9 г.с. от бременността: На крачка от феталния период

9-гестационна-седмица

С 9 г.с. вече сте в третия месец от бременността, а бебето е на крачка от един изключително важен момент в развитието си – „повишението“ му от ембрион във фетус. Но повече за това ще научите в 10 г.с. Сега да видим по-важното от бебешкия вътреутробен живот на 9 г.с.

Какво се случва с ембриона през 9 г.с.?

През този период бебето продължава да расте с бързи темпове и вече е между 2,5 и 3 см. Още по-интересно е, че то започва да се „очовечава“ все повече, като постепенно изоставя вида на попова лъжичка. Ембрионалната опашка изчезва, а тялото му се изправя. По краката и ръцете, първоначално с форма на гребла, вече по-отчетливо се виждат зачатъците на мъничките пръсти. Ушите са видими, както и носната кост в профил. Клепачите на бебето продължават да се оформят и да покриват очите.

На ниво органи и системи – сърцето и артериалната система се усъвършенстват още повече, а ребрата и гръдната кост се оформят. Панкреасът, черният дроб и жлъчните пътища също се формират на този етап.

От предходната седмица ембрионът извършва първите си движения, които могат да се видят на ултразвук, но все още е твърде рано да усетите.

Какво се случва с мама през 9 г.с.?

Хормоните са ключов фактор за това как се чувствате в този период. В 9 г.с. хормонът на бременността ЧХГ нараства и е близо да своите пикови нива. Това означава, че може да изпитвате по-осезаеми симптоми, а усещането за гадене и повръщане да е особено силно. Възможно е цялостните промени в хормоналните нива, както и ускореният метаболизъм да доведат до понижаване на кръвната захар и кръвното налягане – класическа предпоставка за умора и общо изтощение.

Хормоните на бременността забавят храносмилането, а това може да предизвика подуване на корема и запек. В този период някои жени усещат първите киселини, които с хода на бременността се усилват. Основен „виновник“ за тях е прогестеронът, чиито повишени нива имат свойството да отпускат мускулите, включително на пръстена от мускули (т. нар. долен езофагеален сфинктер), който „затваря“ стомаха от хранопровода. При киселинния рефлукс богатите на киселини стомашни сокове изтичат към хранопровода, което причинява неприятната пареща болка в областта на гръдната кост.

Вашето тяло не само отглежда нов живот, но и нов орган – плацентата, която е прикрепена към матката и свързана с бебето чрез пъпната връв. Между 8 и 12 г.с. плацентата е достатъчно развита, за да поеме по-голямата част от критичната работа по производството на хормони, които помагат на вашето бебе да расте и да се развива. Сред другите ѝ ключови функции е снабдяването с кислород и хранителни вещества, осигуряване на имунна защита и отделяне на някои непотребни за бебето метаболити.

Какви симптоми да очаквам през 9 г.с.?

Палитрата от симптоми по време на бременност е толкова богата, че е трудно да бъде описана подробно. Също така, тяхната поява и интензитет са различни за всяка жена и дори за всяка отделна бременност. Все пак, едни от най-честите симптоми за 9 г.с. включват:

 • Сутрешно гадене

За много жени то е в своя пик през този период, но добрата новина е, че при повечето ще намалее или изчезне към края на първия триместър.

 • Умора

Споменахме, че тя се дължи на хормоните и огромното количество енергия, което е необходимо на тялото, за да се справи с бурните промени и нарастващото бебе.

 • Подути гърди

В този период може да усещате гърдите си тежки и нараснали. Това отново се дължи на бушуващите хормони, а облекчението може да дойде, ако носите подходящ сутиен.

 • Често уриниране

Комбинация от хормонални промени и допълнителния натиск върху пикочния мехур могат да ви накарат да посещавате тоалетната много по-често от преди.  

 • Храносмилателни проблеми

Вече ви предупредихме, че прогестеронът забавя храносмилането и може да провокира запек и киселини.

 • Запушване на носа

Хормоналният ринит по бреме на бременност също е нерядък симптом. При него носната лигавица набъбва, а производството на секрет се увеличава, което може да доведе до затруднено дишане.

 • Главоболие

Това е друг нежелан страничен ефект, съпътстващ бременността в този период.

Полезни съвети за 9 г.с.

Даваме ви няколко идеи, с които може да облекчите неприятните симптоми и да направите бременността си по-лека.

 • Винаги имайте нещо за хапване подръка

Една здравословна закуска ще ви засити в моментите, когато се почувствате гладни. По-добре е да приемате по-малки количества храна, но често.

 • Бъдете активни

Ако липсват усложнения и вашият лекар не е препоръчал покой, добре е да поддържате активността си чрез леки упражнения и разходки.

 • Носете удобни дрехи

Освен красиви, важно правило е да се чувствате комфортно в дрехите, които избирате.

 • Бъдете хидратирани

В допълнение към здравословното хранене, приемайте достатъчно количество течности през деня. Това ще ви помогне да облекчите състояния като главоболие, световъртеж, запек и подуване на корема.

 • Почивайте, когато е възможно

Нормално е да се чувствате уморени около 9-та седмица от бременността. Опитайте се да намерите време за кратки дремки или релаксиращи моменти, които да възвърнат енергията ви.

Ако сте пропуснали да прочетете какво се случва в 8 гестационна седмица от бременността, вижте тук.

Описаните процеси и етапи на вътреутробно развитие са индикативни и са описани с образователна цел. Тъй като всяка бременност и майчин организъм са различни, информацията може да варира спрямо отделния случай. Ако имате притеснения или въпроси, свързани с хода на вашата бременност, обърнете се към вашия наблюдаващ лекар.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай