ХРАНЕНЕ И ДИЕТЕТИКА

Оценка на храненето и хранителния статус

Добрата храна е ключът към доброто здраве.

Разберете дали хранителният Ви режим е подходящ за Вас. Храната има значение, ако искате да подготвите тялото си за зачеване, да се храните балансирано по време бременност и след това.

Защо е важно да се храним здравословно и балансирано?

Все повече изследвания в областта на нутригеномиката (наука за пресечната точка между гените, храненето и здравето) насочват към тезата, че балансираното хранене, съобразено с индивидуалното здравословното състояние, навици и генотип, е от съществено значение и може да предотврати редица заболявания.

В динамичния и забързан свят балансираното и адекватно хранене в много случаи се пренебрегва. За да спестим време, често прибягваме до „бързи“ храни или не проверяваме източниците им. Нарушен режим на хранене, нарушен хранителен статус, променена генна експресия, въздействие върху епигенетиката и в резултат нарушена физиология, биохимия са предпоставка за появата и развитието, а и поддържането на ред съвременни социално-значими заболявания и състояния.

Ето защо, здравословно и балансирано хранене, базирано на персонализиран диетичен режим, е основен подход в превенцията (профилактиката) и терапията на много от съвременните болести и неразположения.

Как можем да Ви помогнем?

В медицински център „д-р Сигридов“ практикуват едни от най-добрите експерти по хранене и диететика в България. Те могат да оценят настоящия Ви хранителен прием, хранителен статус, настоящо здравословно състояние и да изготвят възможно най-подходящия диетичен режим за постигане на желаните цели, съобразно индивидуалните ви потребности, като се работи с най-съвременна апаратура за оценка на телесния състав и статус.

За кого е подходяща оценката на храненето и хранителния статус?

Най-краткият отговор е за всеки, който иска да живее по-добре и здравословно.

Оценката на храненето е полезна, ако:

• планирате бременност, бременна сте или кърмите
• страдате от хранителни алергии, непоносимости и нетолерантности
• имате страдания и дискомфорти от страна на стомашно-чревния тракт
• имате пред-диабет, диабет, високо кръвно налягане или друго хронично метаболитно заболяване
• искате да свалите или качите килограми
• имате бебе, което предстои да захраните
• имате малко дете или тийнейджър, които имат нужда от това да се приучат към здравословно хранене, страдат от хранително разстройство или свръхтегло

Какво включва прегледът за оценка на храненето и хранителния статус?

Първото посещение е опознавателно и особено важно, за да разберем повече за Вашето хранене и начин на живот, така че да сме максимално полезни в поставяне на точната диагноза и предписание.

По време на прегледа може да очаквате:

• въпроси от наша страна във връзка с текущите Ви хранителни навици (включително емоционално хранене), фамилна обремененост, придружаващи заболявания, терапии, двигателна активност, нива на стрес, режим на труд и почивка, сън и бодърстване – всичко, което може да ни е полезно за съставяне на максимално точен статус;
• измерване на ръст, тегло, разпределение на мускулите и мазнините, телесната вода, минерали и други елементи на телесния състав с помощта на изключително прецизен професионален апарат;
• назначаване на изследвания, които могат да бъдат кръвни, биохимични, хормонални и дори генетични;
• изготвяне на индивидуален здравословен и диетичен режим на хранене, съобразен желаните цели за постигане и обвързан с конкретен срок. При необходимост ще определим контролни посещения за отчитане на постигнатите резултати.

Отделно, може да се възползвате от писмена консултация за оценка на храненето и хранителния статус. Тя включва:

• изследване и изчисляване на досегашното Ви хранене на база 3 дневен хранителен дневник;
• определяне дали настоящият Ви хранителен режим отговаря на Вашите възраст, пол и ниво на физическа активност – спрямо българските норми за хранене;
• дефиниране на Вашето тегло – поднормено, в норма или наднормено;
• отговор дали се налага специализирана помощ за постигане на здравословно
хранене и нормализиране на теглото и другите показатели;
• заключение и предписание на специалиста по хранене и диететика.

Запазете час
Още от Хранене и диететика