5 г.с. от бременността: Начало на официалната бременност

5-гестационна-седмица

Официално, това е седмицата, в която може да направите тест за бременност. Макар бебето да е миниатюрно – само около 1,5 мм, човешкият хорион гонадотропин (ЧХГ), известен като хормон на бременността, е вече в достатъчно количество, за да бъде причината за втората чертичка на уринарния тест или стойност над 5 при кръвно изследване.

Ах, тези хормони

Тялото се подготвя за отговорната задача да поддържа растящия живот в утробата, затова не е случайно, че в тази седмица започват масово да се произвеждат различни хормони.

Сред тях са прогестеронът, който отговаря за функцията на плацентата, нарастването на гърдите и потискането на маточните контракции. Естрогенът от своя страна подсигурява оптимални нивата на хормоните прогестерон и ЧХГ, а ЧХГ поддържа жълтото тяло и производството на прогестерон докато плацентата поеме тези функции към 10 г.с.

Именно на бушуващите хормони могат да се дължат типичните симптоми в ранна бременност – напрежение в гърдите, чувството на изтощение, умора, гадене, подуване на корема. Съвсем нормално е симптомите да идват и да отшумяват или напълно да отсъстват. Бременността протича по различен начин при всеки, дори и при един и същи човек.

Бурни процеси

Въпреки че е не по-голям от ягодова семка, в ембриона протичат важни и динамични процеси. От този момент до края на ембрионалния период (10 г.с.) започват да се оформят основните системи – кръвоносна, нервна, храносмилателна – и ключови органи – сърце, мозък, бели дробове и стомах.

Формира се невралната тръба, от която впоследствие ще се развие главният и гръбначният мозък. Сърцето се образува от средния слой клетки, наречен мезодерма, и макар да изглежда още примитивно, в 5 г.с. с помощта на висок клас ултразвуков апарат могат да се забележат първите сърдечни съкращения.

Какво мога да направя?

Време е да се храните балансирано и разумно

Бременността не е болестно състояние, но изисква повече внимание и грижа, затова през този период е добре още повече да внимавате с какво се храните. Опитайте да спазвате балансиран и разнообразен хранителен режим и да избягвате някои храни – например риби и морски дарове с потенциално високи нива на живак, меки сирена, колбаси.

Имате ли котка?

Ако не сте боледували от токсоплазмоза, попадате в рисковата група от първична инфекция с паразита и е добре да оставите грижата за котката на някой друг от вашето домакинство. Заразяването с Toxoplasma gondii в много ранни етапи на бременността или в третия триместър може да засегне вътреутробното развитие на бебето. Част от рисковете на заразяване с токсоплазмоза са спонтанен аборт или мъртво раждане, а бебетата, родени със заболяването, често имат тежки очни инфекции, увеличен черен дроб и далак. За да разберете дали имате активна или прекарана инфекция с Toxoplasma gondii, може да направите кръвен тест, който изследва две антитела, насочени срещу паразита – IgM и IgG.

Посетете зъболекар

Оралното здраве е важна част от пренаталната грижа, още повече, че хормоналните нарушения по време на бременността предизвикват или обострят вече съществуващи проблеми със зъбите и венците. Установено е, че между 60-70% от бременните страдат от гингивит – възпаление на венците.

Планирайте посещението си при лекар

Сега е моментът да запишете час за първото си посещение при специалист по фетална морфология и физиология. На този преглед лекарят ще установи дали има плоден сак и дали ембрионът е в матката, за да се изключи извънматочна бременност. Със съвременните технологии е възможно дори да се визуализира наличието на сърдечна дейност.

Започнете да си водите дневник

Записването на вашите мисли и настроения може да има положително отношение към менталното ви здраве, което по време на бременност понякога е по-крехко. Освен това, дневникът ще остане скъп спомен от един специален период във вашия живот, към който по-късно да се връщате с усмивка.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай