Има ли женска интуиция и откъде произлиза тя?

Историята и науката са съгласни, че женската интуиция е нещо повече от мит. Проблемът е, че по своето същество тази способност е толкова флуидна и трудна за дефиниране, че едва ли някога ще бъде напълно разгадана. Или поне не в близкото бъдеще. Факт е обаче, че тихият глас в главата или специфичното усещане в стомаха се е случвало на мнозина, които разчитат на интуицията си, особено при вземане на бързи решения в трудни моменти.

Какво обаче е интуицията според невронауката и психологията? Откъде се поражда и има ли разлика между начина, по който се проявява тя между половете? В тази статия ще разгледаме отговорите на тези въпроси.

Какво представлява интуицията?

Самата дума интуиция произлиза от латинската „intueri“ – „вглеждане навътре“, което подсказва, че тази способност е свързана с придобиване на познания, усещания или вярвания отвътре навън, без необходимост от разсъждения, доказателства или някаква логика. Специфичното за тези мисли обаче е, че идват много бързо и често са в резултат на някакъв стимул от външната среда, на който човек подсъзнателно реагира.

British Journal of Psychology дефинира интуицията като ситуация, в която мозъкът черпи от минали преживявания и външни знаци, за да вземе решение – но това се случва толкова бързо, че реакцията е на подсъзнателно ниво.

Друго определение е способността на човешкия мозък да черпи от вътрешни и външни сигнали, докато взема бързи решения на момента. Често възникваща подсъзнателно, интуицията разчита на способността на мозъка незабавно да оцени ситуацията и да вземе решение въз основа на инстинктите.

Откъде се поражда интуицията?

Сигурно сте чували понятието „gut feeling“ – характерните „пеперуди“ или неразположение в стомаха, когато попаднем в някаква неспецифична и дори заплашителна за нас среда. Интересно е, че пътят на интуицията е свързан не само с мозъка, но и с нашите черва. Учените са на мнение, че интуицията действа през дясната страна на човешкия мозък, мозъчния хипокампус и през храносмилателната система, където също има невротрансмитери. Те могат да реагират на стимули и емоции от околната среда, което да създаде моментални физически усещанията. В този процес голяма роля има вътрешният инстинкт, онова шесто чувство, което изпраща сигнали до мозъка и задейства интуицията.

По-силна ли е интуицията при жените?

Доказано е, че мозъците на мъжете и жените са физиологично по-различни, особено когато става дума за устройството на зоните, отговарящи за интуицията. Corpus callosum – съединителното бяло вещество, което свързва заедно лявото и дясното мозъчно полукълбо – е по-дебело при жените, сравнено с мъжете. Това позволява дамите да имат по-ефективен и бърз достъп до всяко полукълбо, като допълнително интегрират своите емоции и вътрешно усещане с логичните функции за вземане на решения на лявото полукълбо.

Сравнителен анализ на ЯМР изображения, сканиращи мозъчната активност при двата пола, показва, че женският мозък има по-голям брой невронни връзки. Друго изследване установява, че кръвният поток в женския мозък е по-силен. Тези характеристики предразполагат жените да проявяват повече интуиция, емпатия и самоконтрол в различни ситуации.

Науката също така предполага, че женската интуиция е продукт на еволюцията. Ролите на майка и партньор подтикват жените да развият и усъвършенстват умението да усещат и предсказват нуждите на другите. Нещо повече, назад в историята гласът на жените не се е чувал така, както в наши дни. За да оцелеят в мъжкия свят, те развиват дълбоко чувство за наблюдение, ставайки свръхчувствителни към чувствата и невербалните знаци на другите.

Неслучайно жените са по-добри в невербалната комуникация и разчитането на израженията на лицето и емоциите. Експеримент със снимки на очи, проведен от Университета в Кеймбридж, доказва това. Жените показали много по точни заключения за конкретното настроение на хората, чиито очи видели на снимката.

Интуицията може да бъде добър помощник в много ситуации, които изискват бързо вземане на решения. Физиологично и психически, жените са склонни да имат по-силна интуиция от мъжете – способност, която им помага изключително много в майчинството и грижата за семейството. Разбира се, има ситуации, в които интуицията може да подведе. Особено когато са намесени много силни емоции, страх и паника.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай