Любопитни факти за зимните деца

zima-dete-fakti

Времето може да е студено и потискащо, но бебетата, родени през зимата, притежават някои доста позитивни черти, според редица изследвания, посветени на това как сезонът на раждането влияе върху общото здраве и благосъстояние на детето. Макар да не са представителна извадка за всички зимни бебета, тези характеристики са доста любопитни и някои вероятно имат доза истина в себе си.

Нека да видим с какво се отличават бебетата, родени в едни от най-мразовитите месеци от годината.

1. Зимните бебета са по-високи и едри

Според изследователи от университетите в Харвард и Куинсланд (Австралия), които направили съпоставка на статистически данни, децата, родени през зимните месеци, обикновено са по-дълги при раждането си, сравнено с тези, родени през лятото. Учените установили още, че до 7-годишна възраст зимните деца са по-тежки, по-високи и с по-голяма обиколка на главата от своите връстници.

Една от вероятните хипотези за тази тенденция е, че при бременността по време на лятото и есента бебетата получават вътреутробно много повече хранителни вещества, витамини и минерали, които благоприятстват растежа.

2. Зимните бебета могат да са доста умни

Според същото проучване, базирано на развитието на 21 000 момчета и момичета, децата, родени през зимата, имат по-високи резултати на тестовете за интелигентност, сравнено с техните връстници.

3. Те започват да пълзят по-рано

Според проучване на университета в Хайфа, сезонът на раждането на бебето повлиява на двигателното развитие на детето през първата му година.

Изследването установило, че бебетата, родени между декември и май, започват да пълзят средно около пет седмици по-рано в сравнение с бебетата, родени в периода юни до ноември.

4. Зимните бебета са с по-малка вероятност от развитие на множествена склероза

Изследователи от Оксфордския университет са установили, че бебетата, родени през ноември, имат най-нисък риск от развитие на множествена склероза, докато бебетата, заченати през зимните месеци са с по-висока честота на заболяването. Едно от предположенията за този ефект е, че през зимните месеци бременните могат да не получат достатъчно количество витамин D, което да рефлектира върху мозъчното развитие на бебето.  

5. Зимните бебета са по-склонни да бъдат недоносени

Базирано на данни от програмата Vital Statistics Natality, учени от Принстън установили, че бебетата, родени през зимата, имат до 10% по-голям риск да се родят преди термин. Тази тенденция се запазила дори когато изследователите извадили от данните майки от ниската социално-икономическа демографска група (рисков фактор за по-ранно раждане). Според изследователите сериозен рисков фактор за този феномен бил пикът на грипния сезон, което можело да наложи по-ранно раждане за някои майки.

6. Рискът от депресия при зимните бебета е по-висок

Оказва се, че времето на раждане влияе върху биологичния часовник и бебетата, родени през зимните месеци, имат по-висок риск от редица неврологични разстройства, включително сезонно афективно разстройство (зимна депресия), биполярна депресия и шизофрения. За това учените обвиняват до голяма степен по-малкото количество слънчева светлина, на която са изложени зимните бебета.

7. Зимните бебета са по-послушни

Пак според изследователите от университета в Куинсланд децата, родени през зимата, са много по-възпитани и по-послушни, сравнено с останалите. Това те установили като мониторирали поведението на деца на възраст между 4 и 5 години.

8. И могат да живеят по-дълго

Проучване, публикувано в „American Journal of Human Biology“, установило, че децата, родени през есента и зимата, имат значително по-голяма продължителност на живота.

Подобна констатация е публикувана в Naturwissenschaften, където се изтъква, че хората, родени между октомври и декември, обикновено живеят до дълбоки старини.

По-конкретно, проучване в „Експериментална геронтология“ установило, че хората, родени през декември, имали 16% по-голяма вероятност да доживеят до 105 години.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай