Вътреутробни вирусни инфекции: Човешки херпесен вирус 6 (HHV-6)

Може би за повечето от вас името на Човешки херпесен вирус 6 (HHV-6) звучи непознато и екзотично. Ще се изненадате, но въпреки слабата си популярност, този вирус има широко разпространение и е открит в почти 100% от човешката популация, която е изследвана. Заедно с мои колеги-биолози същo установяваме, че HHV-6 често се среща при жени с имплантационни неуспехи и повтарящи се аборти.

Но преди да ви разкажа повече за това, ето най-важното, което трябва да знаете за HHV-6.

Какво представлява HHV-6 и как се проявява?

HHV-6 е общото име на два тясно свързани двуверижни ДНК вируса – човешки бетахерпес вирус 6А (HHV-6A) и човешки бетахерпес вирус 6B (HHV-6B).

Първичната инфекция с HHV-6 обикновено настъпва преди 3 годишна възраст и е най-честата причина за т.нар Шеста болест или розеола при бебетата. Заболяването протича с внезапна висока температура до 39.5° C, грипоподобни симптоми като хрема, болки в гърлото, кашлица, подути лимфни възли, диария, както и обрив, който може да засегне шията и тялото, а понякога и крайниците. Обикновено състоянието се самоограничава до няколко дни, но родителите трябва да бъдат внимателни в периода, когато вирусът е силно заразен (обикновено в периода на фебрилитет) и да следят за потенциално опасни симптоми като гърчове и обезводняване.

Подобно на другите херпесни вируси, след първичната инфекция вирусът на HHV-6 остава в латентна форма и може да се активира отново на по-късен етап, особено при хора с имунен дефицит и при пациенти след трансплантация. Реактивирането може да засегне различни органи – мозък, бели дробове, сърце, бъбреци, стомашно-чревен тракт и репродуктивни органи при жени.

HHV-6 е открит в щитовидната тъкан на пациенти с тиреоидит на Хашимото и често съпътства пациенти, диагностицирани с множествена склероза или страдащи от синдрома на хроничната умора.

В някои случаи острата реактивация на HHV-6 в мозъчната тъкан може да причини когнитивна дисфункция и трайни увреждания. Високите нива на ДНК на HHV-6B в мозъчните биопсии на пациенти с рефрактерна епилепсия предполагат потенциална връзка между това състояние и вируса.

HHV-6 и стерилитет

Екипът ми и аз поддържаме тезата, потвърдена в други литературни източници, че HHV-6 може да обяснява състоянието на безплодие при някои жени.

Според проучване, обхващащо 30 жени с неизяснен стерилитет, в ендометриума на 43% от тях се установило наличие на HHV-6А вируса. За сравнение, в контролната група от 36 жени без проблеми със забременяването, вирусът не присъствал изобщо. Любопитен факт е, че цитокинният профил и този на НК клетките също се различавал при пациентите с прекарана HHV-6 инфекция, а наличието на вируса било само в маточните клетки, но не и в кръвта на изследваните пациенти.

Друго изследване, ръководено от Bortolotti, прави опит да обясни имплантационните неуспехи с наличието на HHV-6 в ендометриума. Според авторката, инфекцията с HHV-6А може да компрометира работата на трофобластните клетки, които в нормални условия подпомагат имплантирането на оплодената яйцеклетка в ендометриалната лигавица.

По сходен начин, заедно с група биолози, извършихме поредица от хистероскопии при жени със стерилитет, за да установим, че HHV-6 често населява ендометриума на матката и може да предизвика микрополипоза. Този вирус не е толкова агресивен към ембриона. Всъщност шансът от вертикално предаване е едва 1%-2%. Проблемът е, че HHV-6 създава хронично възпалена и неблагоприятна среда, в която бебето трябва да се развива. Например, в един от изследваните случаи екипът ни се сблъска с напълно обезкървена матка (снимка 1 – матка с обратен диастолен кръвоток) – често срещана картина при жени, страдащи от дългогодишен стерилитет или множество спонтанни аборти.

Снимка 1

HHV-6 – бременност и вътреутробен живот

Имайки предвид широкото разпространение на HHV-6 сред човешката популация, не е странно, че бременността като състояние провокира реактивацията на вируса.

Според някои автори, HHV-6 има връзка с повтарящи се спонтанни аборти, а заразените вътреутробно бебета често се раждат с ниско тегло или неонатална хипотония – състояние, характеризиращо се с необичайно нисък мускулен тонус на новороденото.

Нещо повече – HHV-6 вирусът има потенциал да провокира и други състояния, застрашаващи живота на бременната и бебето, като прееклампсия. Например, изследване на Gaccioli и колеги установило, че рискът от прееклампсия скача трикратно при наличие на HHV-6 вирус при майката и/или нейното бебе.

Важно е да се отбележи, че съществува малък риск от наследствено предаване на инфекцията. HHV-6 може да бъде наследен от всеки от родителите, така че семействата с един носител (баща или майка) имат 50% шанс да предадат състоянието на бъдещото си дете.

Как се установява наличието на HHV-6 инфекция?

Трябва да се отчете, че и двата вируса на HHV-6 могат да бъдат открити в кръвна плазма само за кратко време и то при първична инфекция или остро реактивиране на вируса. Негативният резултат от кръвен тест не изключва наличието на инфекция в някои от органите, които казахме по-горе, че HHV-6 „обича“ да населява. Устойчиви HHV-6 инфекции могат да се открият в матката, черния дроб, мозъка, белите дробове и сърдечната тъкан, без обаче да има следи от HHV-6 ДНК в плазмата. Затова в някои случаи се предпочита комбинирано изследване на кръвен тест и тъканна проба.  

Какви са начините за третиране наHHV-6 инфекция?

За щастие, лечението на HHV-6 по време на бременност е възможно и в голяма степен ефективно както при останалите херпесни вируси. Все пак, препоръката ми е да се отхвърли още преди забременяване – спонтанно или с помощта на асистирани репродуктивни технологии. По този начин значително се намалява рискът от имплантационни неуспехи и спонтанни аборти след това.  

Д-р Иван Сигридов

Тази статия има информативен характер и не насърчава самолечението. Използваните в конкретния случаи терапии са строго индивидуални спрямо пациентския казус. При наличие на въпроси и предприемане на каквото и да е лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Използвани източници

Ando Y et al. HHV-6 infection during pregnancy and spontaneous abortion. Lancet. 1992 Nov 21;340(8830):1289. doi: 10.1016/0140-6736(92)92990-w. PMID: 1359342.

Bortolotti D. et al. HHV-6A Infection of Endometrial Epithelial Cells Affects miRNA Expression and Trophoblast Cell Attachment. Reprod Sci. 2020 Mar;27(3):779-786. doi: 10.1007/s43032-019-00102-8. Epub 2020 Jan 1. PMID: 32046402; PMCID: PMC7077927.

Dahl H. et al Reactivation of human herpesvirus 6 during pregnancy. J Infect Dis. 1999 Dec;180(6):2035-8. doi: 10.1086/315115. PMID: 10558965.

Gaccioli, F. et al. (2020) Fetal inheritance of chromosomally integrated human herpesvirus 6 predisposes the mother to pre-eclampsia. Nature Microbiology.

Marci R. et al. Presence of HHV-6A in Endometrial Epithelial Cells from Women with Primary Unexplained Infertility. PLoS One. 2016 Jul 1;11(7):e0158304. doi: 10.1371/journal.pone.0158304. PMID: 27367597; PMCID: PMC4930213.

Revest M. et al. Detection of HHV-6 in over a thousand samples: new types of infection revealed by an analysis of positive results. J Clin Virol. 2011 May;51(1):20-4. doi: 10.1016/j.jcv.2011.02.001. Epub 2011 Mar 3. PMID: 21376662.

What is HHV-6, HHV-6 Foundation, достъпна на https://bit.ly/3yMtiY0

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай