Листериоза и бременност – какво трябва да знаем?

listeria

Всяка бременна е чувала съветите „Избягвай сурово месо“, „Не яж непастьоризирани млечни продукти“, „Забрави за колбасите известно време“… Причината за всички тези ограничения е опасността от заразяване с бактерията Listeria monocytogenes. Тя причинява листериоза – сравнително рядко, но опасно инфекциозно заболяване, както за майката, така и за нероденото ѝ бебе.

Начини на заразяване

За разлика от други често срещани хранителни инфекции, причинени от бактерии, Listeria monocytogenes е изключително устойчива и може да оцелее дълго при ниски температури, включително и в хладилник. В почвата бактерията издържа от 33 дни до 5 месеца в зависимост от сезона, в открити водоеми – до 1 година, а в осолени меса и сирене – до 20 дни.

Източник на заразата могат да бъдат голям брой диви и домашни животни, включително и заразеният човек. Листериите се откриват в мляко, яйца, фекалии, носен и гърлен секрет, околоплодни води и други.

Основният начин за инфектиране с листериоза е чрез консумация на заразени храни, но тя може да се предава и между хората, включително вътреутробно – от бременната към бебето.

Каква е честотата на заразяване?

Както споменахме, заразяването с листерия не е толкова често – едва 0,1 до 10 случая на 1 милион души годишно в зависимост от страната и съответния регион. Въпреки малкия брой случаи, процентът на смъртност, свързан с тази инфекция, я прави значителен проблем за общественото здраве. Нещо повече – бременните и хората с компрометирана имунна система са изложени на по-голям риск от заразяване. Според СЗО жените, очакващи дете, са 20 пъти по-склонни да се разболеят от листериоза в сравнение с останалите здрави възрастни.

Симптоми

Инкубационният период на заболяването е от 4 до 45 дни, като симптомите най-често се проявяват до десетия ден. Листериозата може да има разнообразна клинична картина – обикновено наподобява лека настинка, но в други случаи протича безсимптомно.

Сред докладваните симптоми на листериоза са:

 • температура от 38 °C или по-висока
 • мускулни болки
 • втрисане
 • гадене
 • диария или друг стомашно-чревен симптом

В случай че засегне централната нервна система, листериозата може да се прояви чрез:

 • главоболие
 • замаяност
 • схващане на врата
 • загуба на равновесие
 • гърчове

Тъй като симптомите на листериозата са неспецифични, за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата се препоръчва провеждане на микробиологично изследване.

Как листериозата засяга бебето?

Листериозата по време на бременност увеличава риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане, мъртво раждане и животозастрашаващи състояния при новороденото като тежки инфекции, менингит и пневмония. Листерията е третата водеща причина за инфекции при новородените след Ешерихия коли и стрептококи от група Б.

Важно уточнение е, че макар бактерията да може да преминава през плацентата, това невинаги се случва. Т.е. ако майката е заразена с Listeria monocytogenes при навременно и адекватно лечение, бактерията може да не достигне до бебето.

Как да се предпазя от листериозапо време на бременност?

Следните препоръки могат да ограничат заразяването с Listeria monocytogenes по време на бременност:

 • Измивайте старателно ръцете си преди и след приготвяне на храна, включително и приборите, с които сте готвили.
 • Не яжте меки сирена като фета, бри, камамбер или синьо сирене, освен ако на опаковката изрично не е посочено, че продуктът е направен от пастьоризирано мляко. Безопасни за консумация са твърдите сирена като чедър или полумеките като моцарела, както и топено сирене, крема сирене и извара от пастьоризирано мляко.
 • Измивайте добре под течаща вода всички плодове и зеленчуци. Бъдете внимателни със суровите кълнове и семена и винаги ги консумирайте след термична обработка.
 • Избягвайте сурови и недобре сготвени меса, колбаси и яйца.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници

Listeria During Pregnancy, American Pregnancy Association, https://bit.ly/3sjj2Vo

Listeriosis, NHS, https://bit.ly/3GtkRDZ

Listeriosis, World Health Organization, https://bit.ly/3363Y4U

Listeria infection, Mayo Clinic, https://mayocl.in/3AZuSYu

Mylonakis, E. Listeriosis During Pregnancy. A Case Series and Review of 222 Cases. Medicine: July 2002 – Volume 81 – Issue 4 – p 260-269

Какво трябва да знаем за листериозата?, Министерство на здравеопазването на Република България, РЗИ, Велико Търново, https://bit.ly/3utAyIZ

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай