4 безценни ползи от пренаталния масаж

Масажът е любимо средство за подобряване на тонуса и напрежението, но много жени се отказват от него по време на бременност. Една от най-сериозните причини за това е все още битуващият мит, че механичното въздействие в определени области може да предизвика преждевременно раждане.

Истината е, че масажът по време на бременност, приложен от специалист, е не само безопасен, но и естествен начин да се преодолеят проблемите и неразположенията, възникващи с бременността.

В тази статия ще развенчаем мита, че масажът и бременността са две несъвместими понятия с помощта на Станислава Николова. Тя е завършила кинезитерапия и медицинска рехабилитация, преподава в НСА и е сред водещите специалисти по пренатален масаж в България с близо 15 годишен опит.

Ако е прецизиран спрямо отделния пациент, масажът по време на бременност може да облекчи мускулните и ставните болки, да подобри циркулацията и кожните неразположения, да намали тревожността и депресията и в крайна сметка – да подготви бременната за успешно раждане.

Станислава Николова е собственик на масажно студио The S.

Подобрява мускулния тонус

Факт е, че с бременността настъпват бурни промени, които почти веднага оказват влияние върху формата и структурата на женското тяло. Теглото нараства, силата на съединителната тъкан намалява под въздействие на хормона релаксин, за да се осигури повече пространство на растящото бебе, настъпват изменения в извивките на гръбначния стълб, което оказва натиск върху коренчетата на гръбначно-мозъчните нерви.

Неминуемо това натоварване и мускулен дисбаланс водят до болка и неразположения в различни части на тялото. Именно тук масажът се явява чудесно средство за подобряване на мускулния тонус. Той засилва кръвообращението, подпомага работата на периферната нервна система и значително намалява болковата симптоматика.

Облекчава циркулаторните смущения

Колкото повече нараства бебето в утробата, толкова повече зачестяват оплаквания като мускулни крампи, отоци и болки в крайниците. Причината за тези неразположения е забавянето в движението на лимфата, което обаче може да се повлияе благоприятно чрез подходящ масаж в комбинация със системни физически упражнения, съобразени с конкретната бременност.

Действа добре на кожата

Най-големият орган в човешкото тяло също е изложен на сериозни изпитания по време на бременност. Нарушенията в кръвоснабдяването, хормоналните промени и бързо растящият корем могат да доведат до промени в целостта на кожата (например стрии), сърбеж, изтръпвания, различни кожни състояния (акне, розацея и др.). Пренаталният масаж видимо подобрява тургора на кожата заради положителния ефект, който има върху циркулацията на кръвта, и масажните продукти, които се използват. 

Благоприятства психо-емоционалното здраве

Физическите изменения в тялото на бременната са съпътствани и често провокират различни симптоми, свързани с психичното здраве. Жената в този период е по-склонна да изпитва тревожност, страх, промени в настроението, проблеми със съня, дори депресия. Отново масажът може да помогне на тези състояния, благодарение на свойствата му да потиска възбудимостта, да намалява сърдечната честота и да повишава производството на серотонин – „хормона на щастието“. Масажът по време на бременност има и още един ефект – кара жената да се чувства специална и обгрижена, което има положително въздействие върху емоционалното ѝ състояние.

Има ли противопоказания за масаж по време на бременност?

Пренаталният масаж може да се извършва във всеки период от бременността, а противопоказанията за прилагане са фебрилни състояния, вирусни инфекции и кожни заболявания.

Ако е приложен от специалист и е съобразен с индивидуалното състояние на бременната, масажът не може да предизвика контракции и да застраши бременността. Причините за преждевременно раждане са най-често от генетичен, имунологичен или възпалителен характер – фактори, върху които масажът не оказва влияние.

При интерес, може да запишете час при Станислава Николова в масажно студио The S.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай