Глутатион – „майката“ на антиоксидантите

глутатион-ползи

Наричат глутатиона „майката на всички антиоксиданти“. На този мощен антиоксидант се предписват редица ползи за здравето в борбата срещу оксидативния стрес, стареенето, намаляване на симптомите, свързани с много хронични и автоимунни заболявания и дори лечение на рак и аутизъм.

В тази статия ще разгледаме какво представлява глутатиона, ще се спрем на потенциалните му ползи и начини на усвояване от човешкия организъм.

Какво е глутатионът?

Глутатионът е сяросъдържащ трипептид, който се произвежда вътреклетъчно в черния дроб от три аминокиселини –  цистеин, глутамат и глицин. Той се съдържа във всяка клетка от човешкото тяло, което го прави изключително важен фактор в имунната и детоксикиращата функция на организма. Тялото използва глутатиона в борбата с възпаленията, инфекциите, стреса и токсините. Оптималните нива на глутатион също са от полза за червата, мозъчната дейност, сърдечно-съдовата система, зрението и способността за изгаряне на мазнини.

Освен това, глутатионът pодсилва работата на други антиоксиданти като витамин C и E, което ги прави още по-ефективни в отстраняването на свободните радикали, намаляване на оксидативния стрес и възпалителните процеси.

Ползи на глутатиона за здравето

Все повече изследвания по темата приписват на глутатиона редица ползи за здравето. Ще се спрем на по-важните от тях.

Намалява оксидативния стрес

Оксидативният стрес възниква, когато има дисбаланс между производството на свободни радикали и способността на тялото да се бори с тях. Твърде високите нива на оксидативен стрес могат да бъдат предшественик на множество заболявания. Те включват диабет, рак и ревматоиден артрит. Глутатионът помага за предотвратяване на въздействието на оксидативния стрес, което от своя страна може да намали риска от развитие на тези заболявания.

Статия, цитирана в Journal of Cancer Science and Therapy, показва, че дефицитът на глутатион води до повишени нива на оксидативен стрес, което може да доведе до рак. Също така се посочва, че високите нива на глутатион повишават нивата на антиоксиданти и устойчивостта към оксидативен стрес в раковите клетки.

Увеличава мобилността при хора с периферна артериална болест

Болестта на периферните артерии възниква, когато са налице прогресиращи стеснения или тромбози в артериите на горните или долните крайници. Според проучване по темата глутатионът подобрява кръвообращението при лица с периферна артериална болест, увеличавайки способността на участниците в проучването да се движат без болка на по-дълги разстояния. Участниците, получаващи глутатион, а не плацебо с физиологичен разтвор, са прилагани интравенозни инфузии два пъти дневно в продължение на пет дни и след това е извършен анализ на подвижността им.

Намалява увреждането на клетките при алкохолна и неалкохолната мастна чернодробна болест

Проблемите с черния дроб могат да се изострят от дефицит на антиоксиданти, включително глутатион, което да доведе до алкохолна и неалкохолната мастна чернодробна болест. Доказано е, че глутатионът подобрява нивата на протеини, ензими и билирубин в кръвта на пациенти, страдащи от тези чернодробни заболявания. При тези пациенти особено ефективна се оказва интравенозната терапия с глутатион във високи дози. Според друго проучване с по-малък обхват, перорално прилаганият глутатион има положителен ефект върху хора с неалкохолно мастно чернодробно заболяване и след проактивни промени в начина на живот. В това проучване глутатионът е бил предоставен под формата на добавка в доза от 300 милиграма на ден в продължение на четири месеца.

Подобрява инсулиновата резистентност при възрастните

Установено е, че с възрастта хората произвеждат по-малко глутатион. Изследователи от Baylor School of Medicine провеждат проучване за ролята на този антиоксидант в управлението на теглото и инсулиновата резистентност при по-възрастни хора. Резултатите показват, че ниските нива на глутатион са свързани с по-малко изгаряне на мазнини и по-високи нива на складирането им в тялото. Участниците в проучването получили добавки с цистеин и глицин към диетите си, за да увеличат нивата на глутатион, който се повишил в рамките на две седмици, подобрявайки инсулиновата резистентност и изгарянето на мазнини.

Има данни, че подпомага фертилитета

Все повече проучвания наблюдават положителна връзка между оптималните нива на глутатион и лечението на стерилитет и при двата пола. Поради своята естествена антиоксидантна активност, глутатионът подобрява здравето на сперматозоидите и качеството на яйцеклетките чрез поддържане на добър метаболитен баланс. Специално при жените глутатионът предпазва яйцата от увреждане, причинено от оксидативния стрес по време на фоликулогенезата.

Може да намали симптомите на редица автоимунни заболявания

Хроничното възпаление, причинено от автоимунни заболявания, може да увеличи оксидативния стрес. Глутатионът помага за намаляване на този стрес чрез стимулиране или намаляване на имунния отговор на тялото. Автоимунните заболявания като ревматоиден артрит, целиакия, лупус и псориазис, атакуват митохондриите в специфични клетки. Глутатионът работи за защита на клетъчните митохондрии чрез елиминиране на свободните радикали.

Може да намали оксидативното увреждане при деца с аутизъм

Няколко проучвания, включително клинично изследване, публикувано в Medical Science Monitor, показват, че децата с аутизъм имат по-високи нива на оксидативно увреждане и по-ниски нива на глутатион в мозъка си. Това повишава чувствителността към неврологични увреждания от вещества като живак при деца с аутизъм.

Осемседмичното клинично проучване обхванало деца на възраст от 3 до 13 години и използвало орално или трансдермално приложение на глутатион. Промените в симптомите на аутизъм не са оценени като част от проучването, но децата и в двете групи показват подобрение в нивата на цистеин, плазмен сулфат и глутатион в кръвта.

Как да си набавим глутатион?

Има няколко естествени начина да се повишат нивата на глутатион в тялото. Сред тях са:

  • Консумиране на храни, съдържащи сяра. Сред тях са месо, яйца, риба, зеленчуци като бамя, лук, гъби, чесън, броколи, зеле, брюкселско зеле и др.
  • Консумиране на млечните продукти. Според някои проучвания те съдържат протеина бета-казеин, който има потенциал да повиши нивата на глутатион в тялото.
  • Прием на суроватъчен протеин. Има данни, че суроватъчният протеин може да намали оксидативния стрес и да повиши нивата на глутатиона.
  • Физическа активност. Изследванията показват, че упражненията могат да намалят оксидативния стрес чрез повишаване на нивата на глутатион. В проучване от 2014 г. изследователите отбелязват, че възрастните хора, които са имали редовна физическа активност през целия си живот, имат по-високи нива на глутатион.

Въпреки че е изключително мощен антиоксидант, глутатионът е доста уязвим. Неговите естествени нива в тялото могат да бъдат компрометирани от редица фактори, включително лошо хранене, токсини от околната среда и стрес. Възрастта също е причина организмът да произвежда по-малко количество от необходимия глутатион.

Ето защо, понякога естествените нива на глутатион в тялото не са достатъчни за неговите жизнени процеси, което налага допълнителен прием на антиоксиданта. Глутатионът може да се приложи по различни начини – орално, локално, интравенозно, интраназално или в небулизирана форма. Съществуват противоречиви данни кой метод е по-ефективен, като до момента интравенозното приложение, макар и с по-кратък живот, показва по-добро усвояване при определени състояния.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници

Adeoye O, Olawumi J, Opeyemi A, Christiania O. Review on the role of glutathione on oxidative stress and infertility. JBRA Assist Reprod. 2018 Mar 1;22(1):61-66. doi: 10.5935/1518-0557.20180003. PMID: 29266896; PMCID: PMC5844662.

Eske, J. 4 natural ways to increase glutathione. Medical News Today, 2019

Pizzorno J. Glutathione! Integr Med (Encinitas). 2014 Feb;13(1):8-12. PMID: 26770075; PMCID: PMC4684116.

Whelan, C. Glutathione Benefits. Healthline, 2023

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай