Защо да целуваме децата си?

майка-целува-бебе

За повечето хора по света един от най-естествените начини да се изрази любов е чрез прегръдка и целувка. Повечето майки ще се съгласят, че първоначалната им реакция при вида на новороденото бебе, е била да го доближат до себе си и да го целунат. И това е естествен импулс, тъй като малкото човече е уязвимо, крехко и има нужда от цялата майчина любов, внимание и грижа, за да расте здраво и защитено.

Оказва се обаче, че целуването на бебето и изразяването на физическа обич към него има конкретни и научно обосновани ползи.

Ще разгледаме три от тях.

Целувките засилват имунитета на бебетата

Чрез целувката майчиният организъм „улавя“ патогените по кожата на бебето. След това той произвежда антитела срещу тях, които, чрез кърмата, се връщат към бебето и подсилват имунната му система. По този начин имунната система на бебето „получава инструкции“ как да се пребори с редица инфекции, причинени от различни щамове бактерии.

Целувките подпомагат мозъчното развитие на бебетата

Устните се оказват може би един от най-чувствителните на допир органи в човешкия организъм, а за бебето те са важно средство за опознаване на света. То ги използва за хранене, за артикулиране на звуци на речта и за предаване на емоции. Неслучайно проучване на Института за обучение и мозъчни науки (I-LABS) към Университета на Вашингтон установи, че най-силната реакция, която възниква в мозъка на бебето, се предизвиква при докосване на средата на горната му устна.

Сходно проучване от Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис потвърждава, че изразяването на родителската обич и привързаност чрез целувки подобрява положително развитието на мозъка при бебетата. По време на това проучването изследователите установили, че хипокампът (центърът за учене и памет в мозъка) на деца, които са получавали много любов и привързаност като бебета, е с 10% по-голям, сравнено с деца, чиято родителска любов не е била достатъчно демонстрирана в ранното развитие. Предполага се, че целувките помагат за изграждането на повече невронни връзки в мозъка, което прави бебето по-умно.

Целувките изграждат възрастни с по-добро ментално здраве

Има родители, които смятат, че прекалената изява на любов може да разглези бебето, което да създаде нездрава привързаност, поведенчески и емоционални проблеми в бъдеще. Резултатите от дългосрочен изследователски експеримент, публикувани в „Journal of Epidemiology and Community Healthy“, доказват точно обратното – бебето не може да се разглези с обич.

Проучването обхваща 500 души, които са били наблюдавани с майките си от екип психолози, когато са били на 8 месеца и отново – около 34 години по-късно, а основният фокус на изследването бил да се оцени нивото на привързаност на майките към техните бебета. 10% от наблюдаваните майки показвали ниски нива на привързаност към децата си, 85% – средно ниво на привързаност, а близо 6% – демонстрирали високи нива.

След повече от 30 години вече порасналите деца от изследването попълнили нова анкета, с която да се установи статусът на менталното им здраве, нивото на стрес, тревожност и наличието на депресии. Резултатът показал, че високите нива на родителска обич и привързаност, демонстрирани с целувки още на 8-месечна възраст, имат дълготрайно въздействие върху психиката на детето и му помагат да израсне като възрастен с добро ментално здраве.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай