замени много лекарства и ако не излекува напълно, то поне облекчи редица заболявания и хронични неразположения. Персонализиран режим на хранене би помогнал при:

• ендокринни и метаболитни разстройства
• диабет – тип 1, тип 2, гестационен диабет
• остеопороза и остеопения
• сърдечно-съдови заболявания
• стомашно-чревни разстройства и непоносимост към определени храни
• подпомагащо лечение при рак
• регулиране на теглото
• бъбречни проблеми

Защо диетичният режим е важен преди, по време на бременност и след това?

Все повече изследвания* намират връзка между диетата на бременните жени преди забременяване и здравето на тяхното бебе – вътреутробно и след неговото раждане. Рисковите навици като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и наркотици не са единствените фактори, които могат да повлияят върху здравето на детето. Епидемиологични и молекулярни изследвания доказват по-сложната връзка между диетата на майката и влиянието ѝ върху гените на бебето, което по-късно може да се изрази в заболявания като диабет от тип 2, сърдечни-съдови проблеми, затлъстяване, инсулинова резистентност и хипертония.

В медицински център „д-р Сигридов“ можем да консултираме и създадем индивидуален диетичен режим на всяка жена, която иска да подготви тялото си за зачеване, бременна е или желае да влезе във форма след раждане, като същевременно осигури на бебето си пълноценно хранене чрез кърмата.

___________________

* Източник: Hunter P. We are what we eat. The link between diet, evolution and non-genetic inheritance. EMBO Rep. 2008;9(5):413-415. doi:10.1038/embor.2008.61

Какво включва изготвянето на персонализиран хранителен режим?

Повечето хранителни режими в интернет пространството са общодостъпни, но имат един съществен недостатък. Няма как да влияят еднакво на всички. Това, което помага на един, може да не помогне – или по-лошо – да навреди на друг. Именно затова хранителният режим трябва да бъде изключително съобразен с индивидуалния здравен статус, хранителни навици, генетичните предразположености и конкретните заболявания на отделния пациент.

Тук на помощ идват нашите специалисти по диететика и хранене. След като оценят Вашето хранене и хранителен статус на базата на детайлна информация, първоначални изследвания и измервания, те ще пристъпят към изготвяне на персонализирано предписание, което включва:

• индивидуален здравословен режим на хранене, съобразен с възраст, пол, ниво
на физическа активност и физиологично състояние;
• индивидуален диетичен режим на хранене, съобразен със заболяването и целите за постигане;
• последващо проследяване на изпълнението на предписаното здравословно или
диетично хранене;
• назначаване на повторни медицински и лабораторни изследвания и последващо разчитане на резултатите;
• контролни измервания на ръст, тегло и телесен състав с професионален апарат;
• мониторинг на постигнатите резултати и при необходимост – прецизиране на плана;
• допълнителни съвети и насоки по хранене и диететика.

Доверете се на нашите водещи експерти по хранене и диететика, които да оценят Вашите хранителни навици и да Ви предложат индивидуален диетичен режим за максимални резултати.

Запазете час
Още от Хранене и диететика