7 от най-сериозните усложнения при бременност

Бременността е физиологично състояние, което е свързано с редица промени в женското тяло. Макар в повечето случаи тя да протича нормално, рискът от усложнения винаги съществува.

Усложненията по време на бременност могат да варират от леки до животозастрашаващи – както за майката, така и за бебето. Те могат да възникнат в хода на бременността, да се провокират от нея или да са свързани с предшестващи медицински състояния като астма или сърдечносъдови заболявания.

В тази статия ще разгледаме едни от най-честите сериозни усложнения, които могат да нарушат нормалния ход на бременността и да я превърнат във високорискова.

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, наричано още хипертония или артериална хипертония, е хронично заболяване, при което артериите, пренасящи кръв от сърцето към органите на тялото, са стеснени и налягането в тях е трайно повишено. При хипертония сърцето е принудено да изразходва повече енергия, за да осъществява циркулацията на кръвта в кръвоносните съдове, което изтощава сърдечния мускул.

Хипертонията по време на бременност може да затрудни кръвта да достигне до плацентата, която осигурява хранителни вещества и кислород за бебето. Намаленият кръвен поток може да забави растежа на плода и да изложи майката на по-голям риск от преждевременно раждане и прееклампсия.

Жените, които имат високо кръвно налягане преди да забременеят, продължават да го следят и контролират с лекарства, ако е необходимо, през цялата бременност. Високото кръвно налягане, което се развива по време на бременност, се нарича гестационна хипертония. Обикновено гестационната хипертония се появява през втората половина на бременността и изчезва след раждането.

Гестационен диабет

Гестационният диабет е състояние, което за първи път се развива по време на бременност – най-често между 24 и 28 гестационна седмица – и се свързва с повишени нива на кръвната захар.

В нормални условия организмът се справя добре с обработването на приетата с храната захар, наречена глюкоза, която е важен източник на енергия за клетките.

За да се изведе глюкозата от кръвта в клетките на тялото, панкреасът произвежда хормон, наречен инсулин. Хормоните на бременността обаче влияят на начина, по който организмът преработва въглехидратите и могат да блокират или осезаемо да попречат на функцията на инсулина в майчиния организъм, предизвиквайки инсулинова резистентност. В тези случаи глюкозата се натрупва в кръвта, причинявайки гестационен диабет.

Установеният и неконтролиран гестационен диабет може да създаде предпоставки за усложнения при бременността и раждането – например повишено кръвно налягане, риск от прееклампсия, раждане на дете с по-високо тегло и трудности при родоразрешението. Неслучайно голям процент от жените с вече установен диабет и гестационен диабет раждат оперативно – чрез цезарово сечение.

Инфекции

Инфекциите, включително полово-предавани болести, могат да възникнат преди и по време на бременност и да доведат до усложнения за жената и бебето. Някои от тези инфекции могат да преминат от майката към бебето още вътреутробно, а други – по време на раждане, когато детето минава през родовия канал.

Сред опасните последици на някои инфекции при бременност са:

 • Загуба на бременност/спонтанен аборт
 • Извънматочна бременност
 • Преждевременно раждане
 • Ниско тегло при раждане
 • Вродени дефекти, включително слепота, глухота, костни деформации и интелектуално увреждане при бебето
 • Мъртво раждане
 • Заболявания в първите месеци от живота на новороденото
 • Смърт на новороденото
 • Здравословни усложнения при майката

Много от инфекциите могат да бъдат предотвратени или лекувани с подходящи медикаменти преди, по време на бременността или след раждането. В тези случаи са важни ранната диагностика и лечение на инфекциите, за да се намали рискът за жената и нейното бебе.

Прееклампсия

Прееклампсията е нарушение по време на бременността, което се характеризира с поява на високо кръвно налягане (хипертония), протеин в урината (протеинурия), отоци по крайниците и нарушени функции на важни органи като бъбреци и черен дроб. Обикновено се случва в края на бременността – след 34 г.с или преди термин, но може да се появи по-рано, след 20 г.с., или веднага след раждането.

Прееклампсията варира от лека до тежка. Ако не е третирана правилно и навреме, тя може да доведе до еклампсия – сериозно състояние, което може да причини гърчове, мускулни болки, загуба на съзнание и в редки случаи – да завърши с летален изход.

Причините за възникване на прееклампсия не са напълно изяснени, но някои жени може да са изложени на по-висок риск. Рисковите фактори включват:

 • Първа бременност
 • Прееклампсия при предишна бременност
 • Наличие на придружаващи състояния като високо кръвно налягане, диабет, бъбречно заболяване и системен лупус еритематозус
 • Възраст на майката от 35 или повече години
 • Многоплодна бременност
 • Затлъстяване

Преждевременно раждане

Преждевременното раждане е раждане преди 37 седмица от бременността. Всяко бебе, родено по-рано от този период, е изложено на повишен риск от здравословни проблеми, които зависят от степента на недоносеност. Недоносените бебета обикновено имат проблеми със сърцето, мозъка, белите дробове или черния дроб.

Някои от най-честите здравословни състояния, които засягат недоносените деца, са:

 • Апнея
 • Бронхопулмонална дисплазия или недоразвити бели дробове
 • Интравентрикуларен кръвоизлив или кървене в мозъка
 • Некротизиращ ентероколит или възпаление на червата
 • Неонатален сепсис или инфекция на кръвта
 • Дуктус артериозус
 • Ретинопатия на недоносеното

Недоносените бебета също са изложени на по-висок риск от предизвикателства в развитието. Те могат да имат здравословни проблеми по-късно в живота, включително:

 • Церебрална парализа
 • Проблеми със слуха и зрението
 • Когнитивни затруднения
 • Забавен растеж

Някои състояния повишават риска от преждевременно раждане. Сред тях са инфекции, скъсена маточна шийка или предишни преждевременни раждания.

Спонтанен аборт или мъртво раждане

Спонтанният аборт е нарушена бременност, която приключва в периода на първите 20 гестационни седмици, когато ембрионът или фетусът не може да оцелее извън матката. В случай че бебето умре след 20-та седмица от бременността (според някои източници – след 28 г.с.), това се нарича мъртво раждане или вътрематочна (интраутеринна) смърт на плода.

Рисковите фактори за спонтанен аборт и мъртво раждане са различни. Често причините се коренят в хромозомни или генетични аномалии на плода, но могат да са свързани и със заболявания на майката, например неконтролиран диабет, прееклампсия, инфекции, структурни особености на матката, интоксикации, както и рисково поведение от нейна страна – злоупотреба с алкохол, наркотици или други субстанции. В някои случаи до фатален изход за бременността се стига заради проблеми с пъпната връв и дефекти на плацентата.

Тревожност и други психологически проблеми

Депресията и тревожността често се наблюдават по време на бременност, но при някои жени достигат до патологични нива с голяма продължителност, които могат да застрашат здравето и живота на майката и нейното неродено бебе. Симптомите включват тъга и загуба на интерес към ежедневните дейности, дори тези, които преди са били приятни; наддаване или загуба на тегло; промени в апетита и съня; липса на фокус и трудности при вземане на решение; вина и ниска самооценка; суицидни мисли и други. Такива жени са по-склонни да пренебрегнат грижата за себе си, което е опасно и за вътреутробното развитие на бебето. Освен това депресията и тревожността по време на бременност често продължават в следродилна депресия.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай