Как да излезем от омагьосания кръг на пренаталната и следродилната депресия?

Би трябвало бременността и раждането на дългоочакваното бебе да са едни от най-щастливите периоди в живота на всяка жена. Но точно заради това „би трябвало“ и разминаването на очакванията с реалността, понякога тези така чакани моменти се превръщат в истински кошмар за майката, а в някои случаи – и за цялото ѝ семейство.

Според Американския конгрес по акушерство и гинекология между 12% и 23% от всички бременни жени страдат от пренатална депресия, а следродилната депресия засяга от 5% до 25% от майките. Разбира се, данните са ориентировъчни, защото този тип депресии зависят от различни фактори – социално-икономически статус, история на забременяването, предишни аборти, травматични раждания и др. Не на последно място много от жените преминават през тези състояния без да споделят или потърсят помощ, което означава, че остават в графата „анонимни“.

Какво предизвиква депресията по време на бременност и след раждане?

Бременността и раждането идват с редица физиологични, хормонални, емоционални и дори социални промени, които могат да отключат развитието на депресия, тревожност или психически дистрес при жената.

Обществото и близките понякога неглижират емоционалните състояния при бременните и родилките, но всъщност е доказано, че депресията и тревожността, съпътстващи бременността и раждането, са реални медицински състояния, които трябва да се третират навреме.

Изследователите обаче още търсят причините, които могат да доведат до пренатална и постнатална депресия. Към момента факторите изглеждат комплексни. Например, има изследвания, потвърждаващи връзката между наличието на депресия и някои дефицити на витамини и минерали по време на бременност и след раждане. Понякога недостигът на ключови омега-3 мастни киселини, желязо, фолат, витамин В12, В6, В2, витамин D и калций може да има отношение към развитието на депресия. Разбира се, приемът на каквито и да е било медикаменти, включително и хранителни добавки, не трябва да бъде самоцел и е добре бъде консултиран с лекар.

Отделно, съществуват определени рискови фактори, които могат да предразположат към развитие на пренатална и следродилна депресия. Такива са:

 • генетична обремененост – история на депресия или тревожност при жената или наличие на фамилна обремененост в семейството ѝ
 • предишна трудна бременност и/или раждане
 • проблеми във връзката с партньора
 • липса или недостатъчна подкрепа от семейството и приятелите
 • финансови затруднения
 • нежелана бременност

Как да познаем депресията?

Депресията може да се прояви по различен начин при всяка жена в периода на бременността и след раждането. Психолозите съветват лампичката на вниманието да светва всеки път, когато една бременна или майка се почувства силно претоварена от емоциите си и често изпитва един или повече от следните симптоми:

 • тревожни мисли и прекомерно безпокойство за бебето
 • липса на интерес към бебето и/ или невъзможност за емоционално обвързване с него
 • чувство на безнадеждност, безпомощност и претоварване
 • липса на интерес към дейности, които преди са се свързвали с положителни емоции
 • чувство на вина относно собствените емоции или като цяло
 • липса на интерес към храна или пък другата крайност – преяждане
 • проблеми със съня
 • паник атаки
 • гняв или промени в настроението
 • съпоставяне и съревнование с другите бременни и/или майки и лоша самооценка
 • самоизолиране от семейство, близки и приятели
 • ангажиране с вредни навици като пушене, пиене и употреба на наркотици
 • мисли за самонараняване или самоубийство

Може ли депресията да навреди на бебето вътреутробно?

Леката форма на пренатална депресия трудно може директно да засегне бебето, особено ако не пречи на майката да спазва указанията за здравословна бременност. Тежките и неконтролируеми състояния на депресия и тревожност обаче могат да окажат негативно влияние на бременността и оттам – на самото бебе. Нарушенията в хранителния режим, съня, физическата активност, здравословното наддаване на килограми биха повлияли на средата, в която се развива бебето. Има доказателства, че пренаталната депресия увеличава риска от преждевременно раждане и раждане на дете с ниско тегло.

В допълнение, жените, страдащи от пренатална депресия, са по-склонни да изпитат и следродилна депресия. При нея майките трудно се приспособяват към новия живот, изпитват затруднения да се обвържат емоционално с бебето и често се чувстват самотни, отхвърлени и недооценени.

Пренатална и следродилна депресия – начини за справяне

Първата стъпка към справяне с депресията е осъзнаването, че има проблем. След това следва търсенето на най-подходящите решения за неговото преодоляване. Сред тези начини могат да бъдат:

 • психотерапия – разговорите с психолог, дори онлайн, в удобно за жената време могат да помогнат много за справянето с депресивните и тревожни състояния, съпътстващи бременността и майчинството.
 • споделяне с близък, приятел или съмишленик – говоренето за проблема помага за неговото облекчаване. Споделянето с други бременни и майки, минали или минаващи по същия път, също може да бъде от полза.
 • физическа активност – дори няколко минути леки физически упражнения или йога са в състояние да подобрят настроението. Важно е обаче да се практикуват редовно.
 • време за себе си – много от бременните и особено новите майки се оплакват от обезличаване и невъзможност да бъдат себе си, дори за няколко минути. Добре е с помощта на околните жената да бъде насърчаване постепенно да може да отделя малко време за нещата, които я правят щастлива.

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар или психолог. Преди да предприемете лечение или друг тип терапия, задължително се консултирайте със специалист.

Използвани източници

Aghajafari F. et al. Vitamin D Deficiency and Antenatal and Postpartum Depression: A Systematic Review. Nutrients. 2018;10(4):478.

Ehsanpour S. et al. The association of depression and preterm labor. Iran J Nurs Midwifery Res. 2012;17(4):275-278.

Khan, N. Depression And Pregnancy: Signs To Look For And How To Get Help (2021) Better Help.

Miller BJ et al. Dietary supplements for preventing postnatal depression (2013) Cochrane

Wisner, W. What Is Prenatal or Perinatal Depression? (2021) Verywell Family. 

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай