3 г.с. от бременността: Оплождането

Началото на приключението започва! При нормални условия само един сперматозоид успява да проникне в яйцеклетката и да я оплоди, а мястото на срещата става в една от маточните тръби. В рамките на няколко часа след това оплодената яйцеклетка, наречена зигота, започва да се дели – първоначално на две, после на четири, на осем и т.н. Според различните стадии на делене, нейното име се променя – през бластомер, морула, бластоцист… Някои от клетките ще образуват бъдещата плацента, други – органите на бебето, но засега това микроскопично кълбо от клетки е голямо колкото 1/5 от размера на точката в края на това изречение.

Пътят на зиготата

Междувременно, делящата се оплодена яйцеклетка бавно започва да се придвижва по фалопиевата тръба към крайната си дестинация – маточната кухина, където при благоприятни условия да се имплантира. При естествено зачеване тези процеси остават скрити за вас, докато при една инвитро процедура самото оплождане и развитие на ембриона са контролирани и вие знаете какво се случва във всеки момент. Трансферът на ембриони в маточната кухина се случва на ден 3 или 5 от тяхното развитие, по преценка на лекуващия ви репродуктивен специалист.

Момче или момиче?

Още сега вече е ясно какъв ще бъде полът на бъдещото бебе. Оплодената яйцеклетка съдържа 46 хромозоми – 23 от майката и 23 от бащата. Яйцеклетката винаги носи Х полова хромозома, докато сперматозоидът – X или Y. Ако яйцеклетката се слее със сперматозоид с Y- полова хромозома, бебето ще е момче (XY), а при X – полова хромозома – момиче (XX).

Какво представлява жълтото тяло?

След като освободи яйцеклетката, фоликулът претърпява метаморфоза и се превръща в „корпус лутеум” (жълто тяло). Жълтото тяло започва да образува хормона прогестерон, който подготвя средата на маточната лигавица за имплантация, а след това подпомага „изхранването“ на ембриона до 8 г.с., когато плацентата поема тази функция.

Какво е важно да направя?

Важно е да продължите с балансирания начин на живот, като внимавате да ограничите рисковете от излагане на вреди въздействия или вируси. Може да включите към менюто си повече храни, богати на витамин C, витамини от B групата, желязо и калций, както и да увеличите приема на вода.

Добре е още преди зачеването да избягвате ендокринните нарушители – ксеноестрогените, съдържащи се в пластмасата; някои козметични или битови продукти; месото на животни, отглеждани с допълнителен прием на естрогени за по-бърз растеж и др. Бъдещото бебе ще ви бъде благодарно за този избор.

И ако мислите, че не може да видите „малката точица“ още в 4 г.с., почакайте етапа на имплантацията, за който ще ви разкажем в следващата статия.

Пропуснали сте да разберете какво се случва в 1 и 2 г.с.? Прочетете тук.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай