10 г.с. от бременността: бебето вече е фетус

10-гестационна-седмица

В 10 г.с. бебето навлиза във важен етап от развитието си – то вече не е ембрион, а фетус. Каква е разликата? Това са два отделни термина, които обозначават различни фази от развитието. Най-общо ембрионалната фаза е свързана с ранното вътреутробно развитие, когато се формират основните органи, включително мозъкът, сърцето, белите дробове и крайниците на бебето. Във феталния период тези органи и части от тялото вече се считат способни да функционират и оттук нататък само се развиват и доусъвършенстват.

Какво се случва с фетуса през 10 г.с.?

В 10-та седмица на бременността бебето вече прилича на малко оформено мини-човече с много и различни динамични процеси и промени, които се случват в неговото тяло.

Носът, ушите, устата и очите се отличават много добре и вече заемат своите типични позиции. Очите на бебето са способни да реагират на светлина още в този период, а клепачите му вече са почти оформени. Скоро те ще затворят напълно, за да се отворят отново през втория триместър.

Хрущялите и костите се формират, а малките ръчички и крачета вече имат работещи стави, което им позволява да се движат по-смело. На всеки пръст се появяват малки нокътчета, а ципата, която преди свързваше отделните пръсти, вече е изчезнала.

Под венците е стартирало оформянето на зародишите на първите зъбки, които обикновено започват да изникват най-рано 6 месеца след раждането.

Черният дроб на бебето произвежда червени кръвни клетки, стомахът му – храносмилателни сокове, а бъбреците – по-големи количества урина.

Какво се случва с мама през 10 г.с.?

Вече е добре да се замисляте за по-комфортни дрехи, макар че при повечето жени „бременното коремче“ в 10 г.с. може все още да остане скрито, особено ако това е първа бременност и не е многоплодна. Преди зачеването матката е с размери, подобни на круша, докато 10 седмици по-късно тя е приблизително колкото портокал. До 12 г.с. матката постепенно ще излезе от тазовата кухина и ще продължи да нараства нагоре към пъпа, разкривайки голямата ви тайна.

Възможно е дори да сте наддали малко на тегло, макар че повечето килограми се качват по-нататък в хода на бременността.  

Какви симптоми да очаквам през 10 г.с.?

Наред с обичайните неразположения на ранната бременност, като гадене, повръщане, умора, болки в гърдите и по-често уриниране, към 10 г.с. могат да се появят и някои „по-екзотични“ симптоми.

Едни от тях са свързани със съня. Увеличеният приток на кръв в тялото, разширяването на кръвоносните съдове и по-високите нива на прогестерон могат да доведат до понижено кръвно налягане и засилено чувство на умора. Всичко това може да ви направи по-сънливи през деня. Кратките дневни дремки могат да откраднат пълноценния ви нощен сън, който в допълнение може да се наруши от честите среднощни посещения до тоалетната.

Ако успеете да заспите, може да установите и друг интересен симптом, свързан с бременността – ярките сънища (т.нар. vivid dreams). Редица бременни жени съобщават, че изведнъж сънищата им стават доста по-ярки, изключително реалистични, интензивни и дори смущаващи. Всичко това има отношение към по-силните емоции и тревоги в този период, както и с биохимичните промени, случващи се в майчиното тяло.

Някои изследователи смятат, че сънищата са начин подсъзнанието да се справи с проблеми, които в момента вълнуват ума. Ето защо, не е изненадващо, че много бременни сънуват именно неща, свързани с бременност, бебета и раждане. Понякога бъдещите майки могат да сънуват кошмари за изхода на бременността или конфликт с бащата. Еротичните сънища също могат да се засилят и за това също има обяснение. Допълнителният приток на кръв към гениталиите, повишените нива на естроген, които увеличават вагиналните секрети, и чувствителните гърди могат да провокират по-силно сексуално желание, което да се отрази и на това какво сънува бременната.

Любопитно е, че ярките сънища са най-силни по време на REM фазата на съня, а повечето жени споделят, че след събуждане са по-склонни да запомнят какво са сънували в детайли, дори ако преди бременността не са имали тази способност.

Ако сте пропуснали да прочетете какво се случва в 9 гестационна седмица от бременността, вижте тук.

Описаните процеси и етапи на вътреутробно развитие са индикативни и са описани с образователна цел. Тъй като всяка бременност и майчин организъм са различни, информацията може да варира спрямо отделния случай. Ако имате притеснения или въпроси, свързани с хода на вашата бременност, обърнете се към вашия наблюдаващ лекар.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай