Възстановителният процес след раждането – постнатален масаж и грижа за белега

постнатален масаж

Бременността идва с редица физиологични промени за тялото, което се подготвя да отгледа и изведе на бял свят един нов живот. Чест спътник на бременната са мускулните и ставните болки, кожните неразположения, тревожността и депресията. Но в някои случаи те не свършват с раждането. Следродилният период също крие редица предизвикателства за физическото и менталното здраве на новата майка.

Тук отново масажът може да има благотворна полза. В тази статия потърсихме мнението на кинезитерапевта Станислава Николова, за да разберем как постнаталният масаж се прилага във възстановителния следродилен период.

С какви проблеми могат да се сблъскат жените след раждане?

Физическите страдания в постнаталния период до голяма степен зависят от възрастта на жената, здравния ѝ статус, нейните двигателни навици, наличието на травми, колко бременности е имала до момента и вида на родоразрешението.

Непосредствено след раждането някои от жените се оплакват от симптоми в областта на врата и ръцете. Тези неразположения са пряк резултат от променената форма в гръбначния стълб заради тежестта на бебето и обикновено изчезват скоро. Другите най-чести проблеми са свързани с болки в таза, тазобедрените стави и седалищния нерв.

Позата при кърмене също може да „отключи“ болки в раменния пояс, врата и ръцете.

Физическият дискомфорт, съчетан с хормоналния дисбаланс след раждане, нерядко провокират неразположения в психичното здраве на жената, които се проявяват под формата на тревожност или депресия. Доказано е, че следродилната депресия засяга близо 15%-20% от жените.

Как постнаталният масаж може да помогне на тези състояния?

Масажът отдавна се използва като терапевтичен начин за релаксация, облекчаване на болката и намаляване на стреса. Постнаталният масаж има същите предимства като пренаталния и действа в следните направления:

Релаксира мускулатурата. Масажът след раждането отпуска мускулите и подобрява храненето в тях чрез засиленото кръвообращение. Той подпомага проводимостта и функцията на нервните структури, като подава пасивни нервни импулси.  

Облекчава болката. Постнаталният масаж може да смекчи чувството на скованост и да намали мускулните и ставните болни в най-често засегнатите зони на ръцете, раменете и гърба.

Подпомага хормоналния баланс. Хормоните естроген и прогестерон значително се повишават по време на бременността и намаляват след раждането. От друга страна нивата на пролактина и окситоцина нарастват, за да подпомогнат процеса на кърмене. Цялата тази динамика има своя физиологичен и психологичен отпечатък върху общото състояние на майката. Проучванията показват, че постнаталният масаж може да понижи хормона на стреса – кортизол, да регулира нивата на допамин и серотонин, свързани с депресията, както и да намали нивата на норепинефрина, който има връзка със сърдечно-съдовото здраве.

Понижава отоците. По време на бременност телесните течности се увеличават с близо 50%. Масажът след раждането подобрява циркулацията и лимфния дренаж, за да улесни изхвърлянето на излишните течности и отпадъчните продукти от тялото.

Подобрява съня и психо-емоционалното здраве. Денонощните грижи около новороденото могат да създадат нарушения в съня и да предизвикат хронична умора. Освен че повлиява физическото здраве, този порочен кръг на системно недоспиване влияе и на психо-емоционалното състояние на майката. Доказано е, че постнаталният масаж увеличава дължината на мозъчните Делта вълни, които са свързани именно с дълбокия сън. Неслучайно много хора споделят, че им се доспива, докато ги масажират.

Кога най-рано може да се прави масаж след раждане?

Отговорът тук е веднага щом майката може времево и логистично да си го позволи. Дори ако секциото е било скоро, има вариант масажът да се извърши в страничен лег, за да се избегне лежането по корем. Кърменето също не е противопоказание за прилагане на масаж, стига да се използват намазващи средства, които са безопасни за бебето.

Как масажът помага в грижата за белега?

Специалната обработка на белега след секцио може да подобри възстановителния процес и вида на засегнатата тъкан.

Заздравяването на белега минава най-общо през три фази.

Първата е между 3 и 5 дни след самата операция. Тогава кървенето е спряло, а разрезът изглежда подут и червеникав. В този период редица клетки, сред които тромбоцити и бели кръвни клетки, си проправят път до раната, за да стартират оздравителния процес и да се преборят с потенциалните микроби.

В пролиферативния период, който е между 5 и 15 ден, в раната започват да се генерират нови клетки, да се изграждат кръвоносни съдове и съединителна тъкан. Белегът изглежда по-плътен.

Финалният етап на заздравяване може да отнеме година. Белегът постепенно избледнява на цвят, намалява и става по-плосък.

Повечето експерти са на мнение, че масаж на белега може да се прилага около 4 седмици след операцията, стига възстановителният процес да протича нормално и да няма други противопоказания. Обработката на белега увеличава притока на кръв, което от своя страна подпомага образуването на колаген. Терапията действа ефективно за изравняване и омекотяване на белега и подпомага облекчаването на болката и сърбежа на мястото на раната.

Обработката на белега, от остеопатична гледна точка, е от съществено значение, за да се избегне адаптацията на органите и мускулно-скелетните комплекси спрямо него, което ще окаже влияние и на стойката. Особено важно е това, когато се отнася за такива големи постурални мускулни групи, като коремната мускулатура. От сраствания в тази област могат да възникнат редица морфологични и физиологични дисфункции, касаещи органите в малкия таз, детеродни, храносмилателни и т.н. Така че обработката на белега се явява профилактика на спадания на матката, червата и гениталиите, незадръжка на урина, фекалии и проблеми със стойката.

Квалифициран експерт може да покаже на младата майка най-подходящите начини за обработка на белега, след което тя сама, в домашни условия, да извършва този масаж.

Станислава Николова е основател и собственик на масажно студио The S, с близо 15 годишен опит в областта на пренаталния и постнаталния масаж. Завършила е кинезитерапия и медицинска рехабилитация и преподава в НСА.

Използвани източници

Brennan, D. Benefits of Postpartum Massage, WebMd, 2021

Madormo, C. What to Know About C-Section Massages, VeryWell Health, 24.03.2022

Postpartum Massage, American Pregnancy Association, достъпна на https://bit.ly/38y8uvu

Малчева, М. Пренаталният масажист Станислава Николова за грижата преди и след раждане, Mammi.bg, 30.10.2020

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай