6 г.с. от бременността: Готови ли сте за първата среща?

6 гестационна седмица

Докато все още свиквате с мисълта, че сте бременна, вашето бебе не си губи времето. То расте и се развива с бурни темпове. В края на 6 г.с. ембрионът ще достигне 6-7 мм – колкото грахово зърно, а в следващата седмица ще удвои размера си. Изумително, нали?

Какво се случва с ембриона през 6 г.с.?

Независимо от ранната фаза, в миниатюрното бебе настъпват сложни промени. Вече е стартирал т.нар. процес на органогенеза, при който трите слоя, съставляващи ембриона, се трансформират в органи и системи.

Ако сте любопитни от кой клетъчен слой произлизат ключовите органи и системи, ето отговора:

 • Ендодерма – това е най-вътрешният от трите зародишни слоя. Той ще формира стомашно-чревната и дихателната система, както и черния дроб, тимуса, паращитовидните жлези и пикочния мехур.
 • Мезодерма е средният слой, от който ще се образуват кръвоносната и лимфната система, костите, хрущялите, мускулите и много вътрешни органи. Например, сърцето, бъбреците, далакът и половите органи произлизат от мезодерма.
 • Ектодерма – най-външният слой, който ще даде началото на кожата, нервната система и части от сетивните органи.

В 6 г.с. органогенезата набира скорост, а по-важното, което се случва в ембриона, може да се обобщи така:

 • сърцето е първият орган, който функционира, макар и все още недоразвит
 • невралната тръба, от която ще се формират главният и гръбначният мозък, се затваря
 • започват да се формират сетивните органи – очи, уши, нос
 • образуват се малки пъпки, от които впоследствие ще се развият крайниците на бебето
 • храносмилателната, репродуктивната и отделителната система са в много ранен стадий на развитие

Какво се случва с мама през 6 г.с.?

На този етап бременността остава скрита за околните, но в майчиното тяло също тече трескава подготовка, за да се приюти бъдещият наследник. Матката започва да придобива яйцевидна форма и да притиска пикочния мехур. Някои жени чувстват корема си по-подут в този период, но това се дължи по-скоро на високите нива прогестерон. Истинското „бременно коремче“ обикновено се появява към 12 г.с., когато матката постепенно излиза от тазовата кухина и бременността става по-видима. Разбира се, има и изключения – при многоплодна или поредна бременност това може да стане по-рано.

Какви симптоми да очаквам през 6 г.с.?

В тази ранна фаза на бременността някои жени все още нямат никакви симптоми, докато при други те връхлитат с пълна сила. И едното и другото е нормално, но ето най-честите неразположения, за които се съобщава в 6 г.с.:

 • Умора – чувството на изтощение е провокирано от нарушението в хормоналния баланс и канализиране на енергията към процесите, свързани с поддържането на бременността.
 • Сутрешно гадене – близо 80% от бременните изпитват сутрешно гадене през първия триместър. Терминът „сутрешно“ не е съвсем правилен, защото дискомфортът може да се прояви по всяко време на денонощието. Точната причина за сутрешното гадене не е съвсем ясна, но вероятен виновник е човешкият хорион гонадотропин (ЧХГ), известен като хормон на бременността.
 • Болезнени и подути гърди – може да е странно, но тялото ви вече се подготвя за кърменето. Дискомфортът в гърдите отново се дължи на общите хормонални промени, които се случват в майчиния организъм.  
 • Често уриниране – матката вече оказва натиск върху пикочния мехур, а хормонът на бременността увеличава притока на кръв към тазовата област. Всичко това може да обясни по-честите разходки до тоалетната.
 • Промени в настроението – да, отново сочим пръст към хормоните. Умората и колебанията в кръвната захар също могат да допринесат за емоционалните промени.
 • Спазми и зацапване – макар че са плашещи, тези симптоми също са характерни за първите седмици на бременността. Ако болката стане по-силна от обичайните менструални болки, кървенето – по-обилно и нетипично или просто усещате нещо притеснително, най-добре се консултирайте с лекар. За съжаление, в този период рискът от спонтанен аборт и извънматочна бременност остава висок.

„Първата среща“ с бебето

Между 6 и 8 г.с. обикновено е първият ултразвуков преглед. Тогава наблюдаващият лекар може да каже дали бебето е разположено в матката, дали е едно или са повече, има ли сърдечна дейност и други важни параметри за хода на бременността. Разбира се, първият ултразвуков преглед може да се извърши и по-рано, ако бременността е рискова или жената има придружаващи здравословни състояния и изисква специална терапия.

Вече споменахме, че в пренаталната диагностика навлиза понятието ембрионална морфология. Благодарение на прецизните съвременни технологии състоянието на матката, нейния кръвоток, имунния отговор на майчиния организъм и самия ембрион могат да се проследят още в съвсем ранните фази на бременността. Нещо, което само преди няколко години беше невъзможно.

Ако сте пропуснали, прочетете какво се случва в 5 гестационна седмица от бременността >> тук.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Източници:

Donovan MF, Cascella M. Embryology, Weeks 6-8. [Updated 2021 Oct 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563181/

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай