Човешки папиломен вирус (HPV) – всичко, което трябва да знаете

hpv-everything-you-need-to-know

Човешкият папиломен вирус (HPV) е широко разпространен сред хората с ясно изразен тропизъм към кожа и лигавици. Известни са над 100 вирусни типа, като едни от тях могат да причинят брадавици на кожата, а други да засегнат гениталната област.

Гениталната HPV инфекция е една от най-честите полово предавани болести. Сред типове HPV, засягащи гениталния тракт, се срещат високорискови HPV, определяни като онкогенни и нискорискови, причиняващи генитални брадавици (наричани още condylomata). 

Повечето HPV инфекции се разпространяват чрез орален, анален или вагинален секс, като обикновено преминават за около 2 години.

Нискорисковите HPV типове 6, 11, 42, 43 и 44 , които причиняват генитални брадавици, могат да бъдат диагностицирани с просто око и представляват по-скоро козметичен проблем. Но наличието им би могло да насочи вниманието на лекаря и към разширено изследване за носителство на високорискови HPV типове.

Има най-малко 13 типа HPV (като HPV-16, HPV-18, HPV-31, HPV-33 и HPV-45), които се считат за високорискови. Те обикновено не причиняват видими брадавици, но дълготрайните (постоянни) инфекции са причина за повечето случаи на рак на маточната шийка и са свързани с други, по-рядко срещани видове рак като тези на вагината, устата, гърлото (включително езика и сливиците), пениса и ануса.

Високорисковите HPV типове 16 и 18 са причина за около 70% от раковите заболявания на шийката на матката в света. В допълнение, някои проучвания също така показват, че персистиращите орални инфекции с високорискови видове HPV са силно свързани с раковите заболявания на устната кухина и гърлото. Ракът на ануса също е свързан с HPV типове 16 и 18.

Всички тези типове HPV могат да бъдат открити и типизирани в лабораторна среда с подходящите тестове. Тестовете се използват главно за скрининг на рак на маточната шийка и за идентифициране на жени с повишен риск.


Защо да се изследвате за HPV?

Вашият лекар може да препоръча HPV теста, в случай че:

  • Вашето цитологично изследване не е в норма и показва атипични сквамозни клетки с неопределена значимост (ASCUS)
  • Вие сте на 30 или повече години
  • Вие и/или партньорът Ви имате генитални брадавици

Тестването за носителство на HPV се препоръчва предимно на жени, но HPV тестът е в състояние да открие вируса при мъже. Мъжете могат да бъдат заразени с HPV и да предадат вируса на сексуалните си партньори.

Как се взема пробата за изследване?

Взема се натривка от клетки от маточната шийка, като се използва тампон или малка четка. Желателно е пробата да бъде взета от Трансформационната зона (т.нар. PVCU), където е вирусният тропизъм. Пробата може да бъде взета по клинични показания и от оралната, аналната или вагиналната област, както и директно от областта с генитални брадавици.

Какво може да повлияе на качеството на пробата или на резултата?

  • Препоръчва се да не се прилага вагинален душ или да се използват тампони или вагинални кремове, дезодоранти или медикаменти в продължение на 2 дни преди теста
  • Препоръчително е сексуалното въздържание продължение на 24 до 48 часа преди теста

Как се лекува HPV?

Няма лечение за самия вирус, но имунната система на организма обикновено е в състояние да се пребори с него в рамките на година. Има лечения, обаче, за болестите, които вирусът причинява.

Гениталните брадавици могат да бъдат отстранени чрез криотерапия или електрическо изгаряне, хирургическо или лазерно премахване. В повечето случай тези процедури премахват брадавиците успешно. Нелекуваните генитални брадавици могат да изчезнат сами, да останат същите или да растат по размер, брой и да се групират в големи маси.

Преканцерозните изменения на маточната шийка могат да бъдат третирани по  различни начини, от криохирургия, която замразява и унищожава анормални клетки, до хирургично отстраняване на проблемната тъкан. Ранното диагностициране на преканцерозните изменнения е ключът към избягване на цервикалния рак, който е по-труден за лечение.

Генитални брадавици (кондиломи)

Гениталните брадавици са едно от многото заболявания, причинени от HPV.
Има над 100 различни вида HPV. Те обаче могат да бъдат разделени на две основни категории, основани на това дали са с нисък или висок онкогенен риск. Нискорисковите HPV причиняват доброкачествени изменения на тъканта, наречени генитални брадавици. Ниско- и високорисковите типове HPV се разпространяват чрез контакт кожа до кожа. Ако се появят брадавици, това не означава непременно, че ще развиете рак. Всъщност, по-голямата част от гениталните брадавици са доброкачествени и не са животозастрашаващи.

Симптоми на гениталните брадавици

Гениталните брадавици (кондиломи) са меки образувания в гениталната област, единични или в групи. Кондиломите могат да бъдат повдигнати, островърхи или плоски. Други симптоми на гениталните брадавици включват:

  • сърбеж
  • засилено влагалищно течение
  • дискретно кървене по време на или след полов контакт
  • усещане за влага в областта на брадавиците

Важно е да знаете, че лечението на симптомите не премахва вируса. Следователно, може да сте вирусоносител и след премахване на брадавиците. Повторната им поява не е необичайна.

В заключение

Не всички HPV инфекции предизвикват симптоми. Всъщност, много хора са заразени с HPV и дори не го знаят.
Накратко, HPV инфекцията не е причина за паника. Редовната профилактика, включваща регулярни посещения при лекар-специалист и провеждането на препоръчаните от него изследвания, минимизират риска от усложнения.

Текстът е предоставен с любезното съдействие на Лаборатория „Геника“.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай