Йод по време на бременност и кърмене

йод-бременност

Йодът е един от микроелементите, които са жизненоважни за вътреутробното развитие на бебето и по-специално – за развитието на мозъка, скелета и централната му нервна система. Нуждите от йод се увеличават значително по време на бременност, за да се осигури адекватно снабдяване на майчиния организъм и бебето.

В тази статия ще научите защо йодът е необходим за вътреутробния растеж и развитие, как се набавя този микроелемент с храната и има ли допустим дневен прием на йод по време на бременност и кърмене.

Защо йодът е важен по време на бременност?

Йодът е от съществено значение за производството на хормони на щитовидната жлеза на майката и бебето – по-специално тироксин и трийодтиронин, които регулират развитието на мозъка и нервната система. Тиреоидните хормони участват във важни процеси като неврогенезата, миграцията на невроните, миелинизацията и кортикалното съзряване.

През първия триместър на бременността бебето зависи от майчиния тироксин, осигурен трансплацентарно. В последния етап от бременността то може да синтезира свои собствени тиреоидни хормони, но за тяхното производство все още разчита на йода, доставен от майчиния организъм. Именно поради големите изисквания и значимите промени в щитовидната жлеза по време на бременност, циркулацията на тиреоидните хормони се увеличава с до 50%, сравнено с небременните жени. Това прави бременните и по-уязвими към йоден дефицит.

Какви са рисковете от недостиг на йод при бременност?

Понастоящем се счита, че йодният дефицит е водещата причина за предотвратимо мозъчно увреждане в световен мащаб. В тази връзка се изчислява, че повече от 2 милиарда души не консумират достатъчно йод, а почти една трета от децата в училищна възраст (246 милиона) страдат от йоден дефицит. Според по-голяма част от наличните статистики, над 50% от бременните страдат от лек до среден дефицит на йод.

Йодният дефицит по време на бременност може да причини хипотиреоидизъм на майката и плода и да наруши неговото неврологичното развитие. Последствията зависят от продължителността и тежестта на хипотиреоидизма. Лекият до умерен йоден дефицит при бременните може да ги изложи на повишен риск от развитие на гуша и нарушения във функцията на щитовидната жлеза.

При бебето, недостатъчният прием на йод по време на ембрионален, фетален и постнатален период увеличава риска от перинатална и детска смъртност, интелектуално увреждане и необратими промени в психомоторното развитие, чийто краен израз е кретенизмът. Установена е също връзка между ниската концентрация на йод в урината на майката при бременност и намаленото тегло на плацентата и обиколката на главата на новороденото.

Препоръчителен дневен прием на йод при бременност

Нуждите от йод се увеличават с близо 50% по време на бременност, затова и бременните трябва да покриват тази нужда с менюто си или при необходимост – с добавки. За да се постигне адекватен йоден статус по време на бременност, СЗО понастоящем препоръчва хранителен прием на 250 микрограма йод дневно. Преди бременност, препоръчителният дневен прием е 150 мкг.

Един от най-добрите начини за превенция на йоден дефицит по време на бременност е употребата на йодирана готварска сол. Тенденцията да се консумира само хималайска розова сол или друг тип сол крие риск от развитие на йоден дефицит, тъй като съдържанието на йод в тези видове сол е пренебрежимо ниско.

Морските храни като стриди, скобар, консервирана сьомга и някои водорасли също съдържат много йод. Консумацията на риба и морски дарове 2 до 3 пъти седмично е препоръчителна, но с внимание. Бременните и кърмещите жени трябва да избягват морски храни с високо съдържание на живак, като риба меч и риба тон.

От друга страна, яйцата, млякото и млечните продукти имат известно съдържание на йод и е добре да присъстват в менюто на бременната.

Тъй като предозирането е възможно, не бива да се консумира повече от 1100 мкг йод дневно. Превишаването на това количество се счита токсично и може да изложи бременната на риск от хипотиреоидизъм и потенциално по-сериозни проблеми.

Препоръчителен дневен прием на йод при кърмене

Новородените бебета набавят йод за производството на собствени щитовидни хормони изцяло от диетата си, включително от кърмата. Количеството йод в кърмата зависи от количеството йод, прието от майката.

Кои жени са изложен на по-голям риск от йоден дефицит по време на кърмене?

Това са жени, които

  • не консумират редовно млечни продукти или морски дарове
  • употребяват тютюневи изделия
  • не използват йодирана готварска сол в менюто си
  • следват веганска или вегетарианска диета
  • консумират храни, съдържащи гойтрогени – вещества, които могат да повлияят на това колко добре щитовидната жлеза произвежда тиреоидни хормони. Тези храни включват брюкселско зеле, зеле, карфиол, репички и броколи

Тези жени обикновено имат намалени концентрации на йод в кърмата си и в повечето случаи се налага да приемат микроелемента като добавка.

В Съединените щати препоръчителният дневен прием на йод по време на кърмене е 290 микрограма. Препоръка на СЗО е за общ прием от 250 мкг дневно. Американската тиреоидна асоциация препоръчва на кърмещите жени да допълват диетата си с ежедневна перорална добавка, която съдържа 150 мкг йод. Не се препоръчва обаче кърмачките да получават повече от 500 мкг до 1100 мкг йод на ден за дълги периоди от време, тъй като това може да увреди щитовидната жлеза на бебето.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници:

Drugs and Lactation Database (LactMed®) [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Child Health and Human Development; 2006-. Iodine. [Updated 2023 Sep 15]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501477/

Gargari, S.S., Fateh, R., Bakhshali-bakhtiari, M. et al. Maternal and neonatal outcomes and determinants of iodine deficiency in third trimester of pregnancy in an iodine sufficient area. BMC Pregnancy Childbirth 20, 174 (2020).

Iodine in pregnancy and lactation, World Health Organization, 2017

Lopes CA, Prazeres S, Martinez-de-Oliveira J, Limbert E, Lemos MC. Iodine Supplementation in Pregnancy in an Iodine-Deficient Region: A Cross-Sectional Survey. Nutrients. 2022 Mar 27;14(7).

Zimmermann MB. The Importance of Adequate Iodine during Pregnancy and Infancy. World Rev Nutr Diet. 2016;115:118-24. doi: 10.1159/000442078. Epub 2016 May 19. PMID: 27198746.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай