Кои са най-честите рефлекси при новороденото?

бебе-рефлекси

Бебето се ражда с няколко вродени рефлекса, чиято сила постепенно отслабва през първите няколко месеца от живота му. Наличието им е важна част от нормалното развитие на бебето.

Ще разгледаме най-популярните рефлекси при новороденото.

Рефлекс на Моро

Рефлексът на Моро, или още наречен рефлекс на стряскането, обикновено се проявява, когато новороденото се стресне от внезапен силен звук или движение. В отговор на звука то избутва главичката си назад, извива гърба си и протяга ръчички встрани, разпервайки пръстчета, след което отново прибира ръцете към тялото с реакция, която много прилича на прегръдка. Често този рефлекс е придружен от плач, който цели да привлече вниманието на родителя.

Макар че може да изглежда притеснителен и неестествен, рефлексът на Моро е важна защитна реакция на бебето. Той подпомага стабилизиране на гръбначния стълб, което впоследствие ще окаже влияние на умението на бебето да пази равновесие.

Шиен тоничен рефлекс

Шийният тоничен рефлекс или рефлексът Магнус-Клайн започва да се развива още към 18 гс от вътреутробното развитие и продължава до 5-7 месеца след раждането на бебето.

Смята се, че по време на раждането тоничният шиен рефлекс помага на бебето да си проправи път по родовия канал. След това той има важна роля в подпомагането на новороденото да координира движенията на ръцете и очите си и впоследствие – волевото достигане на предмети.

Тоничният рефлекс на врата често се нарича и „рефлекс на фехтовка“ заради позицията на тялото. При нея бебето лежи по гръб, главата му е обърната надясно или наляво, съответната ръка се изпъва в посоката, в която е завъртяна главата, a срещуположната ръка се свива. По този начин мъничето изглежда като един малък мускетар, готов всеки момент да се включи в спортна фехтовка.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай