Ползите от успокояващите играчки за развитието на децата

На английски език любимите успокояващи играчки за всяко бебе и дете дори си имат своя дума – „lovey“. Това може да е пухено одеяло, плюшено мече или друг тип приятен на допир предмет, с който мъниците не се разделят или търсят за успокоение. Но освен това, този тип играчки са много важни за психо-емоционалното развитие на децата. Нека видим защо.

Ролята на успокояващите играчки в детското израстване

Според Американската академия по педиатрия всяко дете има нужда от любим предмет за емоционална подкрепа в ранните си години. Гушкайки специалната играчка, децата получават комфорт, увереност и сигурност, когато се нуждаят от тях.

Нещо повече, психолозите наричат успокояващите играчки „преходни обекти“, които помагат на детето постепенно да се отдели от пълната зависимост към майката и да започне да развива своята самостоятелност като отделен от родителя „Аз“. Любимото плюшено мече може да се превърне в най-добър приятел, източник на спокойствие и да създаде усещане за контрол и безопасност у мъника, когато няма близък наоколо и детето има нужда от емоционална подкрепа, защото е уморено, уплашено или свръхстимулирано. Преходните обекти са отличен начин да се намали стресът и дискомфортът в условията на непозната среда. Те напомнят за вкъщи, където нещата са познати и сигурни.

Освен това, преходните играчки „учат“ на грижа. Те насърчават вродения у децата инстинкт на нежност и емпатия към други същества. Много мъници оправят леглата за любимите си играчки, хранят ги или ги приспиват.

Не на последно място, успокояващите предмети носят щастие, тъй като гушкането им стимулира отделянето на окситоцин. Неслучайно те носят сантиментална стойност и извикват приятни спомени от детството дори у порасналите вече възрастни.

Кога трябва да се въведе успокояващата играчка в живота на детето?

Повечето експерти са на мнение, че първата среща между бебето и комфортната играчка трябва да е, когато то е на около 6 месеца. Разбира се, играчката трябва да е изработена от безвреден за здравето материал и не бива да бъде оставяна в легълцето на бебето без наблюдение поради риска от задушаване (особено ако е по-обемна) или поглъщане на части от нея.

За да приеме детето своя нов приятел по-лесно, родителите могат да държат или носят предмета няколко часа преди това, за да попие техния аромат в играчката. По този начин бебето ще го асоциира с любимите хора и ще бъде спокойно, дори ако родителите не са наблизо. Играчката може да бъде носена навсякъде – на разходка, на масата за повиване, при хранене – така, че мъничето да започне да я разпознава и да я свързва с комфорт и сигурност.

Пристрастяват ли се децата към успокояващите играчки?

Според едно проучване, едва 10.5% от семействата се възползват от успокояващи играчки в грижата за техните деца до 12 месечна възраст. Много родители се притесняват, че тези предмети крият риск за здравето, а други – от „пристрастяващия ефект“ на любимите играчки. Истината е, че мъниците развиват особено чувството на привързаност към специалния предмет, който им носи сигурност и комфорт. В много случаи дори го възприемат като част от семейството, а загубата му може да бъде травматична и да провокира пристъп на раздразнение и плач. Специалистите обаче са на мнение, че този период е преходен и е част от емоционалното израстване на детето. Все пак, съветът им е родителите да предвидят поне две различни успокояващи играчки, за да има резервен вариант, когато едната се почиства или се изгуби.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за диагностика или лечение.

Използвани източници

Burnham MM, Goodlin-Jones BL, Gaylor EE, Anders TF. Use of sleep aids during the first year of life. Pediatrics. 2002 Apr;109(4):594-601. doi: 10.1542/peds.109.4.594. PMID: 11927702; PMCID: PMC1351014.

Karp, H. Why Babies and Toddlers Love Their Loveys—And You Should Too!, достъпна на https://bit.ly/3BG1PLT

Hlangani, А. The benefits of cuddling stuffed animals (for children and adults alike), достъпна на https://bit.ly/3cUvXsE

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай