Ендокринните нарушители – защо са опасни за здравето?

бебе-активна-гимнастика

Ендокринните нарушители са химични вещества, които променят функционирането на ендокринната система при човека и животните. Химикалите имитират или въздействат на ендокринните хормони, като пречат на техния синтез и роля. Това от своя страна води до нарушаване на нормалните физиологични процеси в организма и до потенциални вреди за здравето.

Преди да разгледаме кои са източниците на ендокринни нарушители, нека да погледнем как функционира самата ендокринна система.

Роля на ендокринната система

Ендокринната система се състои от редица жлези с вътрешна секреция – щитовидна жлеза, паращитовидни жлези, надбъбречни жлези, хипофиза, епифиза, панкреас. Към нея спадат и определени клетки с ендокринна активност, намиращи се в яйчниците, тестисите, стомашно-чревния тракт, бъбреците, сърцето и плацентата.

Ендокринните жлези произвеждат и отделят в кръвта специфични химични вещества, наречени хормони. Тези „химични посланици“ навлизат в кръвоносната система и през кръвния поток достигат до целевите органи и системи, където задействат своята биологична роля.

Ендокринната система е важна, защото координира и регулира редица ключови функции в човешкия организъм, сред които:  

 • растеж и развитие
 • поведение
 • репродуктивни възможности
 • обмяна на веществата
 • сетивни възприятия и др.

Дейността на жлезите с вътрешна секреция може да се повлияе от определени фактори, Едни от тях са именно ендокринните нарушители.

Как действат ендокринните нарушители?

Определени вещества могат да нарушат дейността на ендокринната система по три начина:

 • като имитират някой от хормоните и дадат погрешен сигнал за реакция на клетката
 • като се свържат с рецептор в клетката вместо това да направи даден хормон
 • като попречат или блокират начина, по който се произвеждат и секретират хормоните

Ако ендокринният разрушител стимулира или инхибира (потисне) ендокринната система, това може да доведе до по-голямо или по-малко производство на нужните хормони. Понякога дори минимални количества от даден ендокринен разрушител оказват огромно влияние. В някои случаи тяхната роля се проявява във времето с натрупване, а друг път – страничните продукти на разрушителите могат да нанесат по-голяма вреда от основния химикал.

Едни от най-популярните научно документирани рискове за здравето, свързани с дейността на ендокринните разрушители, са репродуктивните дисфункции и нарушенията в развитието. Сред описаните заболявания при мъжете са олигоспермия (нисък брой сперматозоиди), рак на тестисите и хиперплазия на простатата. При жените ендокринните разрушители могат да провокират вагинален аденокарцином, нарушения на овулацията, рак на гърдата и миома на матката. Нарушаването на функциите на щитовидната жлеза, затлъстяването, костния метаболизъм и диабетът също са свързани с експозиция на ендокринни разрушители.

Кои са най-честите ендокринни нарушители и как влияят?

Ендокринните нарушители се срещат в много продукти и вещества, с които боравим всекидневно. Има ги в пластмасовите бутилки и контейнери, козметиката, почистващите препарати, пестицидите, играчките, храната, консервените кутии и др. Някои от веществата в тях се разграждат много по-бавно в природата, което ги прави потенциално опасни за дълъг период от време.

Това са малка част от веществата, които действат като ендокринни нарушители.

 • Бисфенол А (BPA) – използва се за производство на поликарбонатни пластмаси и епоксидни смоли, които се намират в много пластмасови продукти, включително в контейнери за съхранение на храни. Проучванията показват, че бисфенолите могат да имитират някои хормони, сред които – естроген, и да доведат до имунна токсичност, репродуктивни и гинекологични проблеми.
 • Диоксини – група устойчиви химикали, които са страничен продукт на производствени процеси (хербициди, избелване на хартия и др.) или се отделят в околната среда при изгаряне на отпадъци. Тяхната негативна роля върху ендокринното здраве се проявява с репродуктивни проблеми, нарушение на ембрионалното развитие, спонтанни аборти и др.
 • Перхлорат – страничен продукт, който намира приложение в пиротехниката, аерокосмическата, оръжейната и фармацевтичната промишленост. Открива се в храната (по-специално в някои плодове и зеленчуци) или питейната вода. Този ендокринен нарушител може да въздейства върху функциите на щитовидната жлеза.
 • Перфлуороалкилови и полифлуороалкилирани вещества (PFAS) – голяма група от синтетични химикали с широко приложение в промишлеността. Срещат се в състава на противопожарната пяна, незалепващите тигани, хартиените и текстилни покрития и др. Експозицията на тези химикали може да доведе до широк спектър от заболявания, свързани с нарушаване на дейността на щитовидната жлеза, черния дроб, бъбреците, имунната, храносмилателната и репродуктивната система.
 • Фталати – тези химикали често за използват, за да омекотят или направят по-гъвкава пластмасата. Проблемът е, че част от тях са токсични за фертилитета и вътреутробното развитие на бебето. Опасните фталати могат да се открият в някои хранителни опаковки, козметика, детски играчки и медицински изделия.
 • Фитоестрогени – това са естествени съединения, намиращи се в някои храни на растителна основа като соя, тофу, соево мляко и др. Те имат хормоноподобна активност и представляват аналог на женските полови хормони. Например, попадайки в женския организъм фитоестрогените могат да регулират синтеза на този хормон. Учените обаче алармират, че прекомерната употреба на фитоестрогени се свързва с повишен риск от рак на гърдата.
 • Полибромирани дифенил етери (PBDE) – това са токсични устойчиви органични вещества, които широко се използват като добавки за забавяне на горенето в автомобилната индустрия, както и в производството на мебели, текстилни изделия, електронно оборудване и др. Има данни, че тези вещества нарушават функциите на щитовидната жлеза и влияят на фертилитета и невроразвитието.
 • Полихлорирани бифенили (PCB) – вид устойчиви органични замърсители, които все още намират широко приложение в индустриалната промишленост. Тези синтетични химикали се използват в производството на електрическото оборудване, хидравлични течности, смазочни материали, пластификатори и т.н. Доказано е, че PCB действат на невроните и нарушават дейността на ендокринната система.
 • Триклозан – широкоспектърен антибактериален и противогъбичен химикал, който може да се открие в редица продукти за лична хигиена – антимикробни сапуни, пасти за зъби, продукти за бита и др. Триклозанът е класифициран като ендокринен разрушител заради способността му да нарушава функциите на естрогена, андрогена и щитовидната жлеза. В прекомерни количества повишава риска от хормонални проблеми, алергии и резистентност на организма към антибиотици.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници

Allen, J.G., Gale, S., Zoeller, R.T. et al. PBDE flame retardants, thyroid disease, and menopausal status in U.S. women. Environ Health 15, 60 (2016). https://doi.org/10.1186/s12940-016-0141-0

Chen, S. et al Endocrine disruptor, dioxin (TCDD)-induced mitochondrial dysfunction and apoptosis in human trophoblast-like JAR cells, Molecular Human Reproduction, Volume 16, Issue 5, May 2010, Pages 361–372

Endocrine Disruptors, Canadian Centre for Occupational Health and Safety, достъпна на https://bit.ly/3yrpbDD

Endocrine Disruptors, National Institute of Environmental Health Sciences, достъпна на https://bit.ly/3FSjKzn

Lauretta, R. et al. Endocrine Disrupting Chemicals: Effects on Endocrine Glands, Front. Endocrinol., 21 March 2019 | https://doi.org/10.3389/fendo.2019.00178

Okugbe E. et al. Endocrine disrupting effects of bisphenol A exposure and recent advances on its removal by water treatment systems. A review, Scientific African, Volume 5, 2019

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай