Ползите от ранното проследяване на бременността

Когато двете дългоочаквани черти вече са факт или ЧХГ е над 5, следва въпросът „Кога най-рано да запиша преглед при фетален специалист?“.

Обикновено това се случва поне седмица след закъснението на менструацията. Рутинният ултразвуков преглед може само да установи дали има плоден сак, но няма как да визуализира самия ембрион. Или поне доскоро нямаше как.

В пренаталната диагностика вече се говори за понятието ембрионална морфология. С напредването на технологиите, бебето може да се види в съвършени детайли само 2 седмици след имплантацията.

Разлика между ембрионална и фетална морфология

Обяснението се корени в разликите между понятията „ембрион“ и „фетус“.

За ембрион бебето се счита в периода от имплантацията до края на 10 г.с. Тогава започват да се формират ръцете и краката, както и жизненоважни органи като сърце, мозък и бели дробове. Плацентата и бъдещата пъпна връв също се образуват. Т.е. залага се програмата за правилното функциониране на всички органи и системи на бебето и средата, в която то ще живее в следващите месеци.

От 11 г.с. всички органи, структури и системи вече са формирани. Оттам насетне могат само да се развиват, а бебето (наречено фетус) – да нараства.

Какви ни казва ембрионалната морфология?

Ембрионалната фаза е критичен период за изхода на бременността. Именно през нея се проявяват най-честите хромозомни дефекти и структурни аномалии. Прецизният ултразвуков преглед може да даде важна информация за състоянието на матката, нейния кръвоток и имунния отговор на майчиния организъм към бременността.

Между 4 и 10 г.с. развиващите се органи и системи на бебето са най-податливи на вредни въздействия от страна на майката (генни мутации, злоупотреби, някои лекарства) или околната среда (вируси, радиация, тежки метали и др.). Добрата новина е, че в тази фаза най-ефективно може да се повлияе на установени проблеми чрез подходяща персонализирана терапия. 

Снимката показва ембрион в 4 г.с.

Статията е публикувана в бр. 170 на списание „Кенгуру“.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай