Как се чувстват бебетата в утробата през третия триместър?

За много майки третият триместър е свързан с редица физически и емоционални несгоди, тъй като телата им продължават да се адаптират към растящото бебе и да се подготвят за раждането. Дискомфортът може да е провокиран от различни фактори като болки в следствие на повишеното тегло и размери, киселини и лошо храносмилане, често уриниране, недостиг на въздух, умора, подуване, разширени вени и хемороиди, подготвителни контракции, безсъние и емоционални промени заради хормоналните колебания.

При този очевиден дискомфорт за майката, логично е да се запитаме как се чувстват бебетата в утробата на финалната права, когато те растат все по-бързо, а мястото става все по-малко.

Всъщност бебетата в утробата не познават истинския смисъл на думата „дискомфорт“, но те могат да реагират на някои неудобства или промени в средата почти като новородените бебета.

Ограничено пространство

С растежа на бебето утробата става по-тясна. Затова според Psychology Today абсолютно възможно е то да изпитва известен дискомфорт заради ограниченото вътреутробно пространство след 32 гестационна седмица. Въпреки това, между 85%-95% от времето бебетата прекарват в дълбок сън, REM сън или неопределено състояние заради все още развиващите им се мозъци. Тоест, голяма част от техните движения се случват докато спят в утробата и ако има някакъв дискомфорт, неговият ефект не е толкова осъзнат. Учените сравняват това с начина, по който възрастните се чувстват докато спят в леглата си през нощта. Ако изпитват някакво неудобство, те просто несъзнателно променят позицията си и не усещат дискомфорта по начин, по който биха го усетили, ако бяха будни.

Контракции

С приближаването на термина тялото на майката започва да се подготвя за раждането и подготвителните контракции могат да станат по-чести и интензивни. Макар че са необходима част от подготвителния процес, тези контракции могат да причинят известен дискомфорт и на бебето. В редки случаи прекалено интензивните контракции могат да притиснат кръвоносни съдове в матката или пъпната връв и това да повлияе на притока на наситена с кислород кръв към бебето.

Затова записът на сърдечни тонове на бебето е важна част от цялостното проследяване на една напреднала бременност. Благодарение на това изследване и правилната му интерпретация могат да се вземат навременни и адекватни мерки при регистриране на евентуални усложнения.

Фактори на средата

Стресовите нива при майката, излагането на определени вещества или процедури също потенциално могат да повлияят на вътреутробния комфорт на бебето в утробата. Степента, в която тези фактори влияят пряко на усещанията на бебето, не е напълно ясна. Въпреки това има проучвания за вътрематочната болка, изпитвана от бебетата по време на някои инвазивни процедури. Например, изследване, публикувано в Lancet, разглежда нивата на кортизол в плода при амниоцентеза или хорионбиопсия, които наистина се повишават при извършването на инвазивните процедури.

Важно е да се отбележи, че докато бебетата могат да изпитат известно ниво на дискомфорт или определени усещания, те са защитени от околоплодната течност и подхранващата среда в утробата. Въпреки това, всяка притеснителна промяна в активността на бебето или неразположение на майката следва да бъдат адресирани към наблюдаващия лекар.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай