Лаймска болест. Крие ли опасност за бременната и бебето?

лаймска-болест-кърлеж

Пролетта и лятото са сезоните, в които кърлежите стават активни, а рискът от заразяване с Лаймска болест е най-висок. Лаймската борелиоза, борелиозис бургдорфери или само борелиоза е едно от най-честите инфекциозни заболявания в северното полукълбо. Тя засяга половете почти поравно, но бременните жени са особено уязвими поради отслабената имунна система и потенциалния риск от вертикално предаване на инфекцията, която, при липса на адекватно лечение, може да доведе до редица нарушения в развитието на бебето.

Произход и разпространение на лаймската болест

Заболяването е диагностицирано за първи път през 1975 г. в градовете Лайм и Олд Лайм в Кънектикът, САЩ, откъдето идва и името му – лаймска болест. Инфекцията се причинява от няколко различни вида бактерии от рода Борелия (оттам и другото име – борелиоза), които обаче успешно мутират и водят до появата на нови щамове.

Според актуални данни, 14% от световното население може да има лаймска болест. Тя се предава на хората чрез ухапване най-вече от заразени кърлежи, макар да са известни случаи това да се случва и чрез бълхи, някои видове мухи и комари. Именно затова инфекцията се нарича „векторна“ – предава се от организми (вектори), които реално не причиняват болестта, но я разпространяват чрез пренасяне на патогени от един гостоприемник на друг.

Как се случва заразяването?

Като цяло необходими са повече от 24 часа от прикрепването на заразения кърлеж, за да се прехвърли B. burgdorferi на ухапаното животно или човек. Това е така, защото бактерията пребивава и се размножава в средното черво на кърлежа и има забавяне между началото на храненето и предаването ѝ от слюнката на кърлежа към гостоприемника. Неправилното отстраняване на кърлежа обаче, което стимулира отделянето на повече слюнка, може да скъси периода на инфектиране.

Любопитно е, че макар заболяването да засяга мъжете и жените почти еднакво, вторите са по-склонни към заразяване и по-сложно протичане на болестта. Съществуват данни, че:

 • Жените са по-склонни да привличат кърлежи и да имат повече атипични лаймски обриви, сравнено с мъжете (Josek 2019).
 • Организмите на жените могат да реагират много по-бурно на инфекция с борелия, отколкото мъжете. Това може да насърчи развитието на хронична лаймска болест (Jarefors 2006).
 • Жените имат по-висок процент на неуспешно лечение на лаймска болест, за разлика от мъжете

Какви са рисковете за бременната и бебето при заразяване с лаймска болест?

Като при почти всяко заболяване, ранното откриване и адекватното лечение на лаймската болест са важни за нейния благоприятен изход. Това важи особено за уязвимата група на бременните жени.

Ако не се лекува, бактериалната инфекция има способността да се разпространява в ставите, нервната система и сърцето.

Тъй като B. burgdorferi, отговорна за лаймска болест, е подобна на бактерията Treponema pallidum, която причинява сифилиса, много изследователи са притеснени за развитието на заболяването при бременните и вътреутробните рискове за детето. Известен факт е, че бременните жени могат да предадат сифилис на бебето чрез плацентата или по време на раждането. Инфекцията може да доведе до фетални/неонатални лезии на мукозните слоеве, макулопапулозни обриви, кондиломи, хепатоспленомегалия (увеличение на слезката и черния дроб), увреждания на очите, ушите, костния мозък и други. Към момента обаче опасенията на учените за паралел между протичането на сифилиса и лаймската болест при бременните не са подкрепени от конкретни клинични, серологични и епидемиологични доказателства.

Друг окуражаващ факт е, че ако се лекува навреме и правилно, в повечето случаи лаймската болест при бременност не представлява сериозен риск за вътреутробното развитие на бебето. Макар че е необичайно инфекцията да премине от майката на бебето през плацентата, минимален риск за това има. Съществуват данни за трансплацентарно предаване инфекцията, подкрепени с откриване на бактерии борелия в цереброспиналната течност на бебе с документирана неврологична дисфункция, както и специфичния за болестта еритема мигранс обрив при новородени.

В тази случаи нелекуваната лаймска болест може да доведе до неблагоприятни последици за бременността и бебето като спонтанен аборт, преждевременно раждане, хидроцефалия, неонатален респираторен дистрес, вътрематочно забавяне на растежа, кортикална слепота и вродени дефекти – най-вече такива, засягащи сърцето. При майката нелекуваната инфекция може да засегне цялото тяло, причинявайки неправилен сърдечен ритъм, болка, мускулна слабост, токсемия и други.

Понастоящем няма научни доказателства, които предполагат, че бактерията, причиняваща лаймска болест, може да се предава чрез кърмата, което е добра новина за кърмещите жени.  

Какви са симптомите на лаймска болест?

Обикновено са необходими 14 до 21 дни след ухапване от заразен кърлеж, за да се прояви инфекцията. Възможно е инкубационният период да е по-дълъг – около 30 дни или много по-кратък – 3 дни. Близо 10% от заразените хора не изпитват симптоми, но ранните проявления на болестта могат да включват:

 • Обрив тип „биволско око“ – бързо нарастващ червен пръстеновиден обрив, наподобяващ мишена – с овална централна част, заобиколена от пръстен. Обривът често се нарича еритема мигранс, защото има мигриращ характер
 • Плътен червен обрив около зоната на ухапване
 • Грипоподобни симптоми – втрисане, повишена температура, гадене, повръщане, подути лимфни възли  

По-късно нелекуваното заболяване може да се прояви с:

 • Умора и отпадналост
 • Силно главоболие и скованост на врата
 • Силна болка в ставите или подуване на коленете
 • Мускулни болки
 • Парализа на лицевите мускули
 • Неправилен сърдечен ритъм
 • Възпаление на главния и гръбначния мозък
 • Проблеми с краткосрочната памет

Именно комплексната и неспецифична симптоматика на заболяването в късната му фаза често го прави трудно за диагностициране.

Как се диагностицира заболяването?

Лаймската болест се причинява от бактерия, наречена Борелия. При излагане на тази бактерия, тялото започва да произвежда антитела, за да помогне в борбата с инфекцията. Именно изследването на кръвта за тези антитела е един от начините за установяване на заболяването. Трябва да се отчете, че за проявление на инфекцията е необходимо време и кръвният тест може да не е положителен до няколко седмици след заразяването. Още повече, ако пациентът стартира лечение скоро след ухапването, възможно е отговорът на антителата му да е твърде слаб, за да бъде открит.

Друга опция е самият кърлеж, след правилната му екстракция, да бъде изследван за заболяването.

В поставянето на диагнозата за лаймска болест е важна адекватната оценка на лекуващия лекар, която отчита резултатите от изследванията и клиничната картина на пациента.

Как се лекува лаймската болест?

Ранното откриване на лаймска болест е един от най-добрите начини за избягване на потенциалните усложнения при всеки пациент, включително бременните жени.  Лаймската болест има потенциал да се разпространи много бързо и да доведе до хронични или увреждащи симптоми, ако не се лекува навреме. В началните стадии на заболяването лечението обикновено води до бързо и успешно оздравяване. Терапията при бременни е сходна с лечението, прилагано при небременни пациенти и включва курс на перорални антибиотици за две до три седмици. Типът антибиотик и другата медикаментозна терапия се назначава индивидуално от наблюдаващия бременността лекар.

Как да се предпазим от лаймска болест?

Има няколко неща, които можете да направите, за да се предпазите от кърлежи и да намалите риска от лаймска болест, независимо дали сте бременна или не.

 • Използване на репелент против насекоми

Когато прекарвате време на открито, препоръчително е да използвате препарат против насекоми. Изследванията показват, че ползите от използването на репеленти по време на бременност надвишават възможните рискове, а шансът някои от съставките да причинят негативен ефект върху бременността са минимални. Въпреки това, ако се притеснявате, консултирайте се с наблюдаващия бременността лекар кои репеленти са най-подходящи за вас. На пазара съществуват такива на природна основа, а друг вариант е да нанесете репелента върху дрехите, вместо върху кожата.

 • Намалете до минимум откритата кожа и изсушете дрехите си

Носенето на дълги ръкави, затворени обувки и панталони е друг начин за предотвратяване на ухапвания от кърлежи и лаймска болест. Избягвайте високи храсти, листа и буйна растителност, когато сте на открито. Също така се препоръчва да сушите дрехите в сушилня на висока температура за поне 10 минути, което убива потенциално залепналите кърлежи.

 • Вземете душ и проверете за кърлежи

Вземането на душ възможно най-скоро след прекарване на време на открито може да намали риска от ухапване от кърлеж. Също така важна е и проверката за кърлежи. Известно е, че те обичат топлото, тъмното и влажното. Това означава, че трябва да се проверят всички места, където има окосмяване по тялото, подмишниците, зад колената, в косата, врата, слабините, гънките и др.

 • Отстранете кърлежа внимателно и възможно най-бързо

Важно е кърлежът да се отстрани бързо – в рамките на 24-48 часа, за да се намали рискът от потенциална инфекция. Най-лесно това става с използване на пинсети, с които се захваща главата на кърлежа – най-близо до кожата – и се издърпва директно и нагоре. Важно е да се отбележи, че намазването на кърлежа с мазнина, което е често разпространена практика, може да влоши положението, тъй като това задушава паразита и той отделя по-голямо количество слюнка в раната – потенциален риск за инфектиране.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници

Dean L, McEntyre J, editors. Coffee Break: Tutorials for NCBI Tools [Internet]. Bethesda (MD): National Center for Biotechnology Information (US); 1999-. What do Lyme disease and syphilis have in common?two pathogenic spirochetes unexpectedly share an ATP synthase. 1999 Sep 1. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK2314/

Dong Y, Zhou G, Cao W, et al. Global seroprevalence and sociodemographic characteristics of Borrelia burgdorferi sensu lato in human populations: a systematic review and meta-analysisBMJ Global Health 2022;7:e007744.

Can Lyme Disease Affect pregnancy?, https://www.letsgetchecked.com/articles/can-lyme-disease-affect-pregnancy/

Horsager-Boehrer,R. What pregnant women need to know about Lyme disease. https://utswmed.org/medblog/pregnancy-lyme-disease/

Lyme disease prevalence: does sex matter? Lyme disease organization, достъпен на https://shorturl.at/jpKUY

Smith GN, Moore KM, Hatchette TF, Nicholson J, Bowie W, Langley JM. Committee Opinion No. 399: Management of Tick Bites and Lyme Disease During Pregnancy. J Obstet Gynaecol Can. 2020 May;42(5):644-653. doi: 10.1016/j.jogc.2020.01.001. PMID: 32414479.

Spicer, M. What to know about Lyme disease and pregnancy?

Trevisan G, Ruscio M, di Meo N, Nan K, Cinco M, Trevisini S, Forgione P, Bonin S. Case Report: Lyme Borreliosis and Pregnancy – Our Experience. Front Med (Lausanne). 2022 Mar 28;9:816868. doi: 10.3389/fmed.2022.816868. PMID: 35419384; PMCID: PMC8996379.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай