Аргинин и ползите му за здравето

Аргининът e α-аминокиселина и неговата L-форма попада сред 20-те най-често срещани аминокиселини, необходими за производството на естествени протеини. L-аргининът е полуесенциална аминокиселина или условно незаменименима киселина, тъй като организмът може да я произвежда самостоятелно в малки количества. Въпреки това, в зависимост от етапа на развитие и здравословното състояние на човек, L-аргининът може да се превърне в жизненоважна аминокиселина, която трябва да се набавя допълнително чрез хранителния режим или чрез добавки. Такъв е случаят при  новородените бебета и при определени здравословни състояния, изискващи допълнителен прием на аминокиселината.

Ползи на L-аргинина за здравето

Освен че помага за производството на протеини, L-аргининът подпомага редица функции и процеси в тялото. Той действа като прекурсор на азотния оксид, който помага за разширяването на кръвоносните съдове и увеличава кръвотока – важен ефект за хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Освен това, L-аргининът осигурява подкрепа на тялото при зарастване на рани, действа благоприятно на работата на имунната система и е важен за редица хормонални процеси, стимулирайки производството на инсулин и хормона на растежа. Също така, L-аргининът подпомага бъбреците да премахнат отпадъчните продукти. Той притежава и психотропни ефекти, като подобрява настроението, активността и половата функция.

L-аргинин при конкретни състояния

Съществуват много изследвания върху ефекта на L-аргинин при някои специфични състояния. Сред тях са:

 • Ангина пекторис (стенокардия). Проучванията показват, че L-аргининът може да намали симптомите и да подобри качеството на живот при хора с лека до тежка форма на този тип болка в гърдите.
 • Високо кръвно налягане (хипертония). Някои изследвания показват, че оралният прием и интравенозните вливки с L-аргинин могат да понижат кръвното налягане при хора с хипертония.
 • Периферна артериална болест (ПАБ). Когато се приема през устата или чрез инфузия за кратък период от време, L-аргининът може да подобри симптомите при хора, страдащи от нарушено кръвообращение поради стеснени артерии.
 • Високо кръвно налягане по време на бременност. Има данни, че инфузията на L-аргинин може да понижи кръвното налягане при жени, които развиват високо кръвно налягане по време на бременността.
 • Прееклампсия. Интравенозните вливки с L-аргинин могат да понижат кръвното налягане при жени с това усложнение при бременността. Някои изследвания показват, че приемането на перорален L-аргинин може да помогне за предотвратяване на прееклампсия при бременни жени.

Прием на l-аргинин

Всеки организъм е в състояние самостоятелно да произвежда известно количество L-аргинин. Колко обаче зависи от редица фактори като възраст, ниво на възпаление, състояние на сърцето и артериите, пол, качество на хранителния режим и генетична предразположеност.

Някои от причините определени хора да не произвежда оптимални нива на L-аргинин включват:

 • вегетарианска/веганска диета с ниско съдържание на пълноценни протеинови източници
 • лошо храносмилане, което затруднява метаболизма на протеина
 • високи нива на оксидативен стрес, причинен от свободни радикали (поради диета, стрес или интоксикация)
 • пушене
 • генетични фактори

Кои храни съдържат l-аргинин?

Храните с високо естествено съдържание на l-аргинин са много и включват:

 • Месо (червено месо, пилешко, пуешко)
 • Риба (например, сьомга)
 • Ядки и семена (бадеми, кашу, тиквени семки)
 • Бобови растения (соя, нахут)
 • Пълнозърнести храни (кафяв ориз, овесени ядки)
 • Млечни продукти (прясно мляко, кисело мляко, сирене)

Дозировка и начин на приемане

Ако се налага допълнителен прием на L-аргинин, дозите варират значително в зависимост от лечението и конкретния здравословен проблем.

Например, проучвания, изследващи ефектите на L-аргинин върху кръвното налягане, описват използване на дози от 6-30 грама на ден в продължение на 2-24 седмици.

Когато се използва за лечение на прееклампсия, дозата обикновено варира от 3-4 грама дневно за период до 12 седмици или до раждането под наблюдението на лекар. L-аргинин може също да се прилага интравенозно на бременни жени с високо кръвно налягане под медицинско наблюдение.  

Въпреки че в изследователски и клинични условия често се използват по-високи дози, обикновено препоръката е дневната доза L-аргинин да бъде под 9 грама, за да се избегнат потенциални стомашно-чревни странични ефекти, включително гадене, диария и подуване на корема.

Подобно на други единични аминокиселини, L-аргинин се препоръчва да се приема между храненията за максимално усвояване.

L-аргинин и странични ефекти

Използването на L-аргинин орално или локално обикновено се счита за безопасно. Въпреки това, пероралната употреба на L-аргинин може да причини:

 • Гадене, коремна болка и диария
 • Подуване на корема
 • Подагра
 • Главоболие
 • Алергична реакция
 • Възпаление на дихателните пътища или влошаване на симптомите на астма

L-аргинин не се препоръчва на хора, които са имали скорошен инфаркт, страдат от определени алергии или астма.

Доказано е, че приемът на L-аргинин с антикоагуланти води до намаляване съсирването на кръвта и може да увеличи риска от кръвоизливи. Също така, приемът на добавки L-аргинин трябва да бъде особено внимателен с лекарства за кръвно налягане, тъй като комбинацията може да доведе до прекомерно понижаване на кръвното. Съчетаването на лекарства за диабет и L-аргинин може да намали нивата на кръвната захар при хора с диабет, което също трябва да бъде отчетено като потенциален риск.

Излишните количества аргинин също могат да блокират производството на лизин, който е аминокиселина, използвана за лечение на рани. Така например, хората с афти трябва да намалят приема на аргинин, като избягват храни с високо съдържание на аминокиселината.

В заключение, приемът на L-аргинин като добавка винаги трябва да бъде консултиран с лекар, особено по време на бременност и кърмене.

Използвани източници:

Kubala, J. L-arginine: Benefits, Dosage, Side Effects, and More, Healthline, 2023

L-arginine, Cleveland Clinic (достъпен декември, 2023)

L-arginine, Mayo Clinic (достъпен декември, 2023)

L-Arginine – Uses, Side Effects, and More, WebMed (достъпен декември, 2023)

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай