Защо бременността може да промени вкусовите предпочитания?

hranene-bremennost

Кисели краставички със сладолед? Тази комбинация може да звучи странно, но по време на бременност е напълно възможна. Причината е, че в този период сетивата за вкус и мирис често се променят, а с това и афинитетът към определени храни.

Какво променя сетивата и предпочитанията по време на бременност?

Бременността дава старт на множество физиологични трансформации в женското тяло, които гарантират подпомагането на растежа и развитието на бебето. Сред тях са промени в ендокринната и имунната системи, наддаване в теглото, увеличен кръвен обем и други фактори, които оказват въздействие върху финия баланс в организма. Така например, доказано е, че повишените нива на прогестерон и естроген повлияват сетивните органи за вкус и мирис. Много бременни съобщават, че носната лигавица се подува и започва да отделя повече секрет. Физиологични изменения настъпват и във вкусовите рецептори. Металният вкус, обилната секреция на слюнка или пък сухотата в устата и гърлото също често съпътстват бременните. Всичко това води до промяна в обонянието и вкуса при 90% от жените, очакващи дете.

Кога се случват промените?

Според проучванията още в първия триместър жените започват да имат някакви сетивни промени и да проявяват по-силно желание към определени храни и напитки. Това се засилва във втория триместър и бавно затихва с напредването на бременността и наближаването на термина.

Солено или сладко?

Предпочитанието към сладките храни доминира сред бременните – поне според съществуващите изследвания, които обаче са с малки представителни извадки, за да се приеме този отговор за категоричен. Любопитно е, че през първия триместър афинитетът към пикантни храни е по-голям, пикът за сладко е най-силен през втория триместър, а апетитът за солени храни идва доста по-късно през бременността.

Какво се крие зад хранителните предпочитания?

Има предположения, че изборът на определени храни пред други по време на бременност говори за запълване на някакви дефицити в организма. Според други източници – той е културно и географски дефиниран. Например, сред любимите храни на бременните в Северна Америка са туршиите, а на тези в Япония – оризът.

Все пак, ако се придържаме към първата хипотеза, ето какво издават най-честите хранителни избори по време на бременност.

Туршии

Киселите краставички са сред най-честите асоциации за любима храна по време на бременност. Твърди се, че киселите мариновани зеленчуци съдържат ценния за бременността витамин К и са богати на витамин C. Тяхната роля за поддържане на чревния микробиом също е неоспорима. Все пак, с туршиите не бива да се прекалява заради високото съдържание на сол.

Шоколад

Шоколадът, особено този с по-високо съдържание на какао, е богат на ценната есенциална аминокиселина триптофан. Тя подпомага производството на серотонин, познат още като „хормон на щастието“. Неслучайно много бременни обичат да похапват шоколадови храни, макар че и тук препоръката е за умерени количества, за да се избегнат излишните калории и рискът от гестационен диабет.

Лимони

Киселият плод съдържа около 31 мг витамин C, което е 51% от препоръчителната дневна доза. Лимоните са полезни за здравето на сърцето, бъбреците и храносмилателната система и помагат при анемия. Малко лимонов сок във водата улеснява приема на повече течности, който е важен по време на бременност, а освен това има свойството да алкализира урината. Прекомерната употреба на лимони обаче може да наруши зъбния емайл.

Газирани напитки

Някои бременни се обръщат към газираното, за да облекчат тежкото сутрешно гадене. Проблемът с газираните напитки е високото съдържание на захар, което не е препоръчително, особено ако бременната е застрашена от гестационен диабет. Чудесна алтернатива е водата с лайм или други любими плодове.

Червено месо

Жените, които имат недостиг на желязо или протеини, могат да консумират червени меса, за да компенсират тези липси. Препоръката е с червеното месо да не се прекалява заради риска от сърдечно-съдови проблеми и да се избират по-нетлъсти меса с проверен произход.

Пикантни храни

Лютите и пикантни храни също са сред фаворитите на много бременни. Те имат свойството да облекчават сутрешното гадене и да понижават телесната температура. Този тип храни обаче могат да предизвикат киселини газове и диария.

Плодове

Повечето плодове са добър източник на ценни витамини, минерали и фибри. Те засищат и улесняват храносмилането, като същевременно са здравословен избор за майката и бебето. Все пак, при риск от гестационен диабет бременната е добре да избира плодове с нисък гликемичен индекс – малини, къпини, боровинки, грейпфрут и други.

Млечни продукти

Млечните продукти съдържат лесно усвоим калций, а киселото мляко – полезни за чревното здраве млечнокисели бактерии. С млякото трябва да внимават бременните, които имат лактозна непоносимост – недостиг или липса на ензима лактаза за преработване на лактозата в млечните продукти. Заради минималния риск от листериоза не се препоръчва и консумацията на непастьоризирани храни и напитки. 

Бременността е прекрасен период, дори със своите странности. Промените в апетита и хранителните предпочитания са част от тези нови преживявания, стига да не компрометират здравето на бременната и нейното бебе.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници

Ezen Choo, Robin Dando, The Impact of Pregnancy on Taste Function, Chemical Senses, Volume 42, Issue 4, 1 May 2017, Pages 279–286

Chan, T., Why Do Pregnant Women Crave Pickles?, Healthline, 30 August 2021

Kubala. J., Can You Eat Spicy Food While Pregnant?, Healthline, 17 June 2020

Orloff, N., Hormes, J. Pickles and ice cream! Food cravings in pregnancy: hypotheses, preliminary evidence, and directions for future research, Front. Psychol., 23 September 2014

Wisner, W. What Is Pregnancy Rhinitis? Very Well Family, 2021

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай