Влияе ли използваната козметика на фертилността, бременността и здравето на родените деца?

Грижата за красотата и самочувствието са важни за почти всяка жена. Установено е, че 66% от младите момичета започват да се гримират между 12 и 15 годишна възраст, а една средностатистическа жена харчи близо 600 лв. на година за козметика. Между 60 и 80% от бременните продължават да използват козметични продукти, включително препарати за почистване на лице и грим, дневен крем, фон дьо тен, спирала, червило, молив и сенки за очи.

Безвредна ли е обаче козметиката и какъв ефект може да има тя върху репродуктивните функции, бременността и здравето на бъдещото поколение? Ще опитаме да хвърлим светлина в настоящата статия.

Какво се съдържа в козметиката?

Повечето козметични продукти представляват комбинация от няколко основни съставки: вода, емулгатор, консервант, сгъстител, оцветител, парфюм и pH стабилизатори. В допълнение те могат да съдържат различни химични вещества (напр. фталати, парабени, формалдехид, диоксан, нитрозамин, хидрохинон, фенол, органични разтворители) и тежки метали (напр. Pb, Hg, As, Cd, Cr, Sb, Ni). Те са умишлено добавени с цел да подобрят ефективността на съответния продукт или са внесени от суровини, спомагателни материали или технологично при производствения процес. Някои от тези вещества са безвредни, но има и такива с негативен ефект върху здравето. 

Тъй като по-голямата част от козметичните продукти се използват директно върху кожата, опасните химикали могат безпрепятствено да преминат през епидермалната бариера до дермата на човешкото тяло и по този начин да навлязат в кръвообращението. Това е свързано с непосредствен риск за здравето в няколко направления. Да видим по-долу.

Влияние на козметичните продукти върху репродуктивното здраве

Някои химични вещества, съдържащи се в козметичните продукти, играят ролята на ендокринни нарушители. Те променят функционирането на ендокринната система като имитират или въздействат на хормоните. Това от своя страна оказва влияние на техния синтез и може да наруши нормалните физиологични процеси в тялото, включително репродуктивните функции при жената и мъжа.

Списъкът с химични вещества, които могат да са токсични за фертилността, е толкова широк, че е трудно да се игнорира напълно употребата им. Повечето брандове, които включват подобни химикали в продуктите си, го указват на опаковките и обикновено вложените количества са пренебрежимо малки, за да причинят директна вреда. Все пак, не бива да се подценява ефектът на натрупването, ако човек е изложен на въздействието на определени токсини за по-дълъг период от време.

Тази таблица описва част от опасните съставки в козметиката.

ХимикалДействиеКъде се съдържа?Потенциални рискове
Парабени (метил-, пропил-, бутил-, етил-)Консервант, антимикробен ефектПовечето козметични продукти, продукти за кожа и косаКанцерогенни са; могат да причинят кожни алергии, хормонален дисбаланс, предимно в репродуктивната и нервната система.
ЖивакКонсервантСпирала за очиВродени дефекти, спонтанни аборти, безплодие
ТриклозанАнтибактериален агентДезодоранти, води за уста, антибактериални продукти, сапуни и пасти за зъбиНарушения във функцията на щитовидната жлеза
Пропиленгликол ( 1,2-пропандиол)Разтворител; овлажнителПовечето кремове, почистващи продукти, шампоани, балсами и лосиониКанцероген. Прекомерното излагане може да причини чернодробни аномалии и увреждане на бъбреците
Натриев лаурил сулфат (SLS)Разпенва. Детергент и емулгаторПяна за вана, душ гелове, почистващи продукти за лице, паста за зъбиМутаген, причинява промени в ДНК, канцероген. Нарушава бариерната функция на кожата
Полиетилен гликол (PEG)Детергенти, пенообразуватели, емулгатори, сгъстители и определени разтворителиШирока гама продукти за красота и лична хигиенаНарушава естественото овлажняване на кожата; компрометира защитната ѝ бариера
Фталати, Дибутил фталат, диетил фталатиПластификаториЛакове за нокти, парфюми, ароматизатори, дезодоранти, продукти за косаВродени дефекти, ранен пубертет при момичета, увреждане на сперматозоидите, безплодие
ФормалдехидКонсервантРазлични видове декоративна козметикаКанцероген; може да причини проблеми в дихателната система, световъртеж, главоболие, болки в гърдите и отслабена имунна система
ФенолиАнтибактериални и противовъзпалителни свойстваКремове, маски и серуми за кожаДразнене на кожата, очите, носа, гърлото; слабост, изтощение, мускулни болки

 

Влияние на козметичните продукти по време на бременност

До момента няма научен труд, който категорично да доказва, че вредните химични вещества в козметиката за лична употреба могат да повлияят хода на бременността и вътреутробното здраве на бебето. Въпреки това, съществуват данни, които показват, че продължителният досег с токсични химични вещества в определени професии крие рискове за бременността. Установено е, че козметолозите, гримьорите и фризьорите са по-склонни да преживеят спонтанен аборт, перинатална смърт, преждевременно раждане, ниско тегло на бебето при раждане и други неблагоприятни състояния, свързани със здравето на майката и нейното дете. Например, едно френско проучване установило, че пренаталната експозиция с феноли (2,4-дихлорфенол и 2,5-дихлорфенол) довело до раждане на момчета с по-ниско тегло, а други две изследвания потвърждават, че прекомерното излагане на фталати се свързва с по-висок риск от спонтанни аборти и преждевременно раждане.

Интересно е, че много малък процент от жените спират да употребяват козметика по време на бременност, но това не означава, че не се интересуват от влиянието ѝ в този важен за тях период. Проучване, публикувано през в International Journal of Environmental Research and Public Health (2016), установило, че 65% от анкетираните бременни биха оценили информация, свързана с това доколко безопасна е употребяваната от тях козметика, а лакът за нокти бил продуктът, от който дамите се отказвали най-много по време на бременност.

Постнатално влияние на козметичните продукти върху децата

Оказва се, че влиянието на използваната козметика може да има „отложен“ ефект върху здравето на родените деца и по-специално – върху момичетата.

Според изследване на д-р Ким Харли и колеги (2019) химикалите като фталати, парабени и феноли, които намират широко приложение в домакинството и продуктите за лична хигиена, провокират по-ранно навлизане в пубертета при момичетата. По-конкретно, проучването установило, че майките с високи нива на два химикала в телата си по време на бременност – диетил фталат и триклозан – са имали дъщери, които са влезли в пубертета по-рано. Също така, този период подранил и при момичетата с по-високи стойности на парабени, установени на деветгодишна възраст.

Според изследователите някои токсични вещества действат като ендокринни нарушители, които имитират, блокират или цялостно въздействат на естествения цикъл на важни хормони като естрогена. Ранният пубертет при момичетата е все по-често срещан феномен, който се свързва с проблеми в психичното здраве и рисково поведение в тийнейджърска възраст, а в по-дългосрочен план – с увеличен риск от рак на гърдата и яйчниците.

Какъв е най-подходящият подход, когато избирате козметика?

Най-краткият отговор е – „информираният подход“. Бременността не е пречка да спрете да се грижите за себе си, както и периодът преди зачеването не бива да е изпълнен със страх при всяко нанасяне на козметичен продукт. За съжаление, светът, в който живеем, ни излага на постоянно въздействие на вреди емисии и токсични вещества, които не идват само от козметиката. Начин да се противодейства на това е информираността на отделния потребител, който може да се запознае с вредните химични вещества и да се опита да ги минимизира доколкото е възможно. Истинската, органична козметика – закупена или домашно приготвена, винаги е добър избор. Съществуват и редица сайтове, в които всеки може да провери какви съставки има в използвания от него козметичен продукт и да прочете за потенциалната им вреда. Консултацията със здравен специалист също може да даде яснота по темата, особено що се касае до безопасността на определени козметични продукти по време на бременност.

––

Данните са за Америка (бел.а).

 Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници

Britton, A. The Beauty Industry’s Influence on Women in Society. University of New Hampshire – Main Campus, 2012

Chemicals in personal care and household products linked to earlier puberty in girls, ESHRE (2020), достъпно на https://bit.ly/3ouSoY8

Harley, K et al. Association of phthalates, parabens and phenols found in personal care products with pubertal timing in girls and boys, Human Reproduction, Volume 34, Issue 1, January 2019, Pages 109–117

Marie C. et al. Changes in Cosmetics Use during Pregnancy and Risk Perception by Women. Int J Environ Res Public Health. 2016 Mar 30;13(4)

Woot, K Cosmetic Statistics that May Surprise You (From 20 Studies), 2022, достъпна на https://bit.ly/3zuYRZa

Zheng L et al. Maternal cosmetics use during pregnancy and risks of adverse outcomes: a prospective cohort study. Sci Rep. 2019 May 29;9(1):8030.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай