Добрият етикет за първо посещение при новородено бебе

бебешко-краче-майка

Появата на нов член в семейството без съмнение е съпроводена с голяма радост. Роднините и приятелите с нетърпение чакат първата среща с малкия човек. Има обаче няколко неписани правила, които много нови родители ще се притеснят да ви кажат – най-вече от страх да не ви обидят.

В тази статия събрахме някои от най-важните неписани правила за приятна и безопасна първа среща с новородено бебе.

Измийте си ръцете

Това трябва да бъде първата задача на всеки гост, когато влезе в дом с малко бебе. Това е особено важно, ако гостът има намерение да докосне или подържи новороденото, което ни отвежда към следващата препоръка.

Винаги питайте майката

Въпросите „Мога ли да ви посетя?“, „Кога е най-удобното време?“ или „Имаш ли нещо против да гушна бебето“ биха били добро начало. Има майки, които още от вратата ще споделят „правилата“, но и такива, които са достатъчно притеснителни, за да не кажат нищо. Затова, първо попитайте.

Без целувки

Мъничето все още има много незряла имунна система, която трудно се бори с вируси и бактерии. Затова, колкото и неустоимо да е бебето, най-добре се въздържайте от целувки.

Ако не се чувствате добре, отложете посещението

Ако се чувствате неразположени, болни сте или сте имали скорошен контакт с болен, най-добре е да отмените първата среща с новороденото, за да избегнете риска от заразяване. Както вече споменахме, здравето на новородените е по-крехко и уязвимо.

Не публикувайте снимки без разрешение

Може да се изкушите да споделите и с други в социалните медии вашата първа среща със сладко бебе, но добрият етикет изисква да не го правите. Особено ако нямате разрешение от родителите на бебето. Много семейства предпочитат да държат личния си живот далеч от хорското достояние. Причините могат да са различни – от суеверия, до съображение за сигурност. Каквото и да е факторът – добре е да се съобразите с него.

Без силни миризми

Много силните парфюми или дрехи, напоени с цигарен дим, не са подходящи за чувствителната дихателна система и нежната кожа на малкото бебе. Същото важи и за много силен грим, особено ако искате да имате по-близък контакт с новороденото.

Въздържайте се от непоискани съвети

Помнете, че всеки родител има своя визия за отглеждането на детето си. Освен това много нови майки изпитват трудност да се адаптират към драстичната промяна в живота им, което се отразява на техното ментално здраве. Ето защо е добре гостите да се въздържат от непоискани съвети или коментари за отглеждането, които само биха наранили майката.  

И за финал – не се застоявайте дълго, освен ако не сте помолени за помощ. Новите родители със сигурност са изморени, а и бебето в началото има нужда от по-често хранене, за което майката може да иска уединение.

Съгласни ли сте с тези правила и може ли да добавите още добри практики? Коментирайте под публикацията.

Оставете коментар

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай